Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nytt upprop om Europas frölagstiftning  (läst 1252 gånger)

Anders S

 • Inlägg: 6297
  • -
  • Fröodling.se
Nytt upprop om Europas frölagstiftning
« skrivet: 24 apr-12 kl 22:50 »
Jag tycker detta verkar värt att stödja. All information finns på följande webbadress, och det är också där man kan underteckna:

http://www.seedforall.org/

Men det är ont om tid. Senast 2 maj.

nittonhundranittiosex

 • Inlägg: 525
 • Fler bevarare bör hålla lantraser och kulturhöns
  • Gotland
SV: Nytt upprop om Europas frölagstiftning
« Svar #1 skrivet: 02 maj-12 kl 07:29 »
Jag är väldigt dålig på engelska, men lite kort vad handlar det om?
Genbanksanslutna Gotlandshöns (med och utan roskam), Torparhöns, Blekingeankor. Snart även Smålandshöns och Gotlandskaniner

Anders S

 • Inlägg: 6297
  • -
  • Fröodling.se
SV: Nytt upprop om Europas frölagstiftning
« Svar #2 skrivet: 03 maj-12 kl 12:50 »
Jag matade in det öppna brevet (se Open Letter på http://www.seedforall.org/) i Google translate, samt fixade till de värsta bristerna i översättningen, även med beaktande av den tyska versionen, som ibland var tydligare. Detta är alltså en råöversättning, endast ämnad att ge en ungefärlig bild av innehållet i brevet:

Den odlade mångfalden i behov av hjälp

April 2012

Öppet brev
till ledamöterna i Europaparlamentet
John Dalli, kommissionär för hälsa och konsumentskydd
till Dacian Ciolos, kommissionär för jordbruk och landsbygdsutveckling
till Janez Potočnik, kommissionsledamot med ansvar för miljö
till László Andor, kommissionär för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
Antonio Tajani, kommissionär för näringsliv och företagande
till Andris Piebalgs, kommissionsledamot med ansvar för utveckling
till Johannes Hahn, kommissionsledamot med ansvar för regionalpolitik

 
Översyn av EU-lagstiftningen om saluföring av utsäde och förökningsmaterial (S & PM)

 
Bäste Herr/Fru,

Vi skriver till dig för att uppmana dig att förbättra EU-lagstiftningen om utsäde och förökningsmaterial och göra den mer respektfulla mot miljön, konsumenternas förväntningar och behov hos små aktörer i fröbranschen.

En förändring behövs verkligen, eftersom den nuvarande lagstiftningen har bidragit till en massiv förlust av biologisk mångfald i det europeiska jordbruket under de senaste decennierna. Lagstiftningen diskriminerade oproportionerligt mot aktörer inom utsädessektorn som har mål som går utöver produktivitet, och det har begränsat konsumenternas valmöjligheter att få tillgång till olika varianter.

Därför måste översynen balanseras. Att skydda och öka biologisk mångfald inom jordbruket måste bli det första målet av översynen. Att erbjuda utsädeskonsumenterna ett större urval av sorter, inklusive fröer anpassade till lokala förhållanden skulle hjälpa, i samband med lämpliga jordbruksmetoder som växelbruk, att minska beroendet av bekämpningsmedel, gödselmedel och efterfrågan på vatten. Detta skulle leda till mindre förorening av mark och vatten och därmed bidra till en mer hållbar och varierad jordbruk, vilket i sin tur skulle öka mångfalden av vilda växter, djur och mikroorganismer.

Att uppmuntra den biologiska mångfalden av odlade växter på gården kommer att öka antalet sorter som odlas för livsmedel och foder och bidra positivt till livsmedelskvalitet genom att förbättra urval, färg och smak. Som kommissionen bedömas i sitt Alternativ och Analysis "papper, det finns en växande efterfrågan på ett större urval av sorter:" Skydd av miljön har blivit mer viktiga och specifika marknader, till exempel för ekologiska grödor, ökar sin andel av marknaden ". (1)

Men i dag kontrollerar tio multinationella företag 74% av den globala utsädet marknaden (2) och koncentrationsprocessen fortsätter. Många av dessa företag ger genetiskt smala sorter och utsäde som inte kan reproduceras, vilket leder till alarmerande beroende för jordbrukare och konsumenter å ena sidan och ekologiska risker kopplade till genetiska enhetlighet såsom dålig skadedjur motståndskraft å andra sidan.

En förändring av EU: s fröhandelslagstiftning till mindre restriktiva krav som gör det enklare tillträde till marknaden kommer att öka antalet leverantörer och stabilisera mängden små och medelstora företag med indirekta positiva effekter på den biologiska mångfalden och sysselsättningen på landsbygden.

Företrädande det civila samhället i form av organisationer som arbetar med miljö-och biologisk mångfald, inklusive aktörer från fröet sektor som små och ekologiska uppfödare, leverantörer, jordbrukare, trädgårdsmästare, frön sparare, kooperativ konsument och konsumenter, uppmanar vi dig att ta ställning för en miljö- och konsumentvänlig fröhandelsreglering. Det måste vara möjligt för marknadsföring av mindre homogena, men genetiskt bredare och bättre lokalt anpassad sorter, och undanröja hinder för marknadsföring och utbyte av frön av gamla sällsynta och jordbrukarnas sorter, för att öka mångfalden och hållbarhet i det europeiska jordbruket och bättre möta konsumenternas krav.

Konsumenternas säkerhet och växthälso(?)relaterade åtgärder kan säkerställas genom tydliga bestämmelser om öppenhet. Ytterligare krav på produktionsmetoder och insatsvaror [pre market] kommer inte bara att leda till de ovan nämnda negativa effekter för den biologiska mångfalden och matkonsumenterna, men kommer också att leda till överlappning och förvirring när det gäller lagstiftning om livsmedelssäkerhet och växthälsa (växtskydd?).

Av alla dessa skäl måste en översyn av lagstiftningen om saluföring av utsäde och förökningsmaterial balansera förordningen mot mer konsument-och miljövänliga regler, vilket möjliggör återanvändning, utbyte och försäljning av gamla, sällsynta och jordbrukarnas sorter och ledande till diversifiering inom jordbruket. Vi har konkreta förslag för att uppnå dessa mål och vara tillgänglig för att diskutera dessa idéer med er under de kommande veckorna och månaderna.

(1) Europeiska kommissionen: Alternativ och analys av möjliga scenarier för översynen av EU: s lagstiftning om saluföring av utsäde och växtförökningsmaterial "- Point 2,2: Room för att stärka hållbarhetsfrågor.
(2) ETC-gruppens rapport "Vem kommer att kontrollera den gröna ekonomin", 15 December 2011

Med vänlig hälsning
    Arche Noah
    APRODEV
    ARC2020
    Birdlife Europe
    EEB European Environmental Bureau
    Euro Coop
    European Coordination Via Campesina
    European Professional Beekeepers Association
    Grain
    IFOAM International Federation for Organic Agriculture Movements EU Group
    Slow Food Foundation for Biodiversity
 


Dela detta:

* Inloggade just nu

498 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser