Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  odla frö böcker  (läst 3661 gånger)

drömmer

 • Gäst
odla frö böcker
« skrivet: 23 okt-06 kl 10:38 »
Hej

Är det någon som har något mer bra tips på fröböcker förutom boken Fröodling som redan har nämnts?
Jag fullkomligt älskar Köksträdgården av Lena Isralesson men tycker att den har ett för litet frökapitel. Sen har jag dessutom en bok som heter Fröbok, från sådd till planta av Ulla Hasselmark men den innehåller mest frön från ej ätbara växter. Jag söker alltså en fröodlingsbok för grönsaker! någon med ett tips?

Anders S

 • Inlägg: 6297
  • -
  • Fröodling.se
Re:odla frö böcker
« Svar #1 skrivet: 23 okt-06 kl 11:09 »
Hej!

Det finns mycket att läsa i vår bok Fröodling, men jag är medveten om att den kan verka för omfattande för nybörjare. Se dock läsanvisningarna! Meningen är att delar av boken ska passa nybörjare.

Nu över till din fråga:

Observera att med fröodling menas här att odla sitt eget utsäde. Ulla Haselmarks Fröbok handlar då knappast om fröodling, även om det står en hel del om sådd av olika fröer i den. Lena Israelsson tror jag däremot tar upp lite om fröodling i Köksträdgården och även i Det gröna arvet (tror jag den heter), men jag har dem inte till hands just nu.

På nätet finns detta:

Jag har lagt länkar till två andra intressanta resurser på nätet, dels Runåbergs sidor om fröodling, dels Gourmethavens sidor (på danska). Se http://www.froodling.se/indexlinks.htm

Dessutom finns där två nätrersurser på engelska, mer inriktade på yrkesmässig fröodling.

Samtliga handlar helt eller nästan helt om fröodling av köksväxter.

Så över till de traditionella böckerna:
(Jag ska f ö snart lägga ut en bra litteraturlista på Fröodling.se)

Föreningen Sesam ger ut ett 40-sidigt häfte (från 1991), Introduktion till fröodling av köksväxter. Får man som ny medlem (dvs kostar 30 kr extra för nya medlemmar). Den säljs även separat. En del gillar denna lilla bok och tycker den är en bra nybörjarbok. Själv tycker jag den är lite ojämn och saknar en riktig introduktion. Flera kapitel om enskilda arters fröodling är dock helt OK. Sesams webbadress finns också på Fröodling.se:s länksida.

Det finns en del bra inslag om fröodling i Åke Truedssons Odlarglädje i grönsakslandet från 1999.

Lars Olov Rosenström / Semiramis tryckte 1985 om en hyfsat omfattande fröodlingsbok från ca 1920 av Hans Gram, Köksväxternas fröodling. Bra bok, men mest för yrkesodling och mycket kemikalier i anvisningarna. Du kanske hittar denna på antikvariat.

Bra äldre svensk/norsk fröodlingslitteratur som möjligen kan hittas på antikvariat
Ernst Nilsson, Köksväxtfröodling, 1940.
Astri Frisak, Fröavl, 1942
De är bara inriktade på yrkesmässig fröodling.

Själv odlar jag i husbehovsskala eller lite mer. Jag har inga problem att anpassa anvisningar för yrkesmässig odling till min egen odling, men jag vet att andra har det.

Dessutom finns en massa litteratur på bl.a. engelska och tyska. Intresserad?

Anders
« Senast ändrad: 23 okt-06 kl 11:21 av Anders Skarlind »

drömmer

 • Gäst
Re:odla frö böcker
« Svar #2 skrivet: 23 okt-06 kl 11:16 »
Hej
Tack så mycket. Jag har problem med att läsa froodling.se (har försökt i över en timme nu men sidan vill inte laddas). Sen föredrar jag fysiska böcker framför nätet. Det är mer rofyllt att sitta och läsa utan en dator men inte lika lätt att hitta information. Jag ska titta upp de länkar du har tipsat om. tyska, engelska, svenska, danska det har ingen betydelse  :)
Som de flesta andra här inne föredrar jag också att odla utan kemikalier....
Jag ska försöka leta reda på böckerna du tipsade om, tack

Anders S

 • Inlägg: 6297
  • -
  • Fröodling.se
Re:odla frö böcker
« Svar #3 skrivet: 23 okt-06 kl 11:37 »
Hej
Jag skickar privat meddelande till dig med frågor om dina problem att ladda Fröodling.se!

Jag tar även gärna emot andra felmeddeladen. Hellre än att ni behåller dem för er själva i alla fall. Skicka gärna privat meddelande till mig här på Alternativ.nu, helst med uppgift om hur felet yttrar sig, din uppkoppling, webbläsare inkl version, operativsystem och hur gammal dator du har.

Om problemet är att ladda pdf-filerna så se dels till att du har minst Acrobat Reader 5, dels om du har långsam uppkoppling, högerklicka på PDF-länken och välj spara till disk / spara mål som el dyl. Öppna sen den sparade versionen på lämpligt sätt.

Det är främst de äldre yrkesodlarböckerna från första halvan av 1900-talet som har mycket om odling med kemikalier. De har dock mycket annat också. Man får sila. Fröodling handlar  faktiskt enbart om ekologisk fröodling (möjligen med något undantag).

Fröodlingsböcker på engelska och tyska:

En bra (och ganska ambitiös) amerikansk bok, är Seed to Seed av Susan Ashworth.
En lite lättsammare engelsk bok är Backgarden Seed-Saving. Förf är såvitt jag minns Sue Stickland.

En mycket bra och omfattande bok på tyska är Handbuch Samengärtnerei av Andrea Heistinger. Jag tror den även kan vara överblickbar för den ambitiöse nybörjaren. Kommer kanske på svenska om 1-2 år.

Anders
« Senast ändrad: 23 okt-06 kl 11:51 av Anders Skarlind »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser