Har för mig att det står i gris boken att suggan i samband med grisningen skall nästan inte ha någon mat alls. bara vatten... när jag gick på lantbruksskola (början av -80 talet) var detta mycket viktigt... sedan efter grisningen så skulle man vara mycket försiktig med att ge henne mat... endast vatten och möjligen laxerande mat... tex mjölk och mycket lite foder...gräs och betfor... just för att undvika förstoppning...
Man skulle sedan öka foder givan under första veckan väldigt försiktigt.. man ansåg att risken för grisnings feber hade också att göra med för stor foder giva efter grisningen...
när suggan får mer aptit så ökar man på för att efter runt 1-2 veckor ge full tilldelning av foder...
Gris foder är ju sedan gammalt korn...
men som sagt lite koncentrat är ju bra att ge till digivande suggor..
fick även lära mig att komjölk är samma näringsvärde som i koncentratet...
Det är de animaliska proteinerna och olika encymer som grisen behöver...
så ha ni ko mjölk eller get mjölk så kan man ge grisen det också som ett kompliment...
jag brukar röra ut fordet i lite mjölk och grisarna älskar det...
Låna gärna gris boken på biblioteket...
står kanske inte så mycket om just ute grisar men just detta med grisning, hull på suggor, sjukdomar är ju lika...
resten får man ta med en nypa salt...
finns ju även bra böcker o Krav odling och djurhållning där ingår ju ute grisar....