Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förslaget till ny djurskyddslag  (läst 27434 gånger)

Gronavagen

 • Inlägg: 1559
  • Uppland
  • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #20 skrivet: 01 dec-11 kl 08:31 »
Och hur ska man veta att mamma och  pappa bonnkatt är bra på att hålla bort sorken/mössen/råttorna vilket har varit deras funktion sen urminnes tider, om de som avlas på ska vara innekatter (ve och  fasa för att  ha okastrerade katten inne)?

När jag vill ha en bra råttjägare tittar jag just på om gården är råttfri...

irma56

 • Inlägg: 108
  • Småland
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #21 skrivet: 01 dec-11 kl 13:17 »
Är det så att det bara är veterinärer som får ge sprutor kommer det bli mycket dyrare för djurägare, i allafall för oss hästägare. Om hästen ska behandlas med antibiotika idag får man som hästägare ge hästen sprutor så länge det inte är intravenöst (direkt i blodet). Med den nya lagen måste i så fall vet komma ut varje dag 5-7 dagar. Alternativt stå på klinik, hm, hoppas vi får förtroendet att ge dem avmaskningsmedel och medicin oralt iallafall i fortsättningen.

Det finns något som heter läkemedelsdelegering, detta gör att du som djurägare själv får ge div mediciner.

Hippievagnen

 • Inlägg: 343
  • Västergötland
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #22 skrivet: 01 dec-11 kl 14:30 »
Jag vill säga nåt om katt-inlägget här ovan: Det finns ingen homogen ras "bondkatten". Den kallas så vitt jag vet "huskatt" och är väldigt heterogen som ras. Den innehåller säkerligen rester av så många olika raser och katt-typer att den knappt kan kallas för en egen "ras". generna är för diversifierade. Denna katt kan alltså härstamma från många olika världsdelar, inte bara Sverige.

Själv har jag tre allergivänliga raskatter som i sina gener härstammar till stor del från Asien och därför har de gemensamma anfäder i Siamesen. Rasen jag har kallas Sibirisk Katt och är en ras under uppbyggnad. Den kommer från Ryssland och är från början en rysk bondkatt som också (liksom svensk bondkatt) är väldigt heterogen i sin genuppbyggnad. Hade det inte varit för att Ryssland är ganska isolerat och otillgängligt land så har ändå rasen kanske blandats ut så mycket att den gått förlorad. Men entusiaster i Sverige importerade rasen så sent som 2002 och satte igång ett avelsarbete för att bevara rasen.
Två av dem är fertila och de hålls inomhus. En är kastrerad och går utomhus.
Innekatterna håller huset musfritt och utekatten håller trädgård och uthus fri från gnagare.

Det är mycket problematiskt med fertila utekatter eftersom det finns oändligt många herrelösa och oönskade katter, samt mycket förvildade tamkatter i skogarna som inte klarar sig så bra som vildkatter. Det största problemet här är att dessa katter är så lågt värderade i samhället att man inte tar hand om dem, utan hellre dränker kattungar när man får ett överflöd, alternativt överger dem till sitt eget tragiska öde ute i skogen, där de dör en plågsam död eftersom de väntar på sina mattar och hussar som brukade ge dem mat, kärlek och omsorg. Katthem är överfulla av oönskade katter som folk övergivit.
Att kastrera sina katter är att ta ansvar! Katternas förmåga att fånga möss är hänger inte på rätten att låta dem gå ute okastrerade. Det finns ingenting som tyder på att en huskatt som fångar många möss får yngla av sig fler gånger, eftersom katterna trots allt oftast också får kattmat om de bor på en bondgård. Dessutom är detta en instinkt som är så stark att den finns latent hos alla katter - även innekatter har ju jaktinstinkt. Jag har dessutom träffat huskatter som är så feta och lata att de låtit möss passera framför nosen på sig utan att bry sig, emedan vissa "ädlare raskatter" har haft ett rasande tempo och sinnen på helspänn. Jag hade en katt som var hälften huskatt, hälften raskatt och jag har aldrig sett en bättre musfångare. Han tog 20 möss på 14 dagar.
« Senast ändrad: 01 dec-11 kl 14:41 av Hippievagnen »

Birgit

 • Inlägg: 2897
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #23 skrivet: 01 dec-11 kl 15:23 »
Nu är det nog ingen som menar att var och varannan stadsbo ska ha okastrerade utekatter. Mitt inlägg gäller just den tradition vi har av att hålla just bonn-katter.
klart den varit uppblandad, men ändock en rest av gamla grenar som bör skyddas.

Hippievagnen

 • Inlägg: 343
  • Västergötland
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #24 skrivet: 01 dec-11 kl 15:45 »
Ok då förstår jag. Isåfall lär kravet på kastrering snarare leda till ett ökat skydd för huskattens del, om det är ytterligare uppblandning och utspädning av "rasen" man vill undvika. Det finns ju inget som hindrar aveln att fortsätta ske, men då inomhus och under mer planerade former än idag - vilket jag tror gynnar alla huskatters hälsa, välmående och deras status i samhället på sikt. Jag ser dock inte bevarandevärdet på samma sätt som du. Jag tror inte ens man kan tala om någon enhetlig "typ" av katt, ens. Den svenska huskatten kommer i alla former, färger, hårtyper, pälslängder och med vitt skilda temperament. Men jag håller med om att det finns gott om fantastiska individer av huskatter som definitivt kan vara viktiga ur avelssynpunkt och värda att bevara.

KungTulle

 • Inlägg: 1233
  • Skåne
  • Mörkmårdens Minigrisar
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #25 skrivet: 01 dec-11 kl 16:01 »

Om lagens mening är att alla katter som springer lösa skall vara märkta och kastrerade så är det slutet för vår enda kvarvarande äkta lantras. Då blir det bara Birma och Siames kvar.
Undrar om utredaren tänkte på det?

Det var så både ölandshästen och färsingen dog ut. Statsmakten satte regler på vilka hingstar som fick användas i avel.
Mörkmårdens Minigrisar
http://minigrisar.n.nu/
Vi har nordsvenskar, myskankor, minigrisar, katter, sköldpaddor och akvariefiskar.

KungTulle

 • Inlägg: 1233
  • Skåne
  • Mörkmårdens Minigrisar
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #26 skrivet: 01 dec-11 kl 16:06 »
Det finns ju inget som hindrar aveln att fortsätta ske, men då inomhus och under mer planerade former än idag - vilket jag tror gynnar alla huskatters hälsa,

Det har ju redan gjorts- hallå europe' katten är ju renavlad bondkatt/huskatt. Manxkatten likaså och även norsk skogskatt.  Och de har ju på bara några få års avel ändrat karaktären rejält mot en lösgående bondkatt i gemen.
Mörkmårdens Minigrisar
http://minigrisar.n.nu/
Vi har nordsvenskar, myskankor, minigrisar, katter, sköldpaddor och akvariefiskar.

Hippievagnen

 • Inlägg: 343
  • Västergötland
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #27 skrivet: 01 dec-11 kl 16:16 »
Ett litet tillägg ang diskussionen om kastrering av huskatter...

Om vi ska strunta i kastreringskrav och istället återgå till gammal hederlig "bonn-tradition" precis som förr, så kan ni väl inte mena att vi återigen gör katten till ett skjutbart vilt så snart den går utanför gårdens gränser? För så gjorde man nämligen förr. När vi nu slutat att skjuta ihjäl strykarkatter så har vi fått detta problem med herrelösa katter, överbelastade katthem som drivs idellt och mängder av friska katter som därför får avlivas pga att de är oönskade. Är det ansvarsfullt?

Jag citerar från Göteborgs Katthjälp´'s hemsida:

"Arvet från förr

Den gamla synen på katten som en välkommen råttfångare runt bostaden och i ladugården men som en fredlös skadegörare så snart den begav sig utanför den gård eller tomt där den hörde hemma, har inte längre stöd i lagen sedan dåvarande 23 § lagen (1938:274) om rätt till jakt upphävdes 1987. Detta betyder att katter inte längre riskerar livet om de lämnar den gård eller trädgård där de hör hemma, något som katter gärna gör. Lag och rättspraxis ger numera katter denna rörelsefrihet, samtidigt som kattägare har i lag föreskrivna skyldigheter att utöva tillsyn över sina katter. Med denna lagändring flyttades katten ut ur jaktlagstiftningen och in i den s.k. tillsynslagen, 7 §. Man föreställer sig gärna, att jaktlagens regler om dödande därmed inte kan vara tillämpliga. "


Läs gärna fortsättningen här: http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=52

Ölandshästen och färsingen dog inte ut pga krav om kastrering på vilda djur. De dog ut därför att staten ansåg de var oönskade. Så är inte fallet i huskatts-frågan. (såvitt jag vet finns det väl inte någon dold agenda som lurar här?)

KungTulle: Ja, och rasen som jag föder upp Sibirisk Katt, är också en bondkatt från början, men nu sker aveln av ras-entusiaster som gör sitt bästa att behålla rasens särprägel. Det vilar ju ett stort ansvar på uppfödare att bevara och förvalta rasen på ett bra sätt - det ska inte stickas under stol med! Jag vet också att det är lätt att avla sönder och förstöra en ras om uppfödare inte är seriösa.
Men dagens huskatt "avel" sker ju besinningslöst, många gånger pga "olyckshändelser". Inavel med missbildningar som följd är inte ovanligt. Sådana stallkatter har jag själv träffat och jag kan inte säga att de mår särskilt bra.

Gronavagen

 • Inlägg: 1559
  • Uppland
  • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #28 skrivet: 01 dec-11 kl 16:34 »
Fast  problemet  med strykarkatter finns  i städerna,inte här på landsbygden.Här uppskattas katterna då  de håller fritt från sork.

Jag har haft   mängder med raskatter och de är inte i det närmaste lika bra på att   fånga sork  som bonnkatten..

Hippievagnen

 • Inlägg: 343
  • Västergötland
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #29 skrivet: 01 dec-11 kl 16:57 »
Fast  problemet  med strykarkatter finns  i städerna,inte här på landsbygden.Här uppskattas katterna då  de håller fritt från sork.

Jag har haft   mängder med raskatter och de är inte i det närmaste lika bra på att   fånga sork  som bonnkatten..

Där har du helt enkelt fel. Jag bor också på landsbygden och vi har flera strykarkatter i skogen. Bland annat en okastrerad bjässe som inte lät mina egna katter vara ifred, och en annan aggressiv en som skadade min ena katt så att den fick operation på djursjukhuset. Och som sagt, den ena bonnkatten är inte den andra lik. Visst finns det många bra råttjägare, men jag ser inte ett enda vettigt argument till varför kastrering av lösgående katter skulle vara fel. Alternativet är att återinföra katten i kategorin "skjutbart vilt." för då skulle ju åtminstone jägarna kunna "vårda" den växande kattstammen som lever i halvvilt tillstånd. Men så är inte fallet idag. Katten är inte ett vilt djur, utan anses vara husdjur, och lyder under tillsynslagen. För att den ska kunna efterlevas så krävs ju åtgärder som märkning och kastrering, eftersom katter fortplantar sig så rasande fort, och fertila djur har för vana att röra sig över mycket större revir, samt försvinner ofta långt hemifrån, ibland för gott.

Gronavagen

 • Inlägg: 1559
  • Uppland
  • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #30 skrivet: 01 dec-11 kl 17:25 »
Där har du helt enkelt fel. Jag bor också på landsbygden och vi har flera strykarkatter i skogen. Bland annat en okastrerad bjässe som inte lät mina egna katter vara ifred, och en annan aggressiv en som skadade min ena katt så att den fick operation på djursjukhuset. Och som sagt, den ena bonnkatten är inte den andra lik. Visst finns det många bra råttjägare, men jag ser inte ett enda vettigt argument till varför kastrering av lösgående katter skulle vara fel. Alternativet är att återinföra katten i kategorin "skjutbart vilt." för då skulle ju åtminstone jägarna kunna "vårda" den växande kattstammen som lever i halvvilt tillstånd. Men så är inte fallet idag. Katten är inte ett vilt djur, utan anses vara husdjur, och lyder under tillsynslagen. För att den ska kunna efterlevas så krävs ju åtgärder som märkning och kastrering, eftersom katter fortplantar sig så rasande fort, och fertila djur har för vana att röra sig över mycket större revir, samt försvinner ofta långt hemifrån, ibland för gott.
Nu formulerar du  dig lite tokigt!  Jag har inte  FEL, jag har en annan erfarenhet och åsikt än du.  På landsbygden skulle det marginella problemet vara löst om den med jakträttigheten fick skyldigheten att se över strykarkatter.
Vill du höja katters status i  samhället, arbeta för att föra  in djurkunskap som ämne i skolorna.

Angående argument  om att bonnkatter inte alltid ska kastreras så läste du tydligen inte hela mitt inlägg samt reflekterade över vad jag  skrev.Men visst låt  oss förstöra hela svenska kattstammen såsom skk har gjort med en  uppsjö av hundraser.


Azoo-Lina

 • Inlägg: 7328
 • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
  • Skåne
  • Fru Laurin
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #31 skrivet: 01 dec-11 kl 18:02 »
...
Angående argument  om att bonnkatter inte alltid ska kastreras så läste du tydligen inte hela mitt inlägg samt reflekterade över vad jag  skrev.Men visst låt  oss förstöra hela svenska kattstammen såsom skk har gjort med en  uppsjö av hundraser.
Detta är väldigt OT i en tråd som handlar om nya djurskyddslagen under ett fårforum  ::)
Att anklaga SKK för att förstöra svenska hundar är väl magstarkt när SKK, trots fel och brister, är den kennelklubb i världen som har kommit längst i arbetet med att förebygga och registrera sjukdomar....
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

pålle

 • Gäst
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #32 skrivet: 01 dec-11 kl 18:20 »
Detta är väldigt OT i en tråd som handlar om nya djurskyddslagen under ett fårforum  ::)
Att anklaga SKK för att förstöra svenska hundar är väl magstarkt när SKK, trots fel och brister, är den kennelklubb i världen som har kommit längst i arbetet med att förebygga och registrera sjukdomar....
Jo då då skk bara främjar utställnings hundar och inte bruks värdet  se på schäfern den är ju ett typexempel på att hur det har blivit med den moderna hunden men sitt slutande kors  och under ställda bakben och dåliga psyke upp på det det är kontentan av all utställnings vansinne  istället för att avla på hållbar het och bra psyke det är inget som skk har vela egna sig åt så nog har dom vare med och förstört raser det anser ja  .

Gronavagen

 • Inlägg: 1559
  • Uppland
  • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #33 skrivet: 01 dec-11 kl 18:34 »
Detta är väldigt OT i en tråd som handlar om nya djurskyddslagen under ett fårforum  ::)
Att anklaga SKK för att förstöra svenska hundar är väl magstarkt när SKK, trots fel och brister, är den kennelklubb i världen som har kommit längst i arbetet med att förebygga och registrera sjukdomar....

Du skojar med mig?  :o

Skk tog ett fåtal år på sig att förstöra en draghundsras som i dagens läge inte ens används som draghund då de  fullkomligen "suger"på det. Skks ideologi bygger på utseende- mentalitet- funktion-hälsa. Nu har de börjat med utställningsvarianter av  sibbar,vilket ger oss dragaktiva magsår.

Hippievagnen

 • Inlägg: 343
  • Västergötland
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #34 skrivet: 01 dec-11 kl 18:54 »
haha.. lustigt. Katterna jag föder upp kallas också för "Sibbar" i folkmun (sibiriska katter)

Jag tycker trots allt inte att djurskyddslagen är till för att skydda människor och våra ibland trångsynta, intressen. lagen är till för att skydda djuren och deras hälsa och välmående. Så ur den synvinkeln är lagförslaget att kastrera lösgående katter bara att applådera!
Jag är glad att katter inte längre betraktas som ett skjutbart vild (skadedjur) - jag vill ju inte riskera att mina 8000kronors familjemedlemmar ska råka kliva över tomtgränsen och bli siktade av min granne! (som är jägare dessutom)

När det gäller intresset att avla fram en katt som är specialiserad på att fånga möss och råttor, får man kanske gå en omväg. men det finns lösningar på det mesta! :) Jag är säker på att om kattens status höjs, antalet herrelösa katter minskar och behovet av duktiga musjägar-katter fortfarande finns - så kommer det ur detta behov att komma lösningar! Det är väl bara att utvärdera avelskatternas avkommor - och se om de blir duktiga musjägare? De som lämnar bra avkommor, blir ju viktigare ur avelsynpunkt och får lämna fler avkommor, och så vidare..... Detta kommer säkert höja priset på alla katter, som sig bör, om man vill ha en ökad status på katten som en älskad och efterlängtad familjemedlem med en (dessutom) mycket viktig funktion - som råttjägare.
Blanda inte in SKK i debatten. Ansvaret på uppfödning vilar på uppfödare. Tillsammans, är det de som förvaltar rasen de föder upp.
Alternativet är att släppa lös även hundarna, och precis som utomlands får problem med lösspringande gatuhundar som korsar sig med varandra kors och tvärs. Det blir säkert jätteintressanta egenskaper när naturen får ha sin egen gång, kanske många eftertraktade egenskaper som man vill ha av en duktig bonn-hund/gårdshund,  men det är liksom inte det som ska vara i fokus när man diskuterar djurskydd tycker jag.

Vill du prompt testa kattens förmåga att fånga en sork innan den går i avel - ge kattan p-piller och släpp ut den då! Det finns även preventivmedel för hankatter kan jag upplysa om. Problem solved? :)

KungTulle

 • Inlägg: 1233
  • Skåne
  • Mörkmårdens Minigrisar
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #35 skrivet: 01 dec-11 kl 19:01 »


Ölandshästen och färsingen dog inte ut pga krav om kastrering på vilda djur. De dog ut därför att staten ansåg de var oönskade.

De dog ut för att staten förbjöd avelshingstar under en viss mankhöjd. Vilket medförde att små hingstar kastrerades och de ston som var
kvar av dessa två gamla lantrastyper i fortsättningen betäcktes av stora hingstar.

Vilket är i princip det samma som staten vill införa nu på katter som går fria utomhus.

Linderödssvinet dog nästan ut pga det statliga galtbesiktiningstvånget.
Mörkmårdens Minigrisar
http://minigrisar.n.nu/
Vi har nordsvenskar, myskankor, minigrisar, katter, sköldpaddor och akvariefiskar.

Charlotte

 • Inlägg: 5342
  • -
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #36 skrivet: 01 dec-11 kl 19:03 »
Det är förmodligen så att en lag som säger att alla utekatter ska kastreras höjer kattens värde (om inte annat får väl kattuppfödarna sälja fler raskatter, så deras ekonomi blir bättre ;)).
 Men, hur ska man kontrollera att lagen efterföljs, och vad kommer det att kosta?
Ska man fånga utegående honkatter och ta hormonprov för att kolla att dom fått P-piller ???
För mig är lagar som i princip kommer att bli omöjliga att kolla att dom efterföljs onödiga.
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Gronavagen

 • Inlägg: 1559
  • Uppland
  • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #37 skrivet: 01 dec-11 kl 19:19 »
Nu får  inte ens okastrerade på ppiller gå ute enligt lagen. Så  läs på! :-\

Låt mig blanda in sverak  då! Som tillåtit avel där  katterna nu har en så pass intryckt nos att deras tårkanaler försvunnit.

När lär sig människan att naturen är den som är det ultimata proffset på avel?

Charlotte

 • Inlägg: 5342
  • -
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #38 skrivet: 01 dec-11 kl 19:23 »
Nu får  inte ens okastrerade på ppiller gå ute enligt lagen. Så  läs på! :-\

Låt mig blanda in sverak  då! Som tillåtit avel där  katterna nu har en så pass intryckt nos att deras tårkanaler försvunnit.

När lär sig människan att naturen är den som är det ultimata proffset på avel?
Det är väl ännu bara ett förslag?
Och om förslaget skulle gå igenom helt och hållet borde dessutom en hel massa både katt och hundraser samt individer inom raserna bli belagda med avelsförbud, så lagförslaget är väl både bra och dåligt :-\
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Azoo-Lina

 • Inlägg: 7328
 • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
  • Skåne
  • Fru Laurin
SV: Förslaget till ny djurskyddslag
« Svar #39 skrivet: 01 dec-11 kl 19:33 »
Du skojar med mig?  :o

Skk tog ett fåtal år på sig att förstöra en draghundsras som i dagens läge inte ens används som draghund då de  fullkomligen "suger"på det. Skks ideologi bygger på utseende- mentalitet- funktion-hälsa. Nu har de börjat med utställningsvarianter av  sibbar,vilket ger oss dragaktiva magsår.
SKK förstör inte raser. Det är uppfödare och hundägare som vill ha vissa hundraser till annat än vad dom är ämnade för som står för förstörandet. Folks önskan att ha arbetande hundraser till annant än arbete är orsaken till problemet. Folk köper spetsar för att dom är så fiiiiiina eller så söööööööööta inte för att dra med dem.  Det har på många raser gjort att en ras har blivit två eller ibland till och med tre  ;) Dom flesta som köper labbe vill ha en fet soffpotatis som är en gullig familjehund.. Sedan finns det dom som vill ha en jakthund och dom köper en jaktlabbe. Hade alla labbar varit som jaktlabbarna så hade labradorn varit en rätt liten ras i Sverige  ;) Samma gäller för Golden Schäfer och flera andra raser. Att tro att det är SKK som styr marknadens önskemål om vad som är en lagom Svenssonhund är att ge SKK större makt än vad dom har. Om tävligar och prov hade så  stor genomslag på vad folk i allmänhet vill ha varför är då inte varje familjs dröm att ha en BC som kan vinna alla vall och lydnadsprov eller en fantastisk bruksschäfer som kan jobba med skydd och andra tuffa brukdgrenar i timmar? Jo för att de flesta hunägare vill ha en lagom energisk soffpotatis som inte kräver för mycket och framförallt inte varje dag  ::) Jag säger inte att det är rätt men det är så verkligheten ser ut....... Vet du hur många människor jag möter som får en att tänka Cavalier, Pudel,  Dv Schnauzer eller någon av de mjukare terriernanär dom beskriver "drömhunden" och sedan går och skaffar Rottweiler, Sibirian Husky eller varför inte en Akita  för dom är ju sååååå fina  ::)
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

508 gäster, 11 användare (3 dolda)
seeker, Rolle 007, Björkris, Mmmm, Ett svart får, MariaS, Liisa, huke

* Forum

* Om tidningen Åter- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser