Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fett i getmjölk.  (läst 16579 gånger)

Wernher Hingsk

  • Gäst
Fett i getmjölk.
« skrivet: 06 sep-11 kl 17:08 »
Hej!
Hur många % fett brukar det vara i getmjölk?
Hälsning!   W  H

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #1 skrivet: 06 sep-11 kl 18:02 »
Jag tror det är runt 4, och vet att det är något lägre än komjölk.

Sedan finns det skillnader i fettsyrasammansättningen.

Dessutom är getmjölken sådan att den släpper inte grädde såsom komjölk gör. Det kan bli lite skimmer ovanpå efter någon tid, inte ett tjockt lager.

Eftersom du verkar vara intresserad av olika mjölksorter, kan jag ju inte låta bli att undfängna dig med kaninmjölk, den innehåller 13,5 % protein, 9,5 % fett, 2,5 % mineraler och bara 0,85 % laktos. Nämnvärt som kuriosum är att det finns mjölkmaskiner för kaniner.
« Senast ändrad: 06 sep-11 kl 18:11 av Edgar »

Wernher Hingsk

  • Gäst
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #2 skrivet: 06 sep-11 kl 18:25 »
Hej igen!
Tack, Edgar!
Hälsning!  W  H

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #3 skrivet: 06 sep-11 kl 22:20 »
Näringsinnehållet i komjölk och getmjölk är ganska lika, men särskilt proteinerna är av olika slag.  Större skillnader mellan mjölk från olika tider i laktationen (mjölkningsperioden) än mellan ko och get.  Näringsinnehållet (torrsubstansen) och den tid det tar för ungarna att fördubbla sin levande vikt (tillväxthastighet) hänger ihop.  Kaninmjölk har rekordet bland tamdjur, och deras ungar växer också fortast.  Bland långsamväxarna med mycket vatten i mjölken hittar vi hästar och människor.

  Och ja, getgrädde samlas inte på ytan som kogrädde.  Jag trodde det berodde mest på att fettet är mera finfördelat i getternas mjölk?

En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

växtnörden

  • Inlägg: 53
    • Småland
    • http://www.flickr.com/photos/cicci_thorin/
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #4 skrivet: 06 sep-11 kl 22:51 »
Näringsinnehållet mellan ko och getmjölk skiljer sig faktiskt en del, och getmjölken har många fördelar gentemot komjölken. Läs mer här. http://www.dalsspira.se/ under "visste du att" och "mjölk å yoghurt"
« Senast ändrad: 06 sep-11 kl 22:55 av växtnörden »
Utbildad trädgårdsmästare med motorsågskörkort. Har studerat traditionellt textilhantverk på Bäckedal. Ska nu odla grönsaker på heltid i Småland :) Vill driva en liten gård med djur, odling, hantverk, och förädling av diverse produkter. Vill lämna ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #5 skrivet: 06 sep-11 kl 23:57 »
Näringsinnehållet mellan ko och getmjölk skiljer sig faktiskt en del, och getmjölken har många fördelar gentemot komjölken. Läs mer här. http://www.dalsspira.se/ under "visste du att" och "mjölk å yoghurt"

Tyvärr, jag tycker inte det där stämmer alls med vad jag lärt mig.  Bröstmjölk, eh?  Släng er i väggen, ston!  ???
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

G01kur_Kisel

  • Inlägg: 18
    • Uppland
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #6 skrivet: 08 sep-11 kl 16:19 »
köpte getmjölk idag för första gången, har letat efter det länge och hittade dals spira getmjölk tack vare detta forum^^ men fy vad salt det smakade^^ fick en liten chock efter tt jag öppnat packetet av hur starkt det luktade, och smakar gör det som om man skulle ta getost och blanda det med vatten så har har man praktiskt taget getmjölk : ) men den är bättre för magen känner man med en gång, mycket lättare på något sätt, så det är nog bara att vänja sig.

tänkte bara höra om getmjölk är så här salt?

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #7 skrivet: 08 sep-11 kl 16:25 »
Nej, den ska inte smaka salt.  Rapportera till tillverkaren!  Get ska den kunna smaka.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Annie o Kalle

  • Inlägg: 31
  • Getmjölksbönderna
    • Bohuslän
    • www.bergadalen.se
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #8 skrivet: 11 sep-11 kl 16:31 »
Tyvärr, jag tycker inte det där stämmer alls med vad jag lärt mig.  Bröstmjölk, eh?  Släng er i väggen, ston!  ???

Om vi som levererar mjölk till DalsSpira mejeri, så för jag min talan även för Dalsspira mejeri med sina mer än 12 års erfarenhet och med forskning om mjölken ska slänga oss i väggen, med att bli kallade "ston", så gör vi nog det den dag det är överbevisat motsatsen för vad du vill framhäva. Har du belägg för vad du uttrycker dig om? Just nu pågår en avhandling på chalmers gällande innehållet i mjölken, och nyttigheten med kommande resultat. Dessutom är vi samtliga med i större undersökning avseende förekomst av allehanda bakterier i tankmjölk för analys vid SVA. Startat i projekt vis Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och SLU. Efter den vetenskapliga redovisningen av studierna ger jag dig föreslagsvis att ta del av detta innan du yttrar mer om "ston och "släng er i väggen"...Tack! 

 
Annie och Gert

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #9 skrivet: 11 sep-11 kl 16:37 »
Ston (av arten häst) producerar mjölk som mest liknar människans.  Getmjölk och komjölk innehåller UNGEFÄR samma näringsämnen.

En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Annie o Kalle

  • Inlägg: 31
  • Getmjölksbönderna
    • Bohuslän
    • www.bergadalen.se
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #10 skrivet: 11 sep-11 kl 16:44 »
köpte getmjölk idag för första gången, har letat efter det länge och hittade dals spira getmjölk tack vare detta forum^^ men fy vad salt det smakade^^ fick en liten chock efter tt jag öppnat packetet av hur starkt det luktade, och smakar gör det som om man skulle ta getost och blanda det med vatten så har har man praktiskt taget getmjölk : ) men den är bättre för magen känner man med en gång, mycket lättare på något sätt, så det är nog bara att vänja sig.

tänkte bara höra om getmjölk är så här salt?
Hej!
Väldigt tråktigt att du upplevt mjölken som salt, och att du fick en chock, och att mjölken luktade. Kontakta DalsSpira mejeri, eller se på "bäst före-dagen" stämpel. Vår mjölk ska vara, och är normalt luktfri och smaken är söt, men ibland kan det förekomma att den kan ha en högre sälta än vad du är van vid. vi har i stort sett dagligen besök som smakar mjölken hos oss. Vi får förvånade uttryck ibland tillföljande ett leende, då de upptäcker att de inte känner skillnad på komjölk och vår getmjölk.
Har ditt mjölkpaket stått och bivit varm? Har det möjligtvis kunnat blivit varmt någon gång under leverans från Dalsland till Uppland i kedjan för leveransen, eller har den stått varmt i butik?
Annie och Gert

MorAnna

  • Inlägg: 96
    • Västmanland
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #11 skrivet: 11 sep-11 kl 17:00 »
När jag som tonåring smakade getmjölk (brukade sitta barnvakt en kväll i veckan hos en familj som mjölkade egen get - så getmjölk var det som serverades till kvällsmackan) tyckte jag det smakade apa (eller nåja, "get", kanske). Det tog en hel termin av barnvaktande innan jag drack den mjölken utan att grimasera.
Så nyligen bad jag en vän, som startade getmejeri för något år sen, att få smaka på getmjölken - för att se om jag kände igen den hemska smaken. Och blev otroligt förvånad när den getmjölken var mer neutral än komjölk...! Salt skulle jag inte påstå att den var, men den kändes mindre söt än komjölk.
Jag berättade om mina dåliga erfarenheter, och hon sa att det kunde berott på dålig kylning av mjölken, eller dålig mjölkningshygien (det var ju en familjeget, och inte en extremt välkontrollerad mejeriget). Att den smakade så neutralt nu kan också bero på att den var alldeles dagsfärsk (och väl kyld osv).


Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #12 skrivet: 11 sep-11 kl 17:05 »
Ja, mjölk är ett mycket ömtåligt livmedel, och hanteringen spelar stor roll för resultatet.  Ett enda hårstrå i mjölken, och Du får mera "getsmak".  Några oönskade mikrober i den färska mjölken, och hållbarheten blir en bråkdel av vad ett bra mejeri kan åstadkomma.

  Dessutom lär det ska finnas getter med mer eller mindre "utpräglad getsmak" på mjölken.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Annie o Kalle

  • Inlägg: 31
  • Getmjölksbönderna
    • Bohuslän
    • www.bergadalen.se
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #13 skrivet: 11 sep-11 kl 18:06 »
Ja, mjölk är ett mycket ömtåligt livmedel, och hanteringen spelar stor roll för resultatet.  Ett enda hårstrå i mjölken, och Du får mera "getsmak".  Några oönskade mikrober i den färska mjölken, och hållbarheten blir en bråkdel av vad ett bra mejeri kan åstadkomma.

  Dessutom lär det ska finnas getter med mer eller mindre "utpräglad getsmak" på mjölken.

Ja, när man mjölkar för hand kan det lätt bli så att mjölken inte håller mer än 24 timmar, ibland ännu mindre. Det beror naturligtvis på att det blir smuts från geten som ramlar ner i mjölken vid mjölkningen. Det är omöljigt att hålla den hygien som förekommer vid maskinmjölkning med filter och extrem hygien och direkt i kyltank i max 3 dygn med ytterligare filter vid överföring av mjölken via dykrör och slang till sluten tank. För att sedan komma till ytterligare kyltank med ytterligare filter och pastöriseras. Efter pastöriseringen finns inga bakterier eller okända mikrober kvar som kan göra mjölken dålig förutom värme som i så fall skulle ske av oaktsamhet vid leverans mellan mejeri och butik. Från frakttank till mejeriets tank inför pasörisering kontrolleras ph-värde, bakteriehalt och temperatur. Skulle något visas i test, pastöriseras inge mjölken för konsumentmjölk.
Av vår egen mjölk som vi dricker dagligen opastöriserad, tar vi den från tank i hink till vår kyl. Där håller den sig upp till 7 dagar och smakar ypperligt gott.
Annie och Gert

Just_me

  • Inlägg: 1409
    • Småland
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #14 skrivet: 11 sep-11 kl 18:17 »
Köpte getmjölk här i Norge, tyckt om det förr men den här var det nå fel på :(
Var klumpar i botten och smakade salt och konstigt. Är det svårare för dem att hålla getmjölken i bra skick än komjölk?

Jag hällde ut den bara, men dte var långt kvar till bäst före datumet :/ Borde kanske ha klagat?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #15 skrivet: 11 sep-11 kl 18:19 »
Jag tror det är runt 4, och vet att det är något lägre än komjölk.

Sedan finns det skillnader i fettsyrasammansättningen.

Dessutom är getmjölken sådan att den släpper inte grädde såsom komjölk gör. Det kan bli lite skimmer ovanpå efter någon tid, inte ett tjockt lager.

Eftersom du verkar vara intresserad av olika mjölksorter, kan jag ju inte låta bli att undfängna dig med kaninmjölk, den innehåller 13,5 % protein, 9,5 % fett, 2,5 % mineraler och bara 0,85 % laktos. Nämnvärt som kuriosum är att det finns mjölkmaskiner för kaniner.


Men även om man kan maskinmjölka vissa kaninraser, så ger de ju ändå alltför lite mjölk. Nej man skall i stället satsa på att farma klappmyts. Den kan mjölka 10 liter per dag, och mjölken har en fetthalt på upp till 70%!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cystophora_cristata
http://www.npolar.no/en/the-arctic/birds-and-mammals/hooded-seal.html

Annie o Kalle

  • Inlägg: 31
  • Getmjölksbönderna
    • Bohuslän
    • www.bergadalen.se
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #16 skrivet: 11 sep-11 kl 18:41 »
Köpte getmjölk här i Norge, tyckt om det förr men den här var det nå fel på :(
Var klumpar i botten och smakade salt och konstigt. Är det svårare för dem att hålla getmjölken i bra skick än komjölk?

Jag hällde ut den bara, men dte var långt kvar till bäst före datumet :/ Borde kanske ha klagat?
ja, absolut kunde du ha klagat. Det är bra tycker jag att mjölken i Norge smakar bra. Vad jag har hört, men observera att det bara är på hörsägen, är att Norge har lite fetare bete än Sverige. Detta kan ge en lite annorlunda smak på mjölken. Den mjölk som jag personligen tycker bäst om är när geten får torrt vanligt hö i stället för ensilage och ett magert bete i stället för klöverbete. Men det är min personliga åsikt.
Annie och Gert

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #17 skrivet: 11 sep-11 kl 19:10 »
Det där med ensilaget är Du nog långt ifrån ensam om!  Ett annat foder, som kunde ge bismak åt komjölk förr, var rovor.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Annie o Kalle

  • Inlägg: 31
  • Getmjölksbönderna
    • Bohuslän
    • www.bergadalen.se
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #18 skrivet: 11 sep-11 kl 19:31 »
Det där med ensilaget är Du nog långt ifrån ensam om!  Ett annat foder, som kunde ge bismak åt komjölk förr, var rovor.
jag förstår inte helt din kommentar, trollmor! Nej, jag är nog inte ensam om min åsikt om ensilage vid utfodring av getter till konsumentmjölk, men vad har det med komjölk att göra i sammanhanget? Angående kor, (från getter som vi håller oss till i ämnet) blev jag rådd av AnnaLena Erstadius som håller några hundra rödkullor i Dalarna att inte ge vår rödkulla ensilage om vi hade tänkt göra ost på mjölken. Jag litar helt på hennes kunskap. När vi nu talar foder, så skulle jag kunna uttrycka det så, att ensilage givet till liten mängd djur som ska ge ost av mjölk inte vore så bra eftersom bakteriehalten ökar efter 24 timmar eller 3 dygn tror jag att det var. (minns ej extakt)Då ett fåtal djur inte hinner äta upp en bal av ensilage. Bakterierna följer med till osttillverkning liksom även bakterien stafelykoccus aurius kan göra. ...bara som en parentes) :-)

Men det är ju så trollmor, jag vet inte bäst...och det är ju ingen tävling om vem som vet mest eller bäst heller...vi ger varandra råd! Eller hur?
Annie och Gert

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Fett i getmjölk.
« Svar #19 skrivet: 11 sep-11 kl 21:19 »
Nej, ingen tävling!  Men råd och hjälpas åt, och ett litet trevligt skämt då och då, så har jag uppfattat att det ska vara.  :)

Just ost och ensilage har jag också läst.  Eller om det var hört.  Rent av på ystningskursen som jag gick för tvåhundra år sedan.  Vad som ger bismak åt mjölken är antagligen inte så olika på olika djurslag.  Därför nämnde jag det där med rovor åt kor.  Jag vet nämligen inte hur det är med rovor åt getter, och rovor kanske inte är så vanligt längre.  Det var mest som ett exempel.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1124 gäster, 5 användare (1 dolda)
Beatrice Lüneburg, Karlsdotter, Berberis, KajsaAnka

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser