Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Chiliodling  (läst 6383 gånger)

nimbra

  • Gäst
Chiliodling
« skrivet: 31 mar-04 kl 21:45 »
Jag blev inspirerad på ett annat forum, så nu har jag sått Chili och faktiskt fått dom att växa, är det nån av er som har tips om Chiliodling ?

kakel

  • Gäst
Re:Chiliodling
« Svar #1 skrivet: 31 mar-04 kl 23:04 »
Chili.. phepperoni.. etc.  är tålig ..perfekt ..frodig och vacker.  När blommorna kommer - pollinera om de växer inomhus. De gillar sol.  Frukterna växer som trolleri. Skördas efterhand. Jag brukar torka dem.
Åtta, tio plantor (40 - 50 cm höga) ger ett normalt årsbehov.  Överskott  blir gåvor.  En enda nackdel: framåt hösten får de osvikligt spinn.  Men - då har jag som regel skördat klart.  Utomhus krävs skyddat, soligt läge. (Och man slipper spinn - men skörden blir mindre) De är lika tåliga ute som inne.   Jag har gjort mig beroende !!!

matilda

  • Inlägg: 16
    • matildas.net
chilifrö?
« Svar #2 skrivet: 01 apr-04 kl 21:37 »
har ni något bra tips på något bra chilifrö?

 jag är med intresserad av att få tips om chiliodling!

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
Re:Chiliodling
« Svar #3 skrivet: 01 apr-04 kl 21:43 »
Jag har sått Spanskpeppar 'Cayenne Long Slim' från Lord Nelson. Den ser än så länge ut att komma fint... Men det är min första gång, så jag vet inte hur det blir i slutändan.
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

nimbra

  • Gäst
Re:Chiliodling
« Svar #4 skrivet: 01 apr-04 kl 21:43 »
Matilda
Gör en sökning på Red Savina så fär du länkar på var
du beställer den starkaste chilin, jag själv köpte frön
här i Sverige.

nimbra

  • Gäst
Re:Chiliodling
« Svar #5 skrivet: 01 apr-04 kl 21:50 »
Elin M
Jag har också sått Long Slim och en påse som kallas
Mix, den innehåller Early Jalapeno, Hungarian Hot Wax
och Boldog Hungarian Spice fröna kommer från Weibulls :)

kakel

  • Gäst
Re:Chiliodling
« Svar #6 skrivet: 01 apr-04 kl 22:18 »
.. jag fick ett par stycken torkade phepperoni av en god vän för flera år sedan..  Sådde dess frön.

Fick fantastiska plantor.  Tog vara på även dessa frön.. Sådde året därpå.. Etc.  Och så har jag fortsatt.

Ibland är de runda och tjocka. Ibland långsmala.  Ingen aning om vad de heter.  Starka är de iallafall.  Och tåliga.  Plantorna blir nästan som en djungel.   Med starkt röda frukter i framåt juli månad.  

stuga

  • Gäst
Re:Chiliodling
« Svar #7 skrivet: 14 apr-04 kl 16:12 »
Hej!

Satsa på jalapeno de tycker jag är användbarast. Lägg in i ättiks- eller vinägerlag så håller de länge. Kan användas i det mesta. Bröd med jalapeño och ost är fantastiskt gott!
Jala kanske inte är så bra att torka, har inte testat, men det finns torkad och rökt att köpa (fast har inte sett det i Sverige), även inlagda och dessa är helt otroliga. den rökta smaken är mycket trevlig. Särskilt omman inte äter kött så är det kul att få röksmak tycker jag.

Förså fröna och planera om så att hjärtbladen kommer i nivå med jordytan. Det bildas nya rötter från stjälken. På så vis blir de inte så långa och rangliga.

Köp färska (och torka dem) eller torkade frukter och så fröna. Det funkar oftast bra!

/Tomas

Magnum

  • Gäst
Re:Chiliodling
« Svar #8 skrivet: 10 okt-04 kl 21:20 »
I år har jag haft chilipeppar odling på balkongen. Det var lyckat med en god skörd, de sista har jag plockat av nu.

De milda sorterna kan man ha direkt på smörgås eller i sallad, medan de starkare är fina i grytor såser, all kryddning.

De milda var Lombardo, Caribien Red Habanero och Redskin. Dom liknar paprika till stor del.
Starka sorter är Apache, Cyenne Long Slim och Hercules.

Överlag kan man säga att alla får mer styrka ju rödare  man låter dem bli. Redskin och Habanero har jag använt precis som paprika.
Går utmärkt att torka dem och då använder man nog bara de starka, av naturliga skäl.

Eftersom de gav så "enormt" bra skörd så kommer jag att fortsätta med Chiliodling nästa år.
Ännu en positiv sak är ju att dom är vackra ståtliga växter med sina frukter.

Försätt gärna inne i mars månad.
Alla mina var "Lord Nelson"
Lycka till .....!


Lönshult

  • Gäst
Re:Chiliodling
« Svar #9 skrivet: 11 okt-04 kl 12:28 »
Ahhhh!   ;D

Chili är supergott! Har för andra året kunnat skörda Ezpeleta, en gammal baskisk sort. Fyllig smak, lagom styrka. Frön från Sesam.

Köpte fyra olika sorters chiliplantor på Derome Kryddor&Perenner i Halland i somras. Har inte smakat någon ännu pga kartfall, regnig sommar och andra prioriteringar. Men snart är det dags. Lasse KRAV-odlar chilen och allt det andra i plantskolan och kryddodlingen. Väl värt ett besök både i sajber och IRL.

http://www.deromeperenner.se/

På Örtagårdens plantskola i Vinslöv, nordöstra Skåne, har de också specialiserat sig på chili, dock inte ekologiskt. Men de har många sorter, säljer både frö och plantor!

http://www.ortagarden.com/

Finns det något recept på ättiksinläggningen av jalapenon som någon skrev om?

/Helena


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser