Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skötsel, varmkompost  (läst 7720 gånger)

pita

  • Inlägg: 198
    • -
Skötsel, varmkompost
« skrivet: 19 jun-11 kl 18:29 »
Hej alla alternativare!
Jag fick mitt första växthus i höstas och har idag kompleterat med en varmkompost. Till saken, hur får man bra kompostjord?

Hur lång tid tar det för att bli jord?
Hur länge kan man lägga i tex matrester? det måste väll vila för att jorden ska bli jord?
Apelsin och bananskal är väll giftigt?
Hur ofta ska man röra om i grytan?
Hur mycket torv/matrester ska man ha i för att det inte ska bli för blött/tort?

Vad finns det mer för nått som är bra att tänka på?

Tack på förhand, det är som sagt min första gång ;D
Har varit borta en längre tid och ska nu berika livet med islänning, nya höns och ett gäng får :)

karsan

  • Inlägg: 1933
    • Södermanland
SV: Skötsel, varmkompost
« Svar #1 skrivet: 22 jun-11 kl 17:59 »
Det är bäst att ha två behållare, ja nästan nödvändigt i min erfarenhet.  Den ena är 'aktiv', den som man slänger kompostmaterialet i, kaffesump, grönsaksrester, fruktskal. Där brukar det bli rätt stark värmeutveckling och enligt min erfarenhet är det bra att röra om ofta, typ varje gång man slänger i nytt.

Den andra  behållaren håller på att efterkompostera, grejerna bryts ner i lugnare takt, man lägger inte i något nytt.  Bäst att kolla så där en gång i veckan att det är lagom fuktigt.  När det är något så när jordliknande och man har behov av kompostjord någonstans i trädgården tömmer man den.  Ett och annat däri får kanske gå en omgång till i komposten.  Sen blir förstås den nu tomma behållaren aktiv medan den som förut var aktiv får bli efterkompost.

Det får inte bli för blött eller för torrt, eller för näringsrikt eller för magert. För blött och för näringsrikt börjar lukta. Det finns en massa skrivet om principer för kompostering.  Ofta rekommenderas att köpa strö tex sågspån för att strö i om det börjar lukta.  Men det har jag aldrig behövt.  Som utspädning funkar också sönerrivna innerullar av toa- och hushållspapper t.ex, och vissa grönsaks- och fruktförpackningar.  Samt diverse trädgårdsjox, blad, småpinnar etc.


karsan

  • Inlägg: 1933
    • Södermanland
SV: Skötsel, varmkompost
« Svar #2 skrivet: 22 jun-11 kl 18:22 »
Ja, jag svarade visst inte på dina specifika frågor. 

Banan- och apelsinskal hamnar alltid i min kompost. Vi köper nästan alltid ekologiskt, och även om det inte är ekologiskt har jag för mig att moderna bekämpningsmedel är mest akut giftiga och bryts ner relativt snabbt. Allt frukt- och grönsaksrens kan gå i komposten (utom att jag aktar mig för råa potatisskal - kanske överdrivet man jag har fått för mig att potatissjukdomar kan komma med).

Hur lång tid beror på årstid. På vintern fryser det, men när det äntligen smälter blir det full fart i komposten och den kan gå upp till 60 grader. Då får man lufta ofta, annars börjar det lukta av syrebrist.  Efterkomposteringen tar ett par månader sommartid. Fast vissa växter, squash t ex gillar halvfärdig kompost.

Omöjligt att ange proportionerna eftersom det beror på vilka saker man stoppar i.  Man får helt enkelt kolla ofta och lära sig efterhand. Om det luktar ska man lufta och slänga i mera strö (torv, sågspån, torra löv, poröst papper.)

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Skötsel, varmkompost
« Svar #3 skrivet: 22 jun-11 kl 20:26 »
Lån eller köp en bra bok om kompost, det finns många. Har man en behållare, så skall man inte röra om alltför mycket, då kan man försiktigt tömma ut det komposterade materialet från botten. Är den bra isolerad och matas ordentligt så kan man mycket väl ha den gående även vintertid.

Och som det påpekats är det viktigt att ha någon form av kolrikt strömaterial.

pita

  • Inlägg: 198
    • -
SV: Skötsel, varmkompost
« Svar #4 skrivet: 27 jun-11 kl 08:48 »
Ok, tack för hjälpen :D Om jag har fattat det rätt, två komposter är nödvändigt. Allt husavfall går i, det som inte går till hunden eller hönsen :) Rör inte om allt för ofta och börjar det lukta, häll i torv/spån. Jag märker helt enkelt själv hur man ska göra med tiden. Det är bara att köra.....

Men vad mycket det är i redan, trodde att jag hade de perfekta komposterna(hönsen) ;D Det är mycket som har gått i hushållssoporna. Billigare sophämtning och förhoppningsvis riktigt fin jord ;D Perfekt!!!
Har varit borta en längre tid och ska nu berika livet med islänning, nya höns och ett gäng får :)

karsan

  • Inlägg: 1933
    • Södermanland
SV: Skötsel, varmkompost
« Svar #5 skrivet: 27 jun-11 kl 18:21 »
Ja  så gör jag - och ska man kompstera kotlett- och kycklingben och dylikt måste man ha en råttsäker behållare - jag tror de flesta köpta behållare duger.  Efter vad jag förstår så innehåller ben fosfor som är ett viktigt näringsämne som man bör ta vara på.  När benen har gått ett par omgångar i komposten är de inte intressanta för vilda djur längre (eller hundar) och kan gå med ner i odlingsjorden där de så småningom vittrar sönder.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

645 gäster, 3 användare (1 dolda)
Jona d, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser