Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?  (läst 13835 gånger)

Lejon

  • Inlägg: 7
    • Småland
Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« skrivet: 12 maj-11 kl 14:53 »
Håller på att lufttorka en vildsvinsskinka, nu verkar det som om det har kommit lite vitmögel på den.

Jag har för mig att jag läst att detta inte är någon fara om det är vitmögel ?

Någon som vet lite mer om detta ?


/Lejon

christinag

  • Inlägg: 1902
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #1 skrivet: 13 maj-11 kl 06:50 »
Hmm, skall man vara litet krass och svara utifrån biologisk synpunkt så blir svaret så här: Kan du inte se några färgförändringar runtikring, vilket vore tecken på enzymatiska förändringar eller toxinbildning, tchah då är det upp till dig. Du kan ju intala dig att det är en vitmögelost. Värre är det med mögel som klarar att växa på citrusfrukter: Där riskerar man att råka på en mögelsort som kan producera potentiellt farliga toxiner. Så personligen så slänger jag citrusfrukter vid minsta misstanke eller doftkänning. Men är det nåt annat så, tchah beror på vad det är, hur mycket man vill skrapa bort.

Min morfar som jobbade på ett mejeri ett tag sade alltid att dom godaste ostarna var dom som var helt ludna utanpå!  ::)
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Kristofer

  • Inlägg: 242
SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #2 skrivet: 15 maj-11 kl 10:21 »
Hela lufttorkade köttstycken är ofta ludna av mögel. Badda skinkan med ättika eller vinäger. En kort KALLrökning skyddar också köttytan från mögelangrepp.

octavianus

  • Inlägg: 120
    • Uppland
SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #3 skrivet: 19 maj-11 kl 18:20 »
den ska väll vara möglig? Själva möglet skär man ju bort när den ska förtäras. När du luktar på den, och det luktar korvbutik, då är du nog rätt ute. Har en skinka på g nu, den är ganska vitmöglig, åt lite på den för ca en månad sen. Var precis hur god som helst, och jag blev inte sjuk.

take

  • Inlägg: 4945
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #4 skrivet: 19 maj-11 kl 18:34 »
Mögel bilder inte toxiner på kött och ost. De förhindrar däremot angrepp av till exempel mjölksyrebakterier. Så vårda möglet väl och skär eller skölja bort det när det är dax för konsumption.

Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #5 skrivet: 19 maj-11 kl 21:59 »
På många italienska salamivarianter SKA det vara vitmögel.

christinag

  • Inlägg: 1902
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #6 skrivet: 22 maj-11 kl 19:41 »
Inte naturmögel. Det är en särskild, ympad mögelsort som odlas för detta syfte och är lämplig och godkänd för konsumtion. Precis som för camembert-ostar tex.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

take

  • Inlägg: 4945
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #7 skrivet: 22 maj-11 kl 19:54 »
Inte naturmögel. Det är en särskild, ympad mögelsort som odlas för detta syfte och är lämplig och godkänd för konsumtion. Precis som för camembert-ostar tex.

Nja, det är mest av estetiska skäl, på en hel riktigt småskaligt producerade köttstycken är det en salig blandning av mögelfärger och ingen av det är giftigt.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Lejon

  • Inlägg: 7
    • Småland
SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #8 skrivet: 25 maj-11 kl 14:50 »
Tog lite ättika på den och hänge upp den igen.
Den luktar helt Ok så det är nog inga större problem, bara att vänta vidare på färdigt resultat när man nu bestämmer att det är.
Första gången jag provar lufttorka så jag är mycket tacksam för alla tips man får här.


/Lejon

take

  • Inlägg: 4945
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #9 skrivet: 25 maj-11 kl 15:41 »
Tog lite ättika på den och hänge upp den igen.
Den luktar helt Ok så det är nog inga större problem, bara att vänta vidare på färdigt resultat när man nu bestämmer att det är.
Första gången jag provar lufttorka så jag är mycket tacksam för alla tips man får här.


/Lejon

Mögel skyddar korven mot visa bakterier som ger en sån där smöraktigt lite surt beläggning på utsidan.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

 

SV: Vitmögel på lufttorkad vildsvinsskinka, vad göra ?
« Svar #10 skrivet: 25 feb-20 kl 12:44 »
Hej,
Har själv en V-skinka på ca 2,5 kg som hänger.

Har den hängandes fortfarande efter tre månader.
Även den har ju lite mögel. Tror att det är som ett litet skydd.

Tog ner och smakade lite. Underbart gott.
Hängde tillbaka den. Ska låta den vara i två månader till.

Om man går till charken på city gross och tittar på en hel salami-
så är den ju hel täckt av vitmögel. så det är nog bara nyttigt och skyddar för ytterligare-
angrep. Inget som kryper in i skinkan utan utanpå som skydd


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

862 gäster, 8 användare (2 dolda)
Stengrim, chpe21, kallekullen, hofboss, tallefjanten, Kronhjorten

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser