Tack, Take! Jag fann lite matnyttigt i länk # 2, men # 1 fungerade inte.
PS Jo, nu fungerade den, men jag hittar inte på Jordbruksverkets omfångsrika hemsida... 
Jag klipper in lite från Jordbruksverket och markerar vissa partier:)
"Allmänt
Vad kommer godkännandet att innebära? Kommer det att finnas hovslageriarbete som kräver att jag är godkänd hovslagare? och isåfall vilken typ av hovslageriarbete gäller detta?
Syftet med den nya lagstiftningen har varit att yrkesrollerna och ansvarsfrågorna inom djurens hälso- och sjukvård ska bli tydligare. Genom att nu staten garanterar att den som fått ett godkännande har en bestämd kompetens som i sig innebär skyldigheter och rättigheter och sedan kan följas upp med tillsyn m.m. uppnås även syftet med att stärka djur- och smittskyddet. Alla får dock lov att arbeta inom djurens hälso- och sjukvård. Man måste alltså inte ha ett godkännande eller en legitimation för att få fortsätta arbeta som hovslagare. Däremot finns begränsningar för vad man får utföra när man inte tillhör djurhälsopersonalen (alltså de godkända/legitimerade). Det regleras i vad som brukar kallas för "behandlingsförbudet".
Behandlingsförbudet innebär att den som arbetar yrkesmässigt inom djurens hälso- och sjukvård, utan att ha godkännande eller legitimation, inte får lov att:
1. behandla djur som det finns anledning att misstänka har angripits av sjukdom på vilken epizooti- eller zoonoslagen är tillämplig,
2. utföra operativa ingrepp på, eller ge injektioner till, djur
3. utföra annan behandling som kan orsaka ett lidande som inte är obetydligt
4. behandla djur under allmän bedövning eller under lokal bedövning genom injektion. Behandlingsförbudets praktiska konsekvenser följer, utom på en punkt, samma regler som funnits tidigare i olika lagstiftning. Begränsningarna är alltså inte nya i sak även om de nu är formulerade på nytt ställe i lagstiftningen. Nytt är däremot att endast djurhälsopersonal får utföra behandling på djur som har fått lugnande, och då enbart djurhälsopersonal med rätt kompetens för behandlingen. Den som inte tillhör djurhälsopersonalen får inte utföra behandlingen men ge handräckning vid den.
För hovslagare som varit verksamma i yrket minst tre år före 31 december 2009 finns en övergångsregel vad gäller detta. Den innebär att dessa hovslagare får lov att fortsätta behandla djur som har fått lugnade. En förutsättning är att behandlingen sker i veterinärs närvaro (på dennes ansvar) och att man själv har reell kompetens för den behandling man utför. Övergångsregeln gäller till 31 december 2014. Därefter får enbart godkända hovslagare behandla de djur som har fått lugnande.
Kommer det att
bli straffbart att utföra hovslageriarbete som jag inte har behörighet till?
Ja, om man utför en behandling som man saknar behörighet för och bryter emot behandlingsförbudet är det straffbart. Påföljden är fängelse eller böter. Detta är en ändring mot hur ansvarsfrågan sett ut tidigare. Ansvaret för behandlingen låg då på den djurägare som hade anlitat eller på den veterinär som har tillhandahållit läkemedel (exempelvis lugnande) till behandlingen.
Lagstiftaren har nu lagt ansvaret på den som utför behandlingen. Är det inte meningslöst med godkännandet när man ändå får fortsätta arbeta som vanligt på övergångsreglerna?
Utöver att det kan vara en positiv garanti att kunna visa, t ex i marknadsföring, att man är godkänd gentemot djurägare m fl så finns flera yttre faktorer som sammantaget kommer att öka pressen om att man är godkänd inom sitt yrke på sikt. I o m regleringen av djurhälsopersonal går utvecklingen mot att samarbete kommer riktas allt mer mot annan djurshälsopersonal, inte minst eftersom försäkringsbolag m fl har signalerat att de kan komma att kräva att behandlingar ska utföras av en legitimerad/godkänd djurhälsopersonal. Blir det så (och så ser det ut redan vad gäller veterinärer där försäkringsbolagen kräver att vissa behandlingar måste vara av en veterinär med svensk legitimation ge ersättning när något gått fel) går det mot att djurägares/klinikers m fl försäkringar kanske inte kommer att gälla för behandlingar som utförts av dem som inte har godkännande/legitimation. Bara som ett exempel.
Kommer det finnas någon lista på Jordbruksverkets hemsida över behöriga hovslagare? Om inte, vore det nog en god idé att sammanställa en så att kunder och övrig djurhälsopersonal vet var de kan få tag på en.
Sannolikt, Jordbruksverket har i dag alla certifierade hovslagare på nätet. Vi ser inga hinder till att vi publicerar godkända hovslagare.
I förtydligandet om nya regler för hovslagare står följande:
Förbud att behandla för personer som inte tillhör djurhälsopersonalen
Lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård innehåller ett behandlingsförbud (4 kap 1 §). Detta förbud innebär bland annat att personer som yrkesmässigt arbetar inom djurens hälso- och sjukvård men inte tillhör djurhälsopersonalen – alltså inte är legitimerade eller godkända inte får;
– behandla djur som misstänks har en epizooti eller en zoonos,
– utföra operativa ingrepp,
– ge injektioner,
– utföra annan behandling som kan orsaka ett lidande som inte är obetydligt eller
– behandla djur som har fått lugnande, är sövda eller har fått lokalbedövning genom injektion.
Innebär detta att man måste vara
godkänd hovslagare för få lov att sko:
1. En häst som har feber (sjuk)?
Ja
2. En häst som har balltrampat sig (skadad)?
Ja, om det inte innebär onödigt lidande.
3. En häst som behöver få verkat upp en hovböld (sjuk)?
Sannolikt inte. Här krävs veterinär
4. En häst med genomgående hovspricka, men ingen hälta (skadad)?
Ja, om det inte innebär onödigt lidande
5. En häst som är under behandling för distal hälta (sjuk/skadad)?
Ja, om det inte innebär onödigt lidande