För att nu vara lite krasst vetenskaplig, så ska man ta det hela med en nypa salt. [---] Men som en kuriositet har den ju ett värde.
utan vidare bör man inte glömma källkritik, exempelvis verket ovan som jag länkade till från 1839 är kanske mer en guide i djurhållning och odling än väderspådomsbok, men likväl kan det hela kanske snarare ses som nedskriven muntlig tradition än något som har tillkommit med vetenskaplig metod (då vore kanske någon odlingsrapport eller -instruktion eller motsvarande från något hushållningssällskap att föredra då det gäller "gammal kunskap"). Ur förordet till upplagan från 1839:
"De äldre Bondepraktikorna af Munthe, Möler m.fl. finnes icke mer tillgängliga i bokhandeln. De nyare innehålla många andra nyttiga saker, men sysselsätta sig mindre med sjelfwa Landtbruket. Att en ny Bondepraktika för Landthushållningen, derföre är af behofwet påkallad, torde wara temligen gifwet. Den närwarande är ett försök, om icke att uppfylla detta behov, likwäl att närma sig ett sådan mål med afseende på det närwarande tilståndet af Swenska Allmogens landtbruk."Som kuriosa, ja, alla gånger

Har förstått att förlaget Känguru har nyligen gett ut en ny utgåva (oklart vad förlagan var), gissningsvis rör det sig inte om ett faksimil för annars hade väl nutidsmänniskan
svårt att läsa även den tryckta texten (texten från 1839 kräver också kanske att den ovane läser vissa stycken flera gånger, lätt att ex. läsa "f" istället för "s".
Men som en titt in i bondesamhället för mer än 150 år sedan är exempelvis den ovanstående rolig läsning. Helst ska man ju begripa skillnaden mellan Dalaplog och Värmlandsplog då de diskuteras i texten.
Till sist några diverse länkar:
Lantbruksmaskiner vid Sveriges land och folk (1901).
Fiskars plog- & årderkatalog från 1929, ger en fingervisning om de flertaliga modellerna som fanns på marknaden då (finns säkert motsvarande digitialiserat material på svenskt håll).
Tidning för fjäderfäskötseln (Åbo 1896)
Om harar som gnager bark och annat vid Trägårdsvännen (1893).
Plus en massa andra digitaliserade tidningar vid Helsingfors universitet (varav flertalet går att ladda ner i sin helhet som hel PDF, dvs. inte enbart sida-för-sida).