Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Problem med öronmärkningstång?  (läst 12791 gånger)

maria.bjorklund

  • Inlägg: 14
    • Skåne
Problem med öronmärkningstång?
« skrivet: 23 feb-11 kl 18:15 »
Hej Alla!

Jag läser Produktdesign på Malmö Högskola och håller på med ett projekt där jag ska förbättra tången man använder vid öronmärkning av djur. Syftet är att skapa ett ergnomiskt redskap som passar kvinnor lika mycket som män.

Jag är nu nyfiken på era erfarenheter och tankar kring redskapet! Vilket redskap använder ni? Vad tycker ni om de redskap som finns idag? Vilka problem finns? Vad tycker ni borde förbättras?

Dessutom hade det vart intressant att höra hur ni går tillväga när ni öronmärker djuren? Vad måste göras innan? Hur hanterar ni djuret? Vad gör ni efter?

Alla erfarenheter och synpunkter är guld värda!

Om det är någon som befinner sig i Skåne-trakten och ska öronmärka ett/flera djur de närmaste veckorna hade det varit mycket intressant att få komma och hjälpa till och se hur man gör!


MVH
Maria Björklund
maria.bjorklund@live.se

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #1 skrivet: 23 feb-11 kl 18:24 »
Tången som jag använder till Combi-mini märkena tycker jag är alldeles för hård. Det är ofta jag måste använda båda händerna till den och då kan jag inte hålla i örat samtidigt!! :o >:D Det krävs alltså tre händer till den!
När jag öronmärker så doppar jag märkena i jodipax innan. Jodipaxet har jag i en burk, glasburk av typ syltburk med skruvlock. Det är så svårt att få ner märkena i burken eftersom "halsen" är smal... märkena är för breda. Sen tar jag tången i munnen (handtaget) för att det inte ska bli skitigt igen. Tar lammet, sätter det mellan benen (knäna) så att lammets framben är några cm ovanför marken (minskar sprattelutrymmet) Håller i örat med en hand och klämmer till med andra handen... måste då ofta ta i med "öronhanden" för att märkena ska stänga sig. Jag tycker att det borde finnas en tydlig märkning på tången så att man ser vilken del av märket som ska vara framåt (den lilla knoppen ska vara inne i örat). Det händer att jag sätter fel, med resultat att märket riskerar att fatna i fårnätet när de knör huvudet igenom som vuxna djur (för att beta på utsidan)
Jag hoppas att detta är belysande nog för att åstadkomma rejäla förbättringar!!!
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #2 skrivet: 23 feb-11 kl 18:25 »
Vi använder horten-tången till får. Den fungerar bra för mig som kvinna med små händer. Problemen som finns är att ställa in den så att märkena inte kniper för hårt om örat men ändå fastnar ordentligt och att om fåret rycker till kan märket dras snett och då fastnar det inte alls.

Vi brukar vara två, en som står gränsle över fåret och håller fast huvudet och en som hanterar tången. Särskilt rädda får sätter vi på rumpan och märker med samma arbetsfördelning. Vi doppar tång med märke i jodlösning innan, annars gör vi inget speciellt varken före eller efter. Försöker se till att märket hamnar i en mjukdel av örat.
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

freeky

  • Gäst
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #3 skrivet: 23 feb-11 kl 18:31 »
Använder kombitång?.Märker lammen när dom vuxit ifrån medgörlighetsstadiet, så det brukar bli lite bök.

Har en skål med handsprit som jag kör ner tång och hela balunsen i , tvättar av där märket ska sitta och knippsar fast det.Tyvärr hakar tången fast och släpper inte märket som det ska, det är ett stressmoment för djuret och mej. Annars tycker jag det går väldans lätt att märka djuren, och det blir sällan komplikationer.Har bara provat den tången, och det är ett irritationsmoment när det fastnar, annars är den lagom stor och man behöver inte ta i för kung och fosterland.Funkar bra.

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #4 skrivet: 23 feb-11 kl 18:39 »
Det är sant, den delen av märket som "knoppen" sitter på (hondelen) släpper inte från tången, utan att man trycker på "läppen"!!
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

samaka

  • Inlägg: 501
    • Dalarna
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #5 skrivet: 23 feb-11 kl 21:49 »
Tyvärr hakar tången fast och släpper inte märket som det ska, det är ett stressmoment för djuret och mej.

Instämmer. Detta är, enl mig, det största problemet med tången.

Microtången är suberb jämförelsevis, men det är ju helt andra märken i vilka man inte hakar fast märket på tången utan bara nyper ihop märket. Ingen inställning som med horten utan det är bara att klämma till. Tången är av plast och väldigt smidig.

 

bonnkärring

  • Inlägg: 381
  • livet är trevligt med en katt i knät
    • Medelpad
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #6 skrivet: 23 feb-11 kl 22:47 »
Det är sant, den delen av märket som "knoppen" sitter på (hondelen) släpper inte från tången, utan att man trycker på "läppen"!!

trodde det var min som bara krånglade,har väldiga problem med just den biten
man skulle nog kunna bli botad från sina fel ,om man inte trivdes med dom
www.träsktrollet.com

gurkan

  • Inlägg: 255
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #7 skrivet: 24 feb-11 kl 08:56 »
Jag använder både Pat Horten och COMBI Automattång. Automattången är fantastisk, bortsett från att greppet är lite för stort för mina små händer. Jag använder denna till kalvarna också.
Pat Horten tycker jag funkar bra. Har jag för mig i alla fall  ::)

AnnaM72

  • Inlägg: 9
    • Uppland
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #8 skrivet: 24 feb-11 kl 09:07 »
Jag har också problem att orka trycka ihop tången med en hand, men jag tror att det inte bara beror på att den är trög, utan att greppen är för "vitt" isär, den är för stor helt enkelt. Med handen så uppspärrad är det svårt att hitta kraft. Annars håller jag med om att det är besvärligt att den fastnar när man är klar. Vi är två när vi märker, en håller upp lammets framdel och håller i huvudet, en märker. Jag försöker känna efter var blodådrorna sitter och sätta märket mellan dem, ganska långt in i örat utan att det skaver. Jag decinficerar inte innan.

Fåraherden

  • Inlägg: 485
    • -
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #9 skrivet: 24 feb-11 kl 15:34 »
Jag är man, men jag får väl ses som representativ ändå, eftersom jag bara har 1,5 hand.

Kör Combitång. Största felet, precis som andra sagt, är att den tenderar att haka och inte släppa i röriga situationer.

Jag tycker nog inte trycket är något större problem på fåröron.  När vi ger oss på kossor däremot, kan man få ta  ordentligt för att komma igenom. Svårt, speciellt ute, på vuxna djur. Det händer ju att även de tappar märken och måste märkas om.
Familjefåraherde med totalt cirka 30 tackor. Blandras och renrasig gute. Också delaktig i vallodling och skötslen av cirka 15 herefordkossor.

maria.bjorklund

  • Inlägg: 14
    • Skåne
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #10 skrivet: 25 feb-11 kl 13:41 »
Tack för alla svar, ni är till stor hjälp!

Jag undrar också vad ni tycker om själva momentet att märka djuren: är det tungt, jobbigt, roligt, svårt etc. Upplever ni att tången fungerar som stöd i detta moment eller gör den momentet svårare än det hade behövt vara.

Håller tängerna länge eller går de sönder lätt? Är de lätta att laga?

Berätta gärna mer om era erfarenheter om tängerna och själva förfarandet!

MVH
Maria Björklund
« Senast ändrad: 25 feb-11 kl 13:43 av maria.bjorklund »

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #11 skrivet: 25 feb-11 kl 15:08 »
Här använder vi Horten, men trots att jag är rätt stark i nyporna så klarar jag inte av den, den är för hård. Så jag och dottern håller ungdjuret och maken klämmer dit märket.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #12 skrivet: 25 feb-11 kl 16:01 »
När vi ger oss på kossor däremot, kan man få ta  ordentligt för att komma igenom. Svårt, speciellt ute, på vuxna djur. Det händer ju att även de tappar märken och måste märkas om.

Men då är det ju jättelätt att sätta i nya märket i örat
för då finns ju redan ett hål att sätta det i.  :)
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #13 skrivet: 25 feb-11 kl 17:20 »
Håller med om att minitången är krånglig med att släppa märket, annars funkar den fint. Mitt problem med min hortentång är att jag tappar bort den. Den har ingen färg, ska nog måla den signalröd.

Vi gör som så många andra, ett horten när ungen är ny och sen ett gult minimärke när de vuxit till sig lite. Det svåraste är att hålla ordning på att det blir rätt nummer. Märkningen klarar jag själv, men att det blir rätt nummer och allt antecknat, det står hustrun för.
snus? vad är priset på en pris?

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #14 skrivet: 25 feb-11 kl 17:37 »
Jag håller med om mycket som skrivits ovan. Vi använder automattång och den släpper bra men den är rätt trög och jag fixar inte att trycka med bara en hand. Jag gör precis som vallhunden och det fungerar men det blir lite sprattel.

Själva märkningssituationen går fort och det är helt ok att märka. Det som är lite jobbigt är om man råkar träffa ett blodkärl, men det händer inte så ofta nu längre.

Det som jag skulle önska är en lättare tång som går att använda med en hand. Det skulle göra situationen lite lugnare för djuret.

Vi märker lammen när de är mellan en vecka och en månad, så det är inget tungt jobb. Vi brukar göra vår märkning till en liten uppvisning för grannar, vänner och nyfikna.. :) så det är en rolig dag för oss!

Vi har haft vår tång i snart fem år och den har inte gått sönder.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #15 skrivet: 25 feb-11 kl 17:55 »
Jag skulle vilja att tången går att såtta fast på grinden när man har doppat märket i jodipax. Som det är nu har jag ingenstans att göra av tången, medans jag letar reda på det aktuella lammet. Man kan inte hänga skänklarna "gränsle"över fårgrinden/boxkanten eftersom överdelen är för tung och den då trillar ner i ströbädden - med resultat att märkena måste doppas igen...

Har jag gjort mig förstådd ??? ???
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

i myllan

  • Inlägg: 17
    • Småland
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #16 skrivet: 27 feb-11 kl 18:11 »
Jag skulle vilja att tången går att såtta fast på grinden när man har doppat märket i jodipax. Som det är nu har jag ingenstans att göra av tången, medans jag letar reda på det aktuella lammet. Man kan inte hänga skänklarna "gränsle"över fårgrinden/boxkanten eftersom överdelen är för tung och den då trillar ner i ströbädden - med resultat att märkena måste doppas igen...

Har jag gjort mig förstådd ??? ???

Jag har en liten cykelkorg som jag hänger på grinden. I den har jag, förutom alla märken, en burk med jodopax där tång med märke kan vara medan jag letar lamm.

maria.bjorklund

  • Inlägg: 14
    • Skåne
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #17 skrivet: 11 mar-11 kl 12:20 »
Använder kombitång?.Märker lammen när dom vuxit ifrån medgörlighetsstadiet, så det brukar bli lite bök.

Har en skål med handsprit som jag kör ner tång och hela balunsen i , tvättar av där märket ska sitta och knippsar fast det.Tyvärr hakar tången fast och släpper inte märket som det ska, det är ett stressmoment för djuret och mej. Annars tycker jag det går väldans lätt att märka djuren, och det blir sällan komplikationer.Har bara provat den tången, och det är ett irritationsmoment när det fastnar, annars är den lagom stor och man behöver inte ta i för kung och fosterland.Funkar bra.

Tack för ditt svar!
Använder du automattången eller den manuella?
Vad tycker du om storleken på tången?

MVH
Maria

Snarrbon

  • Inlägg: 1318
  • Om du inte provar vet du inte om det går
    • Skåne
    • Mettes kaniner
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #18 skrivet: 21 jun-11 kl 09:04 »
Jag har precis märkt med microtången och den fungerar jättebra. Är lätt att trycka ihop och släpper märket direkt. Inga problem alls.
Bor på gård i skogen med sambo, dansk-svensk gårdshund,  kat, genbanksanslutna gotlandskaniner, genbanksanslutna Åsbohöns och Klövsjöfår även dom genbanksanslutna.

Tord_Lj

  • Gäst
SV: Problem med öronmärkningstång?
« Svar #19 skrivet: 21 jun-11 kl 14:43 »
Använder Micro nu.
Mycket nöjd.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

580 gäster, 1 användare
GSS

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser