Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vad blev lyckat/misslyckat?  (läst 10964 gånger)

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
vad blev lyckat/misslyckat?
« skrivet: 26 aug-07 kl 10:50 »
Vad har ni andra lyckats bra med i år, och vad har ni misslyckats med? Tänkte att det kan vara kul att ta del av, och så kanske vi kan ge varandra lite tips imför kommande sesonger!

Själv har jag massor av tomater, som just börjar få lite färg. Squash har jag, men inte fullt så många som jag tänkt mig. En del av dem ville till att ruttna lite. Mangold provade jag för första gången i år, och guud så gott!! Måste göra mer plats för den nästa år. Morötterna är fortfarande ynkliga, får vänta och se. De asiatiska kålsorterna växer hejvilt. Hinner inte riktigt med dem, och endel har gått i blom. Salladen har jag inte heller skördat så mycket av. Det enda som i te kommit upp alls är gräslöken. Nån som har nåt tips om den?
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #1 skrivet: 26 aug-07 kl 15:42 »
Bönorna växer som sjutton, tomater, chili har massor av frukter det är bara att plocka. Alla 3 sorterna mangold funkar fint, persiljan växer bra och även de värmekrävande grönsakerna calaloo och malabarspenat funkar bra. Det som väl är tveksamt är om mina Jenny Lind melonplantor kommer att hinna producera några mogna meloner allt är ganska sent i år. Även squashen funkar sämre i år och de ger inte lika många frukter men det kanske är bra det jag har många plantor och i vanliga fall får jag slänga en hel del. Den fleråriga ruccolan ser ut att ha blivit uppäten av någon insekt men den kommer nog igen nästa år. Gyllenbären växer något sämre i år men de har gett en massa bär sedan midsommar.


Angående gräslöken så brukar den vara lättodlad bara köpa en planta i trädgårsbutiken och gräva ner på ställe som inte är alltför torr. (om du frösådde så brukar man behöva förkultivera inomhus och sedan sätta ut plantor fröerna brukar vara ljusgroende, det tar några år från frösådd till att plantan är stor nog att skörda ifrån så det lönar sig sällan att fröså det är bara om man ska ha annorlunda sorter som typ sibirisk gräslök som man sällan hittar plantor av som det kan vara lönsamt att så)

vårlök

  • Inlägg: 75
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #2 skrivet: 26 aug-07 kl 21:46 »
Mangold och ärtor blev väldigt bra i år! Annars skyller jag på allt regn och för lite sol...det mesta annat har inte blivit något vidare. Bönorna är på gång så fortsätter sommaren så kan det nog bli en del, vi hoppas på ett bättre år nästa gång!!
Alternativare i startgroparna

Eulalia

  • Gäst
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #3 skrivet: 26 aug-07 kl 22:04 »
potatisen, men den är ju idiotsäker...men det var första gången jag odlar potatis så det var lycka att dra upp dem, på en kvadratmeter drog jag upp 3 stora hinkar!  hade jag satt ca 15 potäter..

Nyzeländska spenaten visa sig vara en riktig hit: den tar upp ca 2 kubikmeter, buskig o fet, och det var max 5 plantor jag satte ut!
misskötsel brydde den sig inte om, har plockat massor med krispiga gröna blad..och det kommer hela tiden mera  :o

rödbetorna var fina, även de var  "die hard", tålde både torka och lite ogräs..

mina kinesiska kålsorter var väldigt populära hos skadedjuren, tog inte lång stund innan de var ett minne blott.

funderar på vad jag ska sätta där jag har skördat..




rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #4 skrivet: 27 aug-07 kl 06:12 »
Jordgubbar fick vi massor; 67 liter och dessutom är det nya på väg! :o
Löken blev väldigt fin i år, och tidig...morötterna blev väl sådär...tomater, gurka och paprika har vi skördat sedan midsommar...bondbönor blev inte så mycket...jordärtsskockorna ser ut att kunna ge mängder, de är stora buskar på 2 m! 1 aubergine som ser ut att bli stor och 2 små på gång. Däremot blir det jag sådde i mitten av juli uppätet av några odjur; det var salladskål, romansallat, rättika, kålrabbi och spenaten gick i blom direkt! Squashen gav inte mycket om man jämför med förra sommaren.
MVH Rosita zon 1

Eulalia

  • Gäst
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #5 skrivet: 27 aug-07 kl 09:53 »
..glömde ju:

3 fina pumpaplantor, minns inte sort, men trodde det skulle bli många små gröna zuchinis men det är 2 stora gröna pumpor på vardera.

ruccola odlade jag i balkonglådorna, vilken god sort det var, ettrigt stark o besk!
den råkade gå i blom lite för fort så jag har tagit frön till nästa år..

lite sockerbönor fick jag, mörkröda i skalet..hur använder man dessa? skalar o torkar?
Skalet är rätt segt, kanske jag väntade för länge med att skörda..

o sen har jag massor med myntor, men det är ju ingen sport..  :)

Linnea-maria

  • Inlägg: 323
  • grönsaksnörd
    • Dalarna
    • linnea på landet
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #6 skrivet: 27 aug-07 kl 15:35 »
Hejsan hoppsan!
För mig, inga jordgubbar i år heller, jag vattnade inte när det var torrt, jag tror det är därför.
För mycket ogräs=ringblommor där morötterna växer blev inte bra. Lika för rödbetorna.
Vaxbönorna blev inte mycket, beror på att jag testade att ta egna frön som kanske inte var mogna. :(

Lyckas gjorde jag nog med allt annat bara det att det kom igång så sent och att det inte är så mycket näring i jorden. Broccolin är jättefin inte en enda kålmask! Tack vare trådgardingen Jill (IKEA). Det ser ganska häftigt ut. En vit nätstrumpa med buckliga kålblad som buktar under tyget. Alla andra bönor och ärtor har jag fått jättemycket av. Bondbönor är det i massor. Mandelpotatisen tog jag upp i tid dvs lagom till surströmmingen (som jag inte äter). :D
kan själv

Pirum

  • Inlägg: 734
    • -
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #7 skrivet: 27 aug-07 kl 17:08 »
Med tanke på att det varit ungefär rekordblött så blev potatisen rätt ok, trots att det inte direkt blev någon jätteskörd. Äpplena har varit dåliga, speciellt de tidiga sorterna - mycket skorv och insektsangrepp. Cox Orange ser ännu rätt ok ut. I övrigt är det som vanligt - morötterna står ogallrade och trängs, vinbären ligger i frysen :)

EmJa

  • Gäst
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #8 skrivet: 28 aug-07 kl 10:01 »
Massor av vaxbönor, och hur stora som helst, samma med haricot verts. Sockerärt blev det däremot inget med.
Morötterna är fina, men de tog en faslig tid på sig, fortfarande ganska små.
Sommarpotatisen blev jättestor, men ganska få under varje planta, och jag som tycker de pyttesmå är godast.. Tyvärr hade jag inte plats med nån för vinterlagring.
Rödlök, vitlök och chalottenlök är fin, även om rödlöken kunde vara lite större... Purjolöken ser faktiskt också fin ut! Det har jag aldrig provat förr.
Spenaten gick i blom direkt, tänkte prova att så en omgång senare, men så hanns det inte med. Får se om jag provar att peta ner lite nu, har ju ändå frön kvar.
Rädisor och sallat ville inte alls av nån anledning, men körsbärstomaterna är fina, det var också första gången!
Sommarscuashen dog, men vintersquash har jag, får se hur den blir...
Och ruccolan är hur stor som helst, den försöker konkurrera ut örterna som står i samma list.
Alla bär och frukt har det blivit massor av, men det är inte min förtjänst :P
Till nästa år hoppas jag att de nya jordgubbsplantorna börjar ge skörd! :D

Helt godkänt för första året tycker jag!

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #9 skrivet: 28 aug-07 kl 15:47 »
Potatis fick vi mycket av, tog upp tidigt pga bladmögel. Det var tyvärr så att bladmöglet gav den tidiga sorten röta - så en tredjedel (hittills) ruttnade i källaren. :'(

Sallad, grönkål, dill och mangold växer som bara den vet knappt vad jag ska göra av allt. Rödbetorna blev inte så jättestora, men de växer än. Morötterna fick trängas men gav ändå en rejäl skörd.

Äpplen blev det inga alls, beror nog på att det är gamla träd som inte beskurits på många år. Jordgubbar blev nästan inga på mina nya plantor.
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Prins Tuvstarr

  • Redaktör
  • Inlägg: 1891
  • Var frukt har sin mognadstid.
    • Dalsland
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #10 skrivet: 28 aug-07 kl 20:22 »
Här kommer mitt odlingsresultat från min kompaktodling på lägenhetstrappan. Mer är på gång att skördas framöver.

Persiljan har växt över förväntan. Salladen blev en stor besvikelse. De är bara några cm stora. Tomatplantan växte som bara den men den verkar inte må så bra. Gräslöken ville inte växa. Av jordgubbsplantorna fick jag 5 gubbar, ur 16 blommor. Paprikan som jag inte trodde på blev till sist min stora favorit.

Quinoan,… suck… gick åt skogen. Lätt att få gro men det blev inte större än ca 5 cm. Provade flera gånger att så men de dog varje gång.

Köpte en fin torkolla som jag använt flitigt.

I glasburken förvarar jag persiljan.




Björndalen – mitt blivande hem, timmerkoja 13,5 m², skog, grusväg, skogstjärn, ved, stearinljus, frukt, bär, nötter, frön, torkolla, tallsåpa, ull, lin, skinn, enkelhet, Thoreau, film, böcker, kreativ, glad … och världsfred.

Åter nr 1/13

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #11 skrivet: 29 aug-07 kl 19:50 »
Prinsen, vilken fin torkställning!!! Blir lite avis, men samtidigt inspirerad! Torkar du bara i värmen från fönstret så där??
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

skånetösen

  • Inlägg: 553
    • Skåne
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #12 skrivet: 31 aug-07 kl 08:39 »
Mangolden blev superlyckad, morötterna som vanligt. Potatisen såg lovande ut men sedan slog bladmöglet till och plantorna säckade ihop på en vecka. Tomaterna på friland har haft en hård sommar här i skåne. Alldeles för kallt och för mycket vatten. De som står i växthuset har det däremot bra och ger ruskiga mängder svartstrimmiga cocktailtomater.
Squashen helt ok, majsen sådär ( ville ha mer värme ) och jordgubbarna käkade skatorna upp. Definitivt nät över dem nästa år. Det jag är mest stolt över är de fyra (4) vattenmeloner som svällde så fint i drivhuset. Stora som handbollar ungefär och mycket goda. Det blir repris nästa år.
Det jag inte hinner idag kanske jag hinner imorgon.

dolk

  • Inlägg: 67
    • Småland
    • lantizlinda
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #13 skrivet: 31 aug-07 kl 09:27 »
Jag lyckades med potatisen, morötterna, palsternackorna, rödbetorna, löken å majsen.
Purjon gick halvbra å gurkorna uselt...
Mina ungar odlade popcornmajs för första gången den gick kanonbra :D

Dolk
"Du kan beklaga att rosor har taggar, eller så kan du glädja dig åt att taggarna har rosor"

http://lantizlinda.blogg.se

Alphaville

  • Gäst
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #14 skrivet: 31 aug-07 kl 15:49 »
Jaha, vad gick bra/dåligt med mina odlingar?

Facit:
23 tomater på tre buskar Totem. Hade hoppats på några fler...
6 jordgubbar på två plantor. Katastrof!
Bara några rädisor, de flesta blev angripna av jordloppornas larver pga torkan i början av juni
Plantan med gräslök var ok.
Men morötterna... Helt otroligt så mycket det blev!!!  ;D Vet knappt vad jag ska göra med dem... Äter en del och ger bort en del. Morötter med Creme Bonjour Cuisine (smak av vilök/örter) som dipp. Smaskens!

Med andra ord: lite av det ena och mycket av det andra.

Prins Tuvstarr

  • Redaktör
  • Inlägg: 1891
  • Var frukt har sin mognadstid.
    • Dalsland
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #15 skrivet: 31 aug-07 kl 20:02 »
Prinsen, vilken fin torkställning!!! Blir lite avis, men samtidigt inspirerad! Torkar du bara i värmen från fönstret så där??


Den brukar stå på köksbänken i vanliga fall. Ställde den på bordet när jag tog bilden.

Ja, den är fin.  :)  Beställde den från Kvarnspecialisten. Bra service och snabb leverans.  :D

Björndalen – mitt blivande hem, timmerkoja 13,5 m², skog, grusväg, skogstjärn, ved, stearinljus, frukt, bär, nötter, frön, torkolla, tallsåpa, ull, lin, skinn, enkelhet, Thoreau, film, böcker, kreativ, glad … och världsfred.

Åter nr 1/13

kobbe

  • Inlägg: 1173
    • Småland
    • Ekoplantan
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #16 skrivet: 01 sep-07 kl 14:28 »
Potatisen gick helt åt skogen, bladmögel och ruttna potatisar blev resultatet i år, liksom varje år. Vi ska nog inte odla potatis på vår jord.

Tomater, paprikor, gurkor och chili får vi massor fortfarande. Första året med växthus och jag blir inte annat än glad när jag tittar in där. Det växer så det knakar. Dock satte jag plantorna lite för tätt vilket resulterade i bladmögel på tomaterna men jag har varit flitig och tagit bort angripna blad hela tiden så det har inte spritt sej mer än till enstaka tomater.

Purjolöksplantorna glömde jag bort att plantera ut...

Kålen i sin fiberduk gav fint resultat. Fyra fina blomkålshuvuden (första gången för mej - är så stolt!), fyra enorma vitkålshuvuden, fyra ganska små rödkålshuvuden och fyra helt okej savoykålhuvuden. Broccolin visade sej vara en höjdare under duken. Första året jag lyckades med den. Har skördat kilovis på fyra plantor och skördar fortfarande småbuketter.

Det andra kållandet, även det under duk, ger finfina grönkål och stora fina brysselkålplantor med pyttehuvuden. Dom växer väl ett tag till hoppas jag.

Palsternackorna har jag lyckats med för första gången. Morötterna blir alltid jättefina och stora här. Säkert beroende på att jag bara odlar dom i djupgrävd och ogräsfri jord och är jättenoga med att rensa ogräs och gallra tills dom etablerat sej ordentligt. Sen äter jag varannan hela tiden.

Rödbetor glömde jag att så. Löken blev fin men jag fick ta upp den ovanligt tidigt eftersom mördarsniglarna var hysteriska just på löken. Som tur var satte jag den extra tidigt under duk, så den blev stor och fin ändå. Det dåliga torkvädret gav en del lökar som ruttnat i toppen (främst schalotten som tycks vara känsligare) men dom använder vi först. Jag har sorterat jättenoga och dom fina lökarna står på kallvinden.

Svartrötterna som hönorna ville sprätta i hela tiden har trots det klarat sej bra. Har bara smakat en för ett par månader sen och den var god. Resten får växa till sej.

Sparrisplantorna har oxå överlevt hönornas sprättande utom två. Nästa år får jag börja skörda för första gången!

Majsen ger hyfsat med kolvar men ganska ojämnt pollinerade trots att jag odlat dom i en kvadrat. Hade tre sorter i år och det mesta är infryst och uppätet men en sort återstår. Ska kolla mognaden på den idag.

Frilandsgurkor gav dåligt i år. Säkert hönsen som är boven där oxå plus att jag satte ut dom så sent. Men några burkar med små franska dragongurkor har det blivit i alla fall.

Squaschen satte jag oxå sent så jag har bara fått en än så länge. Snart tar nog frosten dom små karten.

Jag flyttade rabarbern i höstas och den kom ganska dåligt på försommaren. Det räckte till en sats vin i alla fall (rabarbervin=jättegott) och nu på höstkanten har dom båda plantorna tagit sej rejält.

Bönor har vi fått kilovis, främst på tre störplantor inne i växthuset. Hade ingen aning om att det skulle gå så bra där. Plantorna utomhus satte jag jättesent så dom har precis börjat ge skörd nu. Sockerärtorna trivdes inte alls i år.

Basilikaplantorna har blivit enorma i växthuset och idag har jag frusit in hela blad i olivolja. Läste det i en bok och bestämde mej för att testa till vinterns pesto.

Kryddor har vi fått en del men hönsen har bestämt sej för att kryddlandet med sin lätta jord är ett perfekt sandbad, så jag får nog tänka om till nästa år. Troligen blir landet ett sandbad och kryddorna får flytta...

Dom nyplanterade vinstockarna i växthuset ger två klasar gröna och två blå i år. Plantorna har växt säkert fyra, fem meter under sommaren och ska beskäras hårt i vinter.

Physalis har jag odlat för första gången och har massor av frukter på två plantor i växthuset. Ingen har mognat än så jag vet inte hur dom smakar. Dom är ungefär hälften så stora som dom i affären.

Vinbärsplantorna som jag satte för säkert fyra år sen för en tynande tillvaro. Gräset växer igen omkring stammarna och dom lever utan gödning och vatten. Ska skärpa mej när det gäller dom. Dom gav ändå nån liter. Hallon har jag plockat en del och likaså björnbär.

Jordgubbarna gav ganska bra skörd i år. Ett gäng plantor som jag glömt att plantera ut stod jättetätt i ganska näringsrik jord och jag slängde åt dom en skvätt vatten då och då. Dom utplanterade skötte jag minutiöst. Vilka gav mest och störst bär? Jo dom bortglömda...

Känner mej oerhört nöjd med årets odlingar och det jag hittills skördat. Det finns massor med mat kvar i landen och jag tror vi kan klara oss helt utan att behöva köpa grönsaker.
Omvänd från rik, anställd, stressad & frustrerad storstadsbo till fattig, lugn & glad egen företagare, tillika självhushållare i glesbygd med fru, katter, odlingar, får, mjölkgetter, kaniner, bin och höns.
Bloggar sen flera år om självhushållning på www.ekoplantan.se

torparhulda

  • Inlägg: 254
  • Bondmora på mjölkgård
    • Östergötland
    • Lodhults Skomakeri
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #17 skrivet: 04 sep-07 kl 07:32 »
Verkar inte varit ett squash-år i år...mina blev små snuttar som trillade av och till slut förintades hela plantan. I fjol växte det hur mycket som helst. Potatisen gått bra och dillen blev fantastisk. Paprikaplantorna kom igång sent så dem är inne nu då det är frost om nätterna..får se vad det blir. Mycket tomater men inte ett plommon.
Den som har en lever får se

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #18 skrivet: 04 sep-07 kl 20:27 »
Jag bor ju i Orsa/Skattungbyn. Här har inte varit överflöd med regn så jag har fått vattna.
Har en nyodling och jorden där verkar bra. Se bifogade bild. Landet är ungefär 8 m brett och 21 meter långt.
Har ett litet också som är 3x6 meter.

Håller på och skördar nu.
Tog in 6 brödbackar med gul och röd Mangold och förvällde i går. Blev 13 liter att lägga i frysen.
En skottkärra kålrötter har jag kört in i matkällaren, det är nog minst tre kvar i marken.
Sockerärtor blir fina, äter allt jag orkar och har även fryst in förvällda.
Varför odlade jag inte mer bönor? Behöver ju proteinet. Vad kan vara lämpligt, Bondbönor tro? intresserad av förslag.
Rocculasalladen blev lätt förvildad, skall så mindre mängd nästa år.
Plocksallad och Salladin är perfekt.
Gräslöken dog även en planta från affären, märkligt!
Rädisorna gick också dåligt, gick inte att äta, träaiga till max.
Prövade med gurka på friland, men det gick inte.
Tomater har jag i ett provisoriskt växthus, väntar på att några skall bli röda. Kom ut för sent.
Vitkål och savoykål har gått bra, har kört in två skottkärror. Visserligen en del maskhål i bladen men vad gör väl det. Måste odla mer vitkål nästa år.
Broccoli har jag skördat flera gånger men nu den 4 sept är det slut.
Bryssekål blir inget på, jag fattar inte varför. Plantorna är jättefina men inga små kålhuvuden, är väl någon som kalasat.
Grönkålen är perfekt, skall gärda in den så att inte rådjuren tar den.
Morötter och palsernackor har jag inte tagit upp ännu, väntar lite så de får växa till sig.
Potatis verkar perfekt. Blasten frös för ett par dagar sedan så i slutet av månaden kan jag nog ta upp dem.
« Senast ändrad: 04 sep-07 kl 20:35 av Jojje »

kobbe

  • Inlägg: 1173
    • Småland
    • Ekoplantan
Re:vad blev lyckat/misslyckat?
« Svar #19 skrivet: 05 sep-07 kl 08:47 »
Varför odlade jag inte mer bönor? Behöver ju proteinet. Vad kan vara lämpligt, Bondbönor tro? intresserad av förslag.
Störbönor ger enorma skördar. Själv odlar jag både vaxbönor, skärbönor och purpurbönor på höjden. Dom är lite senare än låga plantor men tar igen det med råge när man väl skördar. Bondbönor är ju oxå fantastiskt goda.

Fint stort land, förresten :)!
« Senast ändrad: 05 sep-07 kl 08:48 av kobbe »
Omvänd från rik, anställd, stressad & frustrerad storstadsbo till fattig, lugn & glad egen företagare, tillika självhushållare i glesbygd med fru, katter, odlingar, får, mjölkgetter, kaniner, bin och höns.
Bloggar sen flera år om självhushållning på www.ekoplantan.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

534 gäster, 4 användare (2 dolda)
Okulärbesiktning av Byrålåda, Taxmamman

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser