Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kaninkött  (läst 9646 gånger)

amason

  • Inlägg: 203
    • Värmland
kaninkött
« skrivet: 04 maj-06 kl 18:10 »
Om man vill ha kaniner för köttets skull, vilken ras ska man välja då?
Vilka växer fortast? Vilka är godast? Vilka är lättast att få tama?
Alla borde läsa om "atomteorin" i Flann O'Briens bok Den Tredje Polisen ;)

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:kaninkött
« Svar #1 skrivet: 04 maj-06 kl 18:47 »
Har fått höra och läsa mig till att vit lant, New Zealander, belgisk jätte och gotlandskanin, duger ypperligt som köttkanin om man korsar dom, vad det smakar vet jag inte än, mina kaniner har inte blivit slaktmogna än tyvärr. Men det ska tydligen smaka väldigt gott.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

icko

  • Inlägg: 138
    • Skåne
    • Ickos
Re:kaninkött
« Svar #2 skrivet: 05 maj-06 kl 19:50 »
Om man vill ha kaniner för köttets skull, vilken ras ska man välja då?
Vilka växer fortast? Vilka är godast? Vilka är lättast att få tama?


Vilken ras du väljer,är nog av mindre betydelse om det är fråga om att hålla kött till sej själv (familjen)

Gottlandskanin är en bra ras om de bara gäller att hålla
kött till det egna hushållet
Du kan ju också genbanksansluta denna ras, om intresse skulle uppstå,för rasen och dess bevarande.

Det finns ju raser som är avlade,med tanke på köttet och pälsen. några av dessa raser är :
 new zealand, blå wiener, stora silver, vit lant m.fl.
i denna viktklass.
osso har vi ju giganterna : Belgisk jätte, Fransk vädur, Tysk scheck.

Av dessa raser anses new zealand och blå wiener vara lättsamma och tåliga(bra nybörjarraser)

Fransk vädur är kanske den vanligaste rasen i Europa, när det gäller kaninkött.

vilken ras som växer snabbast vet ja int,
men new zealand anses ha en mycke god tillväxt.

smaken på köttet bestämmer du nästan uteslutande själv,de beror alltså på vilket foder du ger
du ska i filket fall, aldrig ge kolprodukter till slaktkaninerna, köttet blir bäskt

vilken ras som är lättast att få tam beror nog  mest på skötaren,men ja tror nog dom flesta håller med mej när ja säjer att Fransk vädur ligger bra till.  ;)

saknar du erfarenhet av kaniner, ska du nog inte börja med Belgisk jätte i allafall,



"Allt är ett gift och inget är utan.Det är bara en fråga om dosen.

Tjotten

  • Gäst
Re:kaninkött
« Svar #3 skrivet: 11 maj-06 kl 15:37 »
Om man vill ha kaniner för köttets skull, vilken ras ska man välja då?
Vilka växer fortast? Vilka är godast? Vilka är lättast att få tama?

Jag har helt och hållet fastnat för Fransk Vädur. Absolut lättast att hanskas med, de är lugna och trevliga kaniner. Det växer bra, och upp i storlek, är lätta att flå men smakmässigt ser jag ingen skillnad.

Jag har då testat och har erfarenhet av Belgisk Jätte, New Zealand, Vitlant och Gotlandskanin.

Annars är korsningar väldigt bra, ha renrasiga eller bara 50/50 djur och korsa.

Blå wiener har jag hört mycket gott om så det kan också vara ett alternativ men ja har inte testat dem själv (jag är nöjd med mina franska).

Men särskilt viktigt är att mamman till djuren du köper in får stora kullar och tar hand om sina ungar väl så de har ett bra avrv och inte ät sönderavlade.


Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
Re:kaninkött
« Svar #4 skrivet: 11 maj-06 kl 17:00 »
Har också testat korsningar fransk vädur x gotlandskanin och var mycket nöjd. men för stora kaniner/slaktkroppar för våran familj..

Januschka
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Tjotten

  • Gäst
Re:kaninkött
« Svar #5 skrivet: 12 maj-06 kl 13:14 »
Har också testat korsningar fransk vädur x gotlandskanin och var mycket nöjd. men för stora kaniner/slaktkroppar för våran familj..

Januschka

Förstora :o Kan dom bli det ;) Fryser du dom då hela och tar en/ middag ???
Jag styckar alltid så jag har vingar, lår, fileér, lever och färs för sig. Packar det sedan i lagom mängd för en vanlig familje middag / påse. Jag föredrar större slaktkroppar, inte lika mycket jobb för mer kött  :D Gjorde förresten hemagjord leverpastej för första gången och ungarna älskade den, det behövdes bara 0,5 kg lever/ sats (2 "limpor") ocg det var bara lever från fyra kaniner så  :o så mycket pastej det kan bli, tur att ungarna älskar det.

Imp

  • Inlägg: 258
Re:kaninkött
« Svar #6 skrivet: 12 maj-06 kl 13:19 »
Hur lång tid tar det innan man kan slakta? Hur många månader.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:kaninkött
« Svar #7 skrivet: 12 maj-06 kl 13:38 »
Jag styckar alltid så jag har vingar, lår, fileér, lever och färs för sig.

Kaniner med vingar? Ger du dom Red Bull eller?  ;)

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
Re:kaninkött
« Svar #8 skrivet: 12 maj-06 kl 15:16 »
lol Gruff!


Ja, jag fryser hela kaniner eftersom det kan kommer vänner som vill ha kaninkött. Nu är en kanin en bra måltid för 3 eller 4 och det räcker helt för behovet här.

Januschka
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Tjotten

  • Gäst
Re:kaninkött
« Svar #9 skrivet: 12 maj-06 kl 22:13 »
Gruff!
Visst låter det kul, men det kallas oftast så fast själv tycker jag det är lite missvisande då det är mer kött på kaninens framben än på kycklingens vingar.

Januschka! Jag har nog helt andra vänner  ;) för här är det bara styckat som gäller, det känns ju lite hemskt för endel att köpa hel kanin då det då liknar "kanin" eller spädbarn som någon sa :o
Men vad jag hört så vill tydligen kaninförsäljare (typ saluhallar) i göteborg ha hel kanin medans Stockholm och Malmö föredrar styckat.

Men vad gör du för mat på en hel kanin? Känns lite som variationerna blir lite små, men ni kanske inte äter så mycket? Här blir det allt från biffar - kebab - grytor - grillat ja allt man gör av annat kött. Har du något bra recept så kan du väl dela med dig, helstekt kanin har jag alldrig gjort ännu då jag tycker det är så bekvämt med styckat i frysen ( de blir lite otympliga annars ).

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
Re:kaninkött
« Svar #10 skrivet: 13 maj-06 kl 10:01 »
Tjotten!

Jag har faktisk.. kom jag på nu... aldrig frågat HUR de vill ha kanin.. de växer som hela kaniner och så ska de köpas punkt slut  :-))  Kanske är det pedagogik, kanske vill jag inte sitter med bara 'resterna'. Har tidigare såld renkött till kompisar när jag hämtade mitt kött.. och alla ville ha stek men knappt någon framdel eller ryggen. Så därifrån är det nog allt eller inget som gäller här.
Dags att folk kommer ihåg att kycklingar, grisar och för den delen kaniner ser ut som djur, småbarn osv.. i alla fall oss rätt så nära ..  och att de inte växer på träd som stekar, kotletter och'vingar'.  Jag är faktisk rätt så less på den attityden :-(  
Samma sak gäller förresten alla fiskfileer och -pinnar även om de så klart är praktiska för familjer med mycket små barn. Annars har jag lärt mig tisig hur man äter riktig fisk, precis som man lär sig hur ben i en kyckling sitter ihop.. det är bara rolig som barn. --  så, nu slutar jag och varva ner innan det blir ett politisk tal ;-)

Recept: Jo, det finns massvis här :-) Fast på tyska för det mesta. :-(  Olika varianter där.. lite medelhavsandan över det hela med vitt vin och salvia och lök.. eller föredrar du kanske sötaktiga smaker.. med torkade plommon och couscous kanske? Eller kanin med citronsås????
Däremot: Vad skulle jag göra med bara bakdelen? Steka? Med bara sadeln? koka sönder???? Jag vore helt ställd.. vi får börja en recept-thread.. har jag inte sett på länge..

Januschka
« Senast ändrad: 13 maj-06 kl 10:05 av Januschka »
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Tjotten

  • Gäst
Re:kaninkött
« Svar #11 skrivet: 13 maj-06 kl 11:23 »
 ;D!!!

Jag håller med dig hel med ditt politiska tal (men det förstod du nog om du känner mig lite  ;)) Men jag är för diplomatisk för att genomföra det i praktiken, jag vill ju få ut kaninköttet på markanaden, accepterat som vilket kött som helst.

Smaksättninen är inet problem när det gäller hela recept fast vi föredrar ochså mer medelhavsinspirerade recept. Min man är tokig i att odla örter  ;D så .... Men det jag inte gjort är helstekt eller helgrillad kanin tex över grillen eller i ugnen och ösa ösa (som jag tror man måste). Citronsåsen låter visserligen läcker, har inte testat det. Skriv recepten och hur du gör med hel kanin.
Under recept på kött så har jag och andra kommit med tips på hur man tillagar låren, titta där.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:kaninkött
« Svar #12 skrivet: 13 maj-06 kl 15:07 »
Hej!

Ett recept som låter underligt, men är kanongott (kaningott!?) är följande:
 

Siciliansk kanin med choklad.
4 pers.

Ingredienser:
1 kanin, skuren i bitar
2 tsk paprika
2 msk vetemjöl
1 dl solrosolja
12 skalade små lökar
1 tsk rödvinvinäger
½ flaska rödvin
1 liter vatten eller kycklingbuljong
1 bouquet garni
85 gram russin, blötlagda i en knapp dl konjak
4 tsk espressokaffe
4 rutor bitter choklad
1 tsk färsk oregano, finhackad

Gör så här

Vänd kaninen i paprika-mjöl-blandning, och bryn den i olja. Lyft upp kaninen. Bryn lökarna i samma olja, ta upp dem och häll ut oljan. Tillsätt vinäger och koka in tills ”inget” är kvar. Häll i vinet, lägg ner kaninen i kastrullen, häll i buljong och bouquet garni. Koka upp, skumma av och låt småputtra ca 45 min.

Rör ner konjak, russin, choklad och kaffe, rör tills det tjocknar. Lägg i lökarna i kastrullen ock koka upp. Strö över oregano och servera.

Edgar

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
Re:kaninkött
« Svar #13 skrivet: 13 maj-06 kl 16:46 »
Tjotten,

där har jag nog valt en annan väg...  

Är just diplomatisk nog att inte hålla tal jämt ;-) men inspirerar gärna genom exempel.. och sedan kan man ju frågar varför vi gör just si och inte så.. och t.ex inte sälja bara lår.. men som sagt, det har ingen frågat än. Men det må bvara att jag har mindre 'kunder' pga detta. Kvittar faktisk för mig, kallas ju självförsörjning och inte Produktion.

Om kaninkött blir som vilket kött som helst (utan KRAV-märkt kött) blir nog förhållanden i uppfödning likadana.. det är inte vad jag eftertraktar. Hellre en annan inställning till köttkonsumption i helhet (och till matproduktion i stort, så klart).

Januschka
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
Re:kaninkött
« Svar #14 skrivet: 05 jul-06 kl 13:05 »
Hej .
Jag har inte ätit kanin än men jag har ätit hare...Och jag undrar om man inte kunde göra en förjupning i en bit aluminiumfolie krydda kaninsadeln och hälla på en svätt vätska typ vin eller så, Göra ett paket och köra på ganska låg värme i ugnen i typ 2 timmar eller så... :)
Det borde bli gott ;)

Seb

  • Inlägg: 22
    • Blekinge
Re:kaninkött
« Svar #15 skrivet: 06 jul-06 kl 15:27 »
En fråga! Belgiskjätte eller franskvädur villken av dom
är bättre med vikt tillväxt och att sköta avkoman
Djur på gården: Ankor , Gäss (Skåne gås), Höns (Houdan) Getter (Finsk lantras), Får (Ålandsfår) samt bondkatten Tiger.

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:kaninkött
« Svar #16 skrivet: 06 jul-06 kl 21:11 »
Sköta avkomman är de säkert lika bra på som andra raser, däremot växer jätte något långsammare och äter mycket mer än andra raser.

Kimma
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Tjotten

  • Gäst
Re:kaninkött
« Svar #17 skrivet: 06 jul-06 kl 21:11 »
Jätten är väldigt långsmal och även om den är större som vuxen så är det inte någon större skilnad på dem vid slakt (jag slaktar vi 16 veckor) Båda sköter sina avkommor bra men jag tycker det är lite svårare att få jättarna dräktiga. Men det viktigaste är att ta ungar från föräldrar som får många ungar och absolut inga sönderavlade stamtavle djur.

Belluschka

  • Gäst
Re:kaninkött
« Svar #18 skrivet: 30 jul-06 kl 14:52 »
Jätte är en dålig köttras, äter för mycket och har för stor ben% i förhållande till andra raser (bättre men fransk vädur, new zealand och california white (även svenska raser men de kan jag inget om, är själv från finland))

Elisa

  • Inlägg: 367
    • Västergötland
Re:kaninkött
« Svar #19 skrivet: 06 aug-06 kl 08:19 »
Om man vill ha kaniner för köttets skull, vilken ras ska man välja då?
Vilka växer fortast? Vilka är godast? Vilka är lättast att få tama?

Jag kan rekommendera Vit lant, vilken är superb kanin när det gäller uppfödning till slakt. Äter mycket hö, växer bra och är mycket bra köttdjur. Har haft dessa nu i 4 års tid så jag har erfarenhet. Har haft både Blå Wiener, NZR, Belgisk jätte, Fransk vädur. Blå Wiener kan jag också rekommendera. Belgisk jätte är inget för slakt då de växer långsamt och behöver mycket foder i förhållande till sin vikt. Vit lant är också duktig på att ta hand om sina ungar. Får mellan 7-9 ungar och i mina kullar brukar flertalet överleva.
Elisa
inga djur för tillfället.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

403 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser