Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kan ni gissa vad detta är?  (läst 6957 gånger)

Kicki87

  • Gäst
Kan ni gissa vad detta är?
« skrivet: 31 mar-07 kl 22:23 »
Ingridienser:
ägg, socker, vetemjöl, vatten, veg.fett och olja, blåbär, vispgrädde, bakpulver E450 E500, skummjölkspulver, salt, klumpförebyggande medel E170, vetestärkande, vetegluten, emugleringsmedel E471, modifierad stärkelse, förtjockningsmedel E401, med vaniljsstång, vanillin, arom, färgämne E160a, surhetsreglerande medel E330

Några gissningar?

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #1 skrivet: 31 mar-07 kl 22:37 »
Hej!

Gissning 1 var glass, men vetemjöl och bakpulver ställde till det.

Någon slags rulltårta?

Finns det paranteser runt några av ingredienserna?

Edgar

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #2 skrivet: 31 mar-07 kl 22:48 »
Blåbärsmuffins?
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Kicki87

  • Gäst
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #3 skrivet: 31 mar-07 kl 22:50 »
Jag har skrivit av precis så som det stod på lappen, så nej inga paranteser :)

glass är fel

Kicki87

  • Gäst
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #4 skrivet: 31 mar-07 kl 22:50 »
Blåbärsmuffins?

ja det var rätt :) hehe fort det gick :)

Mysla

  • Inlägg: 1554
    • Norrbotten
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #5 skrivet: 31 mar-07 kl 22:51 »
Blåbärskaka eller blåbärsmuffins?

Kicki87

  • Gäst
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #6 skrivet: 31 mar-07 kl 22:55 »
helt sjukt att det är så mycket i något så enkelt :)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #7 skrivet: 01 apr-07 kl 11:52 »
Läs ingredienserna i Fun Light nästa gång ni handlar...  ::)
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #8 skrivet: 01 apr-07 kl 13:27 »
En av de viktigaste anledningarna att baka hemma.

Var det på nån bensinmack du såg den där kakan, för det kan väl inte vara en livsmedelsaffär? ::)
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Vidar

  • Gäst
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #9 skrivet: 01 apr-07 kl 13:54 »
Var det på nån bensinmack du såg den där kakan, för det kan väl inte vara en livsmedelsaffär? ::)
Den första (och sista gången) jag handlade på Lidl så såg varenda förpacking ut på det viset. Så undrar folk varför man får cancer och underliga sjukdommar...  :P


Som sagt, det blir alltid bäst när man gör det själv!

Styvmorsviol

  • Inlägg: 50
    • Uppland
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #10 skrivet: 02 apr-07 kl 10:42 »
Var det på nån bensinmack du såg den där kakan, för det kan väl inte vara en livsmedelsaffär? ::)

Ett av de största "bageriernas" muffins har en sådan innehållsdeklaration.
Och de håller i evigheter. Bara det gör att man bakar hemma...
Jag har hört om färdigbakade sockerkaksbottnar som tagits fram efter ett år utan minsta mögel - fortfarande lätt mjuka. Man blir lite rädd...


Marieberg

  • Gäst
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #11 skrivet: 02 apr-07 kl 10:48 »
"Låt maten vara din medicin och medicinen din mat"

Så lär Hippokrates (~460-377 f.Kr) ha sagt en gång i tiden.
Man ska inte stoppa i sig saker som man är rädd att bli sjuk av.

Cancer uppstår genom kontakt med cancerogena ämnen, och dessa är inte tillåtna att användas i livsmedel eller i närheten av livsmedelstillverkning.

Att en ingrediens har ett konstigt namn betyder inte att det är en konstig ingrediens. E330 är helt enkelt en förkortning för en ingrediens, och E-nummret innebär att den är godkänd att användas av EU. I just detta fall betyder E330 citronsyra.

En lustig anekdot är att just E330 i Tyskland har fått rykte om sig att vara cancerframkallande.
Bakgrunden är förmodligen denna: I kroppen omsätts kolhydrater, fetter och protein under bildning av energi i den s.k. citronsyracykeln. Citronsyracykeln upptäcktes av herr Krebs, och kallas därför även "Krebszyklus" på tyska. Cancer heter på tyska Krebs...

Man bör inte stoppa i sig något som man är rädd för, psykisk ohälsa är inte att förakta.

Den som vill veta mer om livsmedelstillsatser kan kolla här: Tillsatser i mat - SLV
« Senast ändrad: 02 apr-07 kl 10:49 av Ior »

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #12 skrivet: 02 apr-07 kl 11:17 »
Det finns ändå anledning att vara försiktig, tillsatser är inte alltid giftiga, en del är dock tveksamma, utan jag undviker för att det är fusk.

I min majonäs finns kryddor, ägg, olja, ättiksvin.  
Kryddorna innehåller icke mögelgift eller mögel.
Äggen är från välmående höns.
Olja är raps utan minsta tillsats.

Köper jag en burk majonäs är det inte samma vara utan utbytt mot billiga grejor.
Förtjockningsmedel för att det är  tunnt som vatten annars.
Konserveringsmedel för att det ska kunna tillverkas lång före konsumtion.
Färg för att ersättningsvarorna inte liknar majonäs.
Ämnen för att förskjuta ph till naturligt ph för majonäs.
Kryddor kan vara arom från en kemisk fabrik, eller kryddor som tom bestrålats.
Plus en del saker som jag inte begriper varför det överhuvudtaget skall vara där, utom som utfyllnad.

Det är inte majonäs utan ett surrugat.

Man godkänner kanske inte alla gånger det som är farligt, men i vilket fall som helst är det FUSK.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Kicki87

  • Gäst
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #13 skrivet: 02 apr-07 kl 12:02 »
En av de viktigaste anledningarna att baka hemma.

Var det på nån bensinmack du såg den där kakan, för det kan väl inte vara en livsmedelsaffär? ::)

Coop Forum och Konsum har jag sett de där muffinsen.. är nog många affärer som säljer dom

Kicki87

  • Gäst
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #14 skrivet: 02 apr-07 kl 12:41 »
Man godkänner kanske inte alla gånger det som är farligt, men i vilket fall som helst är det FUSK.

"pulvermaten" där man bara tillsätter vatten (soppor, mos bl.a) är också fusk tycker jag.. det är ingen riktig mat

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #15 skrivet: 02 apr-07 kl 17:06 »
Vattenskadad mat är tyvärr vanligt, ett fryst fiskblock kan tappa hälften av vikten, man har upp till 20% vatten i fryst fågel , en billig kassler förminskas, och det går knappt att steka pga allt vatten osv.
Fusket är vanligt, men en av anledningarna att vatten tillsättes är oxå, att det räknas som förädlad vara, och det har vissa juridiska fördelar, då det inte behöver samma kontroll som råvaror.

Pulvermat är endast berättigat som "nödmat" när man ska dra över ett öde vinterland som på Antarktis, då är det svårt att ha allt vatten i packningen.

Men att göra och kanske smyga in fuskgrejor i en soppa och sedan torka in den för att lösa upp den i vatten igen, är en märklig omväg, som inte i något sammanhang än ovannämnda kan vara till fördel och aldrig hemma i köket.

Köpa pulvermos t.ex och konserverade potatis, liksom pommes (ofta på pulver) är  så fånigt, betala extra för förstörd mat. jag har aldrig haft så brått att jag hemfallit åt dessa potatisrätter.

Man kan frysa in egen pommes, bra att ha den tiden som går mellan då de gamla potatisarna är slut eller dåliga och de nya kommer.

Äter ibland något potatischips, det går åt ca tre potatis för att få vad som OWL har i sina största påsar, och så blir det kryddat osyntetiskt.
Använder en osthyvel, och fritösen.

Ibland köper jag pasta, men vilken skillnad det äri  smak på egen.

Bröd, samma det verkar som handeln tror att man inte har en brödkniv, finns nog inget så oestetiskt som ett färdigskivat bröd i plastpåse.

Nu finns det även goda beredda varor på marknaden, men de är svåra att hitta, och ibland blir det dyrt att betala för det, så lägger man lite tid i köket, får man förutom, bättre mat även lägre kostnader, och så har man roligt utan att behöva betala för det.



« Senast ändrad: 02 apr-07 kl 17:08 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #16 skrivet: 02 apr-07 kl 18:12 »
Vattenskadad mat är tyvärr vanligt, ett fryst fiskblock kan tappa hälften av vikten,


Bröd, samma det verkar som handeln tror att man inte har en brödkniv, finns nog inget så oestetiskt som ett färdigskivat bröd i plastpåse.


Hej!

Vattenskadad fisk.  Det kan bero på följande, som jag skrev om i en annan tråd, nämligen:  Man fiskar torsk i Barents hav, den fryses ner på båten. Sedan fraktas den frysta fisken till Kina, där man tinar upp den. Sedan fileas fisken där, packas i block och fryses igen. Sedan fraktas den till våra butiker.  Logistik i sin prydno.

Vad gäller skivat bröd har jag fått följande förklaring. Vi har i Sverige oerhört många enpersonshushåll. Marknadsnissarna har forskat fram att många av dessa hushåll vill frysa in brödet, ta fram antalet skivor man behöver till sitt matmål, lägga tillbaks resten brödet i frysen, tina sina skivor i mikron och äta.

Edgar

 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #17 skrivet: 03 apr-07 kl 14:59 »
Tror nog att det när det gäller vattenskadade produkter som fryst fisk, fågel räkor mm , att det är för att få det att se ut som det kostar mindre, och i realiteten sälja vatten för mer än en femtilapp litern.

Har inte singelhushåll brödkniv? De maskinskurna skivorna får inte bara brödet at åldras fortare (om de nu inte är balsamerade), utan de bestämmer oxå hur tjocka skivor jag ska ha, och det går jag inte med på.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Marieberg

  • Gäst
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #18 skrivet: 03 apr-07 kl 15:02 »
Har inte singelhushåll brödkniv? De maskinskurna skivorna får inte bara brödet at åldras fortare (om de nu inte är balsamerade), utan de bestämmer oxå hur tjocka skivor jag ska ha, och det går jag inte med på.

I det där exemplet får du nog räkna med att det är efterfågan som styr.
Måånga människor vill ha färdigskurna skivor. T.o.m. jag köper skivat lingonbröd och har som "nöd-bröd" i frysen för att det är så praktiskt att ta upp en skiva i taget.
« Senast ändrad: 03 apr-07 kl 15:04 av Ior »

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Kan ni gissa vad detta är?
« Svar #19 skrivet: 03 apr-07 kl 15:23 »
Ett sådant här I-landsproblem är kanske inte värd en för lång diskussion, men visst går det väl att frysa en egenskuren brödskiva.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1471 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser