Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Flåning av kanin  (läst 12083 gånger)

Slättahultarn

  • Inlägg: 130
Flåning av kanin
« skrivet: 07 jan-08 kl 09:45 »
Hej

Hur brukar ni göra flå kaninen före hängning eller efter. Nackdelar fördelar blir det någon skillnad på köttet? Jag flår efter hängningen.

Mvh Slättahultarn

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Flåning av kanin
« Svar #1 skrivet: 07 jan-08 kl 09:55 »
Kanin är mört och fint utan hängning. Bara flå, ta ur, låt kallna och stycka om du vill och lägg i frysen.

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
Re:Flåning av kanin
« Svar #2 skrivet: 07 jan-08 kl 10:51 »
Kanin är mört och fint utan hängning. Bara flå, ta ur, låt kallna och stycka om du vill och lägg i frysen.

Nja, jag tycker nog att kanin utan hängning blir segare. Lättare att stycka när de hängt också. Hänger dem iofs bara i ett dygn, urtagna och flådda.
Landsflykting i storstan...

leifhh

  • Gäst
Re:Flåning av kanin
« Svar #3 skrivet: 07 jan-08 kl 11:38 »
All muskulatur skall hängas för att omvandlas till kött vilket sker när likstelheten släppt..... Muskler går att äta men kött smakar bättre  ;)  
(Det finns vetenskapliga svar på varför det är så, men de kan jag inte återge utan att rota fram mina böcker, se referens nedan)

För ett så litet djur som kanin så kan man behålla pälsen på för att köttet inte skall torka ut under hängingen. Nackdelen är att det blir svårare att flå. Är det kallt ute så bör man behålla skinnet på för att slaktkroppen inte skall sjunka för fort i temperatur, optimalt så har slaktproppen nått en temperatur på 10 grader efter ett dygn.

Hägning bör göras i 40 graddagar/dygnsgrader. Dvs summan av dygnsmedeltemperaturen skall bli 40, är det 5 grader ute så skall slaktkroppen hänga i 8 dagar osv.

Tips: lär dig mer om kötthantering i Jägarens nya kokbok, eller i dvdn Det vilda köttet.

Edit: urtagning skall göras så fort som möjlgit, annars börjar otrevliga bakterier vandra från mag/tarmkanalen till köttet. Det är inte bra!
« Senast ändrad: 07 jan-08 kl 12:39 av leifhh »

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Flåning av kanin
« Svar #4 skrivet: 07 jan-08 kl 11:57 »
Hur brukar ni göra flå kaninen före hängning eller efter. Nackdelar fördelar blir det någon skillnad på köttet? Jag flår efter hängningen.

Flår, tar ur, hänger i den ordningen.

Dandelia

  • Gäst
Re:Flåning av kanin
« Svar #5 skrivet: 07 jan-08 kl 19:41 »
Flår, tar ur, hänger i den ordningen.

Samma här.

Jag lägger slaktkroppen i kylskåpet över natten alt låter den hänga ute. Är det trångt om plats i kylen styckar jag den först. Dagen därpå fryser jag in eller tillagar. Kanhända får köttet vara i en eller två extra dagar om det finns ont om tid att ta rätt på det. Fast det behövs inte för mörningens skull.

/Dandelia

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Flåning av kanin
« Svar #6 skrivet: 07 jan-08 kl 21:26 »
jag flår, tar ur och hänger i ett uthus någon dag, beror på temperaturen, sen styckar och fryser. skinnen saltar jag och fryser t jag har tid att bereda dem.

Dandelia

  • Gäst
Re:Flåning av kanin
« Svar #7 skrivet: 08 jan-08 kl 23:14 »
jag flår, tar ur och hänger i ett uthus någon dag, beror på temperaturen, sen styckar och fryser. skinnen saltar jag och fryser t jag har tid att bereda dem.

Hur styckar du? *nyfiken* Jag tycker det är svårt att få till bra bitar.

/Dandelia

Rosten

  • Inlägg: 4857
    • Närke
Re:Flåning av kanin
« Svar #8 skrivet: 08 jan-08 kl 23:43 »
Hur styckar du? *nyfiken* Jag tycker det är svårt att få till bra bitar.

/Dandelia
Visst kan man finstycka men själv så föredrar jag att stycka i bitar och göra "kalops".
Lätt, enkelt och gott. ;)
 

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Flåning av kanin
« Svar #9 skrivet: 09 jan-08 kl 10:52 »
Jag tar först av låret och försöker få ut dom så stora som möjligt, sen lika med vingarna.
sen tar jag innerfillerna samt ytterfileerna och sen är det inte mycket kvar...typ bara buljongskrov om man lyckats bra. någongång har jag även tagit vara på revbenen men det är ju lite pillrigt att äta dessa grillade  ;D typ tandpetare med kryddsmak.
men buksidorna är ju som ett tunnt köttskikt och det brukar kah skäta lös för det kan man rulla ihop med en fyllning i...mums :P
jag är ingen van styckare utan då jag skulle börja med det själv så har jag bara tittat noga och testat för att få ut så stora delar som möjligt för att ha så lite som möjligt kvar opå skrovet. jag tycker nämnligen att delar tar mindre plats än hela kaninen i frysen
ibland kastar jag bara skrovet t katterna okså..
öronen tar katterna direkt och mumsar på. levern tar han som slaktar. lite hjärta och sånt kan katterna få. det som är inne i kroppen vet jag annars inte så mycket vad man kan göra av..?
kanske någon kan skapa en tråd om maximalt tillvaratagande av kaninkött och innanmäte?
« Senast ändrad: 09 jan-08 kl 11:56 av färnäskullan »

Dandelia

  • Gäst
Re:Flåning av kanin
« Svar #10 skrivet: 09 jan-08 kl 20:41 »
Hoppas att jag inte kapar tråden...men vet nån var det finns bra bilder på styckning av kanin? I kokboken finns recept men inte mycket mer. Jag undrar hur man får ut fileérna?!

Mina katter vägrar dessvärre äta kött om jag serverar det. Dom vill jaga själva! Jag tar rätt på levern till hundarna men slänger oftast hjärta och njurar. Vet inte vad man kan laga av dom? Är det nyttigt?

/Dandelia
« Senast ändrad: 09 jan-08 kl 20:44 av Dandelia »

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
Re:Flåning av kanin
« Svar #11 skrivet: 09 jan-08 kl 21:40 »
Njure har jag inte vågat äta än... och hjärta har jag bara ätit från gris. Det blev en god gryta på hjärtat, en fettfri muskel så den borde vara nyttig. Ska kokas länge för att inte bli seg, har jag för mig.

Fileerna på insidan sitter på var sida om ryggraden - liten tunn och f*n i mig det bästa på hela kaninen  ;D Kan plockas ut med bara fingrarna.

Ytterfileerna sitter under/längs med ryggraden och får liksom "skrapas" från revbenen och bakåt.

Slaksidorna passar bara till färs, tycker jag. Alldeles för sega att göra något inbakat i men passar utmärkt till köttbullar.
Landsflykting i storstan...

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Flåning av kanin
« Svar #12 skrivet: 09 jan-08 kl 22:03 »
Lever, njurar, hjärtan från 5 kaniner
4 dl grädde
5 msk vetemjöl
3 små ägg
2 lökar
2 tsk salt
2 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
2 vitlöksklyftor

Mixas.
Hälls i formar.
1 timme i ugnen på 175 grader.

Resultatet ser ut som leverpastej men smakar betydligt mer lever.

skogstomten

  • Inlägg: 97
    • -
Re:Flåning av kanin
« Svar #13 skrivet: 10 jan-08 kl 07:22 »
Danelia.
Varför ger du levern till hundarna? Gör så här i stället:
lever i bitar/skivor. Inte för små!
Grovhackad lök
matlagningsgrädde
Frysta ärtor
Salt
Svartpeppar

Låt löken "svettas". Bryn den inte.
Bryn levern lätt. salta och peppra
blanda lök och lever
Slå på matlagningsgrädden så det täcker
Koka levern till den är genomkokt
Slå i ärtorna och låt dom bli genomvärmda!
Serveras med ris eller potatis, sallad och lingonsylt.
MUMMA!!
Har bara hundarna kvar sen lagården blev skadad

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:Flåning av kanin
« Svar #14 skrivet: 10 jan-08 kl 07:58 »
Hoppas att jag inte kapar tråden...men vet nån var det finns bra bilder på styckning av kanin? I kokboken finns recept men inte mycket mer. Jag undrar hur man får ut fileérna?!

Mina katter vägrar dessvärre äta kött om jag serverar det. Dom vill jaga själva! Jag tar rätt på levern till hundarna men slänger oftast hjärta och njurar. Vet inte vad man kan laga av dom? Är det nyttigt?

/Dandelia
Varför slänger du hjärta och njurar???
Själv har jag bara provat kaninnjure och det var helt okej, märk väl, jag gillar inte inälvsmat annars  :-[
Själv kokar jag lever,hjärta och njurar till mina katter och hundar. Det brukar vara ett välkommet inslag i deras diet. Skrovet kokas för sig och ges till katterna som tidsfördriv,de älskar att gnaga ben. Kaninmage ges antingen rå direkt efter slakt till hundarna som tycker det är godis eller så fryses de in till annat tillfälle, då de är mkt bra mot diarré hos hund.
« Senast ändrad: 10 jan-08 kl 07:59 av Kimma »
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Haga

  • Gäst
Re:Flåning av kanin
« Svar #15 skrivet: 10 jan-08 kl 10:28 »
jag flår, tar ur och hänger i ett uthus någon dag, beror på temperaturen, sen styckar och fryser. skinnen saltar jag och fryser t jag har tid att bereda dem.

Tips på böcker eller sidor på internet om skinnberedning.

Är det svårt?

Finns det kurser?

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:Flåning av kanin
« Svar #16 skrivet: 10 jan-08 kl 10:39 »
Tips på böcker eller sidor på internet om skinnberedning.

Är det svårt?

Finns det kurser?
Ett tips är boken:
Skinn
- garvning och beredning med gamla metoder
 av
Lotta Rahme

Boken finns att köpa genom Åters bokklubb här på forumet. Lätta förklaringar hur man gör och hur det går till.
 
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Flåning av kanin
« Svar #17 skrivet: 10 jan-08 kl 11:37 »
kimma: ger du hundarna hela magen? eller vad är det du inte ger dom?

ang att ta ur fileerna så plockar jag ur dom med fingrarna. lite trixit första gången men bara man "känner efter" hur dom sitter medans man lirkar så är det inga problem.

Dandelia

  • Gäst
Re:Flåning av kanin
« Svar #18 skrivet: 10 jan-08 kl 13:10 »
Danelia.
Varför ger du levern till hundarna?

Jag är inte förtjust i lever. Däremot råutfodrar jag hundarna och då ingår en viss del lever i dieten. Övriga organ har dom hittills nobbat.

/Dandelia

Dandelia

  • Gäst
Re:Flåning av kanin
« Svar #19 skrivet: 10 jan-08 kl 13:11 »
Lever, njurar, hjärtan från 5 kaniner
4 dl grädde
5 msk vetemjöl
3 små ägg
2 lökar
2 tsk salt
2 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
2 vitlöksklyftor

Mixas.
Hälls i formar.
1 timme i ugnen på 175 grader.

Resultatet ser ut som leverpastej men smakar betydligt mer lever.

Ah, vilket bra tips! Leverpastej är ju gott iaf.

/Dandelia


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

718 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser