I ett tappert försök att baka allt bra själv (nåja, det mesta!) så ger jag snart upp det alltid uppstår ett par fel.
1: "Skorpan" runt om blir alldeles förhård. Inget fel på innanmätet men ska man verkligen behöva skära brödet med sylvass morakniv?..
2: Dom blir små och liksom.. kompakta.
(Jag skulle nog kunna sälja dom som hockeypuckar.)
Vad gör jag för fel?
Man kan dessvärre inte lita helt på brödrecept, det är så mycket som spelar in... hur varmt man har det i köket, ugnens temperatur (behöver inte vara samma som termostaten visar) hur torrt mjölet är och ca sjutusen andra saker till. Med åren jobbar man upp en känsla för det där.
Vad jag tror blir fel:
1. För länge i ugnen. Eller att ugnen är varmare än vad den borde vara. Minska på gräddningstiden eller sänk värmen. Kolla ugnens temp. med termometer,
2. För kort jäsning. Vilket kan bero på att du har det svalare och/eller dragigare i köket än genomsnittsbagaren. Låt jäsa dubbelt så länge i bunken. Låt också bröden jäsa ordentligt på plåten innan du sätter dem i ugnen. Särskilt små bullar och sånt måste vara helt färdigjästa innan du sätter dem i ugnen, de hinner inte jäsa ngt mer på den korta gräddningstiden.
En annan variant är att baka ut limpor och sätta i kall ugn, låt jäsa medan ugnen blir varm Fungerar bra ibland, värt att testa.
Nu förutsätter jag att du bakar i elektrisk ugn, ved/gas är inte riktigt mitt specialområde.
Om du har det svalt i köket så pröva att sätta degbunken i ett skåp (inget drag). Eller ta halva mängden jäst och låt jäsa över natten. Nybakat bröd till frukost är ju inte fel.

Torra, hårda bullar kan också bero på att du har för mycket mjöl i degen. Lätt hänt om man knådar i assistent. Det ska i så mycket att degen slutar klibba, men inte mer. Ta i det mesta av mjölet direkt, men inte allt. Tillsätt sedan lite i sänder tills degen känns smidig och oklibbig. Ibland behövs det mer eller mindre än vad receptet säger.