Ska man steka kalkon hel så blir den lätt torr, riktigt. En god och fet stuffing kan vara till hjälp, jag brukar använda ett recept av Anna Bergenström, med hackad lök, couscous, mjukt smör, katrinplommon, soltorkade tomater och en massa hackade valnötter. Salt och peppar också förstås. Ös hela härligheten med det goda som sipprar ut och/eller mer smör.
Man kan också stycka upp kalkonen och göra ett par snitt i bröstbitarna och lägga in hackat bacon (eller fläsk) och basilika eller något annat mumsigt. Om det är en stor kalkon (8 kg väger våra) och man styckar upp låren och vingarna så kan man ugnssteka dem på 175°. Det tar mycket kortare tid i ugnen och blir saftigt och fint.
Eller stycka upp den i mindre bitar och lägg i en ugnsform med skivade citroner, klyftad lök och och paprika, en hel massa vitlöksklyftor , oliver, vitt vin, olivolja och timjan. Låt stå i ugnen tills alt är klart, 45 minuter kanske? Också ett Anna B-recept.
Jag har också ett recept på rimmad kyckling som borde funka på kalkon också, man lägger fågeln i saltlake nåt dygn (hör av dig igen om du är seriöst intresserad, så kollar jag i receptet) och kokar den sedan. Egentligen är det sommarmat, vi hade det (kyckling) på min bonussons student med olika sallader till.
Lycka till!