Det är dags för mig att bygga en rök här på gården. Så nu undrar jag:
1/ hur har ni byggt era rökar
2/ hur tycker ni att de funkar (positivt/negativt)
Jag är alltså ute efter praktiska erfarenheter och råd.
Jag har en varmrök och en kallrök.
Varmröken är ett 55 gallons plåtfat som ställts på tegelstenar över en eldstad. rökbränslet läggs i botten på tunnan och maten läggs på en grov ståltrådsställning som klätts med stålnätoch hänger från ovankanten med grova ståltrådskrokar. som lock har jag en spånskiva.
Kallröken är skalet från mitt gamla kylskåp som jag rivit ut all plast ifrån.
c.a fem meter från skåpet grävde jag en eldgrop och drog därifrån vanligt skorstensrör i plåt under marken som leder in röken i skåpet när gropen täcks över.
Bägge fungerar bra. "Kylskåpsskal" blir ypperliga kallrökar men glöm inte ta bort all plast, lämnar du den så kan en massa otrevliga ämnen frigöras när den värms upp.
Jag har sett en hel del hemmagjorda elrökar också av soptunnor i plåt. Borra då upp ett hål i tunnans nederkant stort nog att leda ut en sladd igenom och ställ i en liten elektrisk spisplatta. Ställ en stålbytta på plattan och fyll den med rökmaterielet, häng in ett grillgaller och lägg på maten och sätt på locket.
En mycket billig lösning som dock kräver att du har el vid grillplatsen.
mvh/