Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Egenproducera kött - hur funkar det?  (läst 1712 gånger)

Fransberg

  • Inlägg: 15
    • Östergötland
Egenproducera kött - hur funkar det?
« skrivet: 05 jul-10 kl 13:57 »
Hej! Nu kommer en dum fråga... Men om man är sugen på att ha får dels för eget kött men på sikt kanske även för att sälja, men inte varken har kunskap eller viljan att slakta själv - Hur funkar det då? Finns det lokala småskaliga slakterier som kommer och hämtar djuren? Och är det då så att de köper djuren av mig eller betalar jag en avgift till dem? Jag har försökt googla lite och hittat ett lokalt slakteri, men på deras hemsida står bara "vi köper köttet från lokala gårdar och styckar, packeterar och distribuerar till butik". Innebär det att de inte slaktar?



kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Egenproducera kött - hur funkar det?
« Svar #1 skrivet: 05 jul-10 kl 15:03 »
Man kan skicka till slakteri och ta på "återtag". Du skickar djuret till slakt, de slaktar och styckar mot en avgift. Du får tillbaka köttet eller hämtar det. Olika logistiklösningar från fall till fall. Du kan då använda det själv eller sälja. Finns dock en massa regler hur transport ska ske.
Möjligheten att ha djur som man äter upp utan att slakta själv finns alltså. Säkrast är nog att kontakta ett slakteri och fråga.
Har inte gjort det själv men vet att det går, känner en del som använder det systemet.

Hälsningar från torpet
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Egenproducera kött - hur funkar det?
« Svar #2 skrivet: 05 jul-10 kl 15:12 »
För eget behov får man även lov att slakta hemma. Om du frågar runt lite där du bor, bland bönder, så får du nog tag i någon som kan göra det åt dig hemma. Men då måste du stycka själv - eller hitta någon som gör det. Jägare brukar kunna hjälpa till, ett får ser ut ungefär som ett rådjur.
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

Fransberg

  • Inlägg: 15
    • Östergötland
SV: Egenproducera kött - hur funkar det?
« Svar #3 skrivet: 05 jul-10 kl 16:18 »
Tack för svar!
 
Följdfråga:

Måste man ha nån "slaktlicens" eller liknande för att slakta själv hemma? Stycka är ju en sak, men det känns som att det är viktigt att själva slaktandet går rätt till om inte minst för djurets skull!

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Egenproducera kött - hur funkar det?
« Svar #4 skrivet: 05 jul-10 kl 16:21 »
Nej, inte för husbehov. Där är det bara djurskyddslagen som gäller (finns broschyrer att beställa från SJV om hemslakt/avlivning). Men naturligtvis är det viktigt att det går rätt till ändå! Jag tar alltid hjälp med de djurslag jag känner mig osäker på, speciellt gris där man måste vara extra träffsäker.
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

 

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Egenproducera kött - hur funkar det?
« Svar #5 skrivet: 05 jul-10 kl 16:53 »
Kunskap om hur man slaktar är ganska väl utbredd på landsbygden. Ta hjälp och lär dig själv genom att följa med och titta på. Man använder oftast en sk slaktpistol. Att flå och stycka ett lamm är precis som att bereda ett rådjur.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

408 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser