Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?  (läst 9250 gånger)

Byggare Bob

  • Gäst
Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?
« skrivet: 31 aug-06 kl 17:47 »
Ja, som rubriken lyder: hur elda effektivt med ved när ackumulator-tank saknas? Jag har tillgång till ved i mängder, får fälla och hugga så mycket jag orkar. Vad gäller? Elda ordentligt en gång/dygn eller morgon & kväll? Det är vattenburen värme det handlar om, huset är 2 våningar & i bra skick (byggt -75, 200m²)

Hemikring

  • Gäst
Re:Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?
« Svar #1 skrivet: 31 aug-06 kl 19:37 »
Ackumulatortankar användes redan för många år sedan, innan de blev ett krav av miljöskäl. Anledningen var att folk tyckte det var så förbaskat tråkigt att vakna i ett utkylt hus på morgonen, elda för fullt och sedan komma hem till samma utkylda hus på kvällen. Om du med "effektivt" menar "hålla en jämn temperatur" så är det enda alternativet att småelda hela tiden, dag och natt. Inte så bekvämt. Skaffa tank.

Skrot nisse

  • Inlägg: 7
    • Skåne
Re:Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?
« Svar #2 skrivet: 02 okt-06 kl 13:04 »
Sätt in ak-tankar kostar en 25.000,- men det tjänar du in komfort mässigt mycket snabbt.
Det enda alternativet är att elda upp och sedan lägga in ännu en laddning som du stryper med spjället(stäng inte helt) för att behålla en glödbädd så länge som möjligt.
Är inte veden 100 % torr kommer det att osa.
Gift och två små pojkar. På landet i Hässleholm.
Månskensbönder med djur och jakt.

Teacher59

  • Inlägg: 90
  • Soltekniker
    • www.solenergiteknikblekinge.se
Re:Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?
« Svar #3 skrivet: 30 nov-06 kl 09:16 »
Ja, som rubriken lyder: hur elda effektivt med ved när ackumulator-tank saknas? Jag har tillgång till ved i mängder, får fälla och hugga så mycket jag orkar. Vad gäller? Elda ordentligt en gång/dygn eller morgon & kväll? Det är vattenburen värme det handlar om, huset är 2 våningar & i bra skick (byggt -75, 200m²)
Skaffa dig en Skabersjöugn eller en Vanlig Förugn till pannan. Koppla dragregulatorn via pannans termostat. Ibland har man tur o kan hitta begagnade på "Blocket" Har haft en tidigare, men bytt pannan för några år sen.Då åkte förugnen ut. Tankar o ny keramisk vedpanna in. Rekomendationen lyder ändå,,installera tankar och laddomat till värmesystemet ändå. Ta ut husets värme o varmvatten från tanken. Den dag pannan rasar så har du lätt att byta panna eller uppvärmningssystem.
Du behöver 2000 liter ackumulatorvatten ungefär till huset, men det är ändå pannan som avgör om det går. Har du inte aggresivt vatten i rören så rekomenderar jag att du skaffar en tank med kamrörsbatterier i för varmvatten och eventuellt en extra slinga för eventuell "Solvärme" Aldrig fel att vara förberedd
« Senast ändrad: 30 nov-06 kl 09:21 av Teacher59 »
Med sol i sinne, både ute o inne.

PowerMizer

  • Inlägg: 223
  • Lätta drag av miljömupperi. Tänder på sol o vind
    • Lappland
Re:Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?
« Svar #4 skrivet: 30 nov-06 kl 22:43 »
Hej på er everyhopa!

Att ackumulatortankar är dyrt har vi nog upptäckt... *suck* Det går att komma runt på olika sätt... Här kommer ett:

Beroende på vilka verktyg/kunskaper man har så kan man använda en oljetank som ackumulatortank. Jag tog ut en ur en källare mot att jag fick plåten (tanken).

En oljetank är inte avsedd för tryck och FÅR INTE TRYCKSÄTTAS!
Lösningen är att tanken och pannan är på samma nivå och att man INTE har expansionskärlet på vinden utan vid oljetankens topp (alternativt inte fyller tanken full). Elementen kopplas som vanligt, men med en pump som _trycker_ upp vattnen till radiatorerna på övre våningen. Med pumpen igång luftas elementen, och när pumpen stoppas "hänger" vattnet kvar i elementen (undertryck).

Man måste ju svetsa in 2"-anslutningar i tanken och kan då passa på att sätta in varmvattenslinga/solslinga/elpatronsuttag e.t.c.

Storleken på tanken väljer man när man svetsar ihop den, eller så med olika höjder på nedre uttaget (kanske via kulventiler så man väljer att värma de översta 500 litrarna på sommaren och alla 3000 liter när det är vargavinter (-53 är uppmätt här i krokarna!)).

Hur gör man?
* töm den, sanera med "absol" eller sågspån, skura den noga med såpvatten.
* Lufta ur den med t. ex. dammsugare/fläkt
*köp DYRA/bra kapskivor (Biltema/Rusta-skivor säger "tjopp" och sen är dom borta!) och skär ner den vid svetsfogarna med en vinkelslip. Helst en 180 mm men 125 gick för mej.
*Är du lite feg (rädd om livet) kan man göra ett större hål med en stick-/tigersåg nedtill så att luften kan cirkulera i tanken.

Är du inte van med "heta arbeten" (brandrisken) så kör med tigersåg eller ring en vän (som Bengt Magnusson gör).

Bara en idé... Håller på att samla grejor för en sån lösning här hemma.

Ha D!
/P
/PowerMizer
"Those that giveup freedom for security shall have neither."
-Abraham Lincoln

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?
« Svar #5 skrivet: 13 dec-06 kl 21:22 »
Jag hade planerat att återanvända oljetanken som ackumulatortank genom att sätta in en värmeväxlare, och på så sätt undvika övertryck i tanken.

Men jag lade ner det projektet, det lönar sig inte. Dels måste man ha något till värmeväxlingen, ett kamrör kanske. Då kostar det flera tusen. Och så behöver man, om tanken skall utnyttjas effektivt, rätt komplicerad styrutrustning för att forsla värmen fram och tillbaka mellan tanken och pannan, där varmvattenberedaren och shunten sitter. Den utrustningen kostar ännu flera tusen.

Så nu har jag kapat upp oljetanken i småbitar och burit ut den. På den plats där tanken stod skall det bli "vanliga" ackumulatortankar, varav en med varmvattenberedare och shunt. Den lösningen kostar inte så mycket mer men kommer nog att bli betydligt mer framtidssäker.

För att återknyta till en tråd för flera månader sedan om billiga verktyg, så kan jag meddela att Rusta säljer en 230 mm vinkelslip av märket Bruksbo, som inte är av högsta kvalitet. Jag begär inte att ett billigt verktyg skall hålla samma kvalitet som ett dyrt, men en vinkelslip där växelhuset går sönder genast är helt meningslös oavsett hur billig den är. Detta skedde dessutom två gånger. Efter den andra fick de tillbaka den, och för pengarna plus lite till köpte jag en annan billig, men inte lika billig, vinkelslip av märke Toolmate hos Silvan. Den har faktiskt hållit.

signe

  • Inlägg: 498
Re:Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?
« Svar #6 skrivet: 25 dec-06 kl 20:11 »
Frågan var, hur elda effektivast utan ackumulatortank? Om du har vedpanna men inte tank så ska du ändå elda med öppet spjäll och inte pyrelda. Du får helt enkelt anpassa brasans storlek till den värmeåtgång som huset kräver. Det innebär om det är milt ute att du inte kan göra större brasor än som i en kakelugn ungefär. Det är viktigt att du får igång brasan snabbt, använd stickor, näver, kottar och ev lite tidningspapper. Det är bra om du använder ganska finluven ved. Om du låter temperaturen gå ned i huset mellan eldningarna t.ex. till 15 grader så kan du elda mer utan att pannan blir för hög. Men du får ändå räkna med att elda minst två ggr om dagen om du inte har ett väldigt välisolerat hus. Har du någon annan eldstad i huset t.ex. en vedspis så kan du elda i den mellan eldningarna i vedpannan.


Byggare Bob

  • Gäst
Re:Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?
« Svar #7 skrivet: 26 dec-06 kl 10:46 »
Jag har 2 pannor, en jämä kombipanna samt en vedpanna, HB-25 och dom är installerade 1976. Vedpannan har en effekt på 0,025 MW men just nu så använder jag den inte, känns lite overkill nu när vi har 6-7 grader varmt ute för det mesta samt att halvmeters-veden som finns i pannrummet är aningen för fuktig.

Hur mycket effekt (MW?) kan det vara i kombipannan när jag eldar med ved i den? Har inte sett nån sån info på pannan. I allafall så går jag till pannrummet vid 8-tiden på morgon och matar den full med ved, brukar bli ungefär 25 vedklabbar som är 35 cm långa. Veden är torr så den är lätt att få eld på.

Vanligtvis på morgonen så ligger vattentemperaturen på 25-30 grader (oljebrännaren startar vid ca 20 grader) och när jag har eldat med full fart i 30 minuter så är temperaturen 50 grader och 30 minuter senare så är den 70 grader. När veden har brunnit upp så tar det 3 - 5 timmar innan temperaturen har sjunkit till 30 grader. I köket har vi en vedspis som används dagligen.

Den uppvärmda ytan är nu ungefär 440m² (hus + garage) :P När jag startade den här tråden så bodde vi inte i detta hus så jag visste inte riktigt hur stort det var.

 

ollebolle

  • Inlägg: 673
Re:Ej ackumulator-tank, hur elda effektivast?
« Svar #8 skrivet: 26 dec-06 kl 18:11 »
Egentligen är det väl inte så svårt att lagra in värme i en tank med vatten. En cirkulationspump som cirkulerar varmvatten från pannan genom rörslingor i den gamla tanken som isolerats. Tar man tillräckligt långa rör så får man en bra värmetransport från pannvattnet till tankens 3000 liter.

Med 3000 liter lagrar man 175kWh om man värmer från 40 till 90 grader. Det räcker för ett dygns värme i ett normalhus på vintern. Ganska bra sätt att utnyttja gammal oljetank när brännaren skrotats. Det behövs inga värmeväxlare eller svåra regleringar. Vedpannanns 90-gradiga vatten värmer med spjälreglering och en cirkulationspump drar igång vattnet till elementen från vattentankens värmeledningsslinga när rumstermostaten säger till om värme.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

424 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser