Att elda med ved är egentligen en rätt så smutsig historia.
de flesta gamla eldstäder gör ett mediokert jobb
Jag anser att den renaste förbränningen av ved sker i centrala värmekraftverk.
För oss som bor på landet så är då fliseldning eller pellets som ger minst emmisioner och störst bekvämlighet.
Eldar själv med flis. Industriflis.
Där materialets storlek varierar från pulver till decimeterlånga flisor.
Det är i sig inga problem.
Problemet är pulvret.
Skruvarna tar inte med sig materialet utan det blir liggande under och packar tillslut ihop sig till stenhårda kakor.
Av en slump så hade jag några liter spillolja över och hällde ner det över skruven där pulvret ställer till störst problem.
Toppen, pulvret bakade ihop sig till kakor som med lätthet följde med in i förugnen.
Rökgastemperaturen steg omedelbart med 50 grader.
Eftersom spilloja inte är lämplig att förbränna utan speciella filter, så övergick jag till att tigga beg, frityrolja hos näringställena i min närhet.
Har två problem.
1. det luktar färsk pommes och granfrun klagar (hon försöker banta)

2 har någon kläm på vad som gäller vad det gäller utsläpp o förbränning av restaurangavfall?