Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Minisågverk  (läst 35174 gånger)

Controlman

  • Gäst
SV: Minisågverk
« Svar #40 skrivet: 23 mar-08 kl 21:14 »
Tack Filip för din info.
Det blir en Timmersåg som det ser ut just nu.
Är det någon som vet om man måste gå med sågen om man har matning?
Hur justeras rälsen tro?
Jag glömde att fråga detta när jag pratade med leverantören.


Tacsam för alla svar

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: Minisågverk
« Svar #41 skrivet: 19 jun-09 kl 07:36 »
Vad kostar timmersågen? Hittade inga priser på deras hemsida.
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Minisågverk
« Svar #42 skrivet: 26 nov-09 kl 14:33 »
Väcker liv  i tråden. Jag har börjat med att bygga ett minisågverk, som ska vara lite lättare att använda än en alaskasåg eller BIG MILL.
Fördelen med dem är att det inte behövs tunga doningar för att flytta stockar, utan man sågar vid fället. Nackdelen är att det är mycket slitsamt att krypa omkring i terängen och manövrera motorsåget. 
Ett bekvämare såg bör fortfarande såga stocken där den ligger, och man ska slippa trycka på mer eller mindre krypandes.
Jag har redan gjort en del på såget, men det kommer att ta lite tid, och även kosta en del.

Det ska sättas ihop på plats med två gavlar och en balk där sågen ska löpa.  Såget ska kunna ställat såväl för vertikala som horisontala skär, så stocken inte ska behöva roteras om den är väldigt grov.   Frammatning av sågen ska drivas med gravitationen, alltså man sätter sågen i startläge, hänger på en vire som har en motvikt som sedan drar sågen genom stocken.

Jag behöver en del hjälp med svetsning och metallbearbetningen, så det dröjer lite innan den kan provköras.  Gavlarna är tillverkade liksom apparaten för att växla mellan horisontella till vertikala skär.
Släden ska vara försedd med 16 kullager och löpa på balken.

Slänger upp bilder när den börjar likna nåt, och kanske en video när den förhoppningsvis  fungerar.

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Minisågverk
« Svar #43 skrivet: 26 nov-09 kl 15:05 »
Tjenare Skytten, kul att du är tillbaka.
Låter intressant det där, själv har jag inte kommit längre än till funderande på Big Mill Basic.
Men hur du får matningen att funka med en motvikt har jag lite svårt att se för mej.
Antingen måste det väl vara en tung vikt att släpa på, eller en mindre vikt hängande i en hävarm?
I boken Chainsaw Lumbermaking som mest handlar om hembyggda sågverk av Granberg-typ, finns beskrivet en handvevad variant, lite som på Solosågen.
Boken finns på nätet om man letar.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Minisågverk
« Svar #44 skrivet: 26 nov-09 kl 16:03 »
Jo jag har sett boken finns som google-book och det finns flera som har byggt vevdrift. Jag kommer att ha vev som alternativ till  motvikt om det skulle bli svårt att tansportera en vikt eller hitta en bit stock som skulle duga. En gummipåse som om det finns vatten i närheten skulle gå bra oxå.

Det är tänkt att gasen till motorsåget ska dra igång när viren börjar dra, och såget stanna, samt gå ner på tomgång när tyngden når mark.

Jag har provat med att dra en alaska med en vire. Det går bra om man har en tyngd på sågverket, man slipper krypa och får inte all sågspånen på sig.  Det tar lite längre tid, men slitet är mindre och snittytan bättre. Såget mår förmodligen bättre om det slipper jobba för hårt.

Bygget är lite vågat, jag vet inte än om det kommer att fungera bra, om inte får jag lista ut hur det ska gå till.

Det finns ett såg som är en identisk kopia på gamla Stihl 70 för ca 4000 kronor, och för ytterligare 1000 kan man bygga om den till en 090, som har hela 137 cc och producerar 13 hk.  Dessa äldre såg är tunga, men på ett sågverk gör det mindre. Kraft behövs för att skiva en bredd på nästan en meter.  Jag har ett sådant såg på gång.

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Ptr

  • Inlägg: 180
    • Västergötland
SV: Minisågverk
« Svar #45 skrivet: 26 nov-09 kl 20:55 »
Jag kör Bamsesågat! Vist det är inte lätt att hålla dimentionerna, det är ett evigt pill med sjustering av både stockhyllor och såg vagnen. men stundtals går den utmärkt! Det här med att hantera virket med minsta fysiska insats är ett kapittel för sig. Men jag behöver inte vara lika orolig som kamraten med sitt soloverk. Och inte har jag behovet att kunna lasta hela sågverketpå taket.

Och det jag framför allt har lärt mig efter att sågat en bra bit över 1000 stockar är, slipa kedjan ofta och mata sakta!! Om det viner,slipa om detgår trökt, slipa likaså om det går snett, varmt eller vad ni villutom bra! Och så slipa svärdet, också ofta, för att inte tala om att fetta topptrissan, ett pumptag efter var grövre eller kanske var tredje klenare stock.

Sen är de här typen av sågverk inget precitionsverktyg, det är en problemlösning till rimligt pris. Entum är inget nöje att såga, tvåtum går, tretum då börgar det roliga och det fyller bra i högen!

Mvh Ptr
Bara för att man känner att man borde, men det inte blir av så kan även möjligheten att man kunde, om det bara blev av även det vara rätt trevligt.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Minisågverk
« Svar #46 skrivet: 27 nov-09 kl 11:15 »
Jag tycker nog att man får bra resultat med en kedjesågverk, om man jämför med de inte alltför dyra bandsågverken. Utnyttjar man bandsågverkens snabbhet så blir resultatet ofta långtifrån bra.  För att inte tala om sågbladen, dyrare och svårare att slipa, tål inte det minsta grus, för att inte tala om spik.  Millimeternoga får man inte i många såg. Även en perfekt sågad plank får formförändringar under torktiden. Pefekt blir det sällan förrän efter hyvling.

Jag har sågat en 6,25 mm tjock skiva med motorsåg och fått det bra, dock med lite extra tidsåtgång.
Då ser man en av nackdelarna med kedjesåg, det blev lika mycket sågspån som bräda.

En vass KLYV-kedja och NOGA SLIPAD så att hela kedjan är lika gör mycket för resultatet. Det är ett måste att ha lärt sig.
Det är klokt att ha ca fem kedjor förberedda, och skifta, det  tar lite tid att handfila långa svärd, och visst kan man försiktigt göra det några gånger, men det är hart omöjligt att få alla lika, så maskinslipning är bra emellanåt, man ska bara se till att man inte får eggen för varm genom brutal slipning, då håller den inte länge.
Det finns vanligen fördelar och nackdelar med de flesta system, men ett portabelt kedjesågverk sparar in på dyra tunga lyftdon, och även om själva sågningen inte är särskillt snabb, så tar det ibland ändå mindre tid än allt annat som finns kring. På många platser vill man inte heller ha hjulspår efter tyngre fordon.

Den som sågar ibland, kan inte heller försvara en större investering.

Motorsågen ska vara väl tilltagen 60cc som minimum om man tar nån stock då och då, samt låter såget svalna ibland, vid hårdare bruk ska man till/över 100 cc.

Jag har väldigt ofta grov stock, sågar mest löv, och det är enstaka träd, som är dyra och jobbiga att flytta. Ibland är det spik i trädet, och även om det inte är kul, så klarar ett kedjesågverk det bättre än andra.
Kommer överens med uppdragsgivaren, att jag tar ner trädet(som blir mitt) för överenskommet pris som ofta är 0 kr plus de kedjor som skadas.

Bensindrivet motorsåg har den fördelen att den fungerar även om el ej finns på plats. Egentligen skulle man bygga om en 14 hk diesel så det gick att koppla ett stöddigt svärd till den(Allt blir tyngre dock).  En 90 cm bred stock av hårt trä ger ett motorsåg mycket arbete,  och den är inte främst konsturerad för att köras hårt länge.och förmodligen är underhållet på sågen högre pga hårdare arbete.

Den som vill skiva någon grövre, längre  stock, av lite ovanligare trä, och har ett större motorsåg, räknar hem en Alaska eller Logosol LSG på denna enda stock.  Vedvärdet kan vara ca 2000:-, men som sågat 5 ggr mer minst.
Jobbet är tungt, men ALDRIG tråkigt. Man känner sig både glad och stöddig när man ser resultatet tjocka breda långa okantade fina skivor, som man förmått åstadkomma.
« Senast ändrad: 27 nov-09 kl 11:26 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Ptr

  • Inlägg: 180
    • Västergötland
SV: Minisågverk
« Svar #47 skrivet: 28 nov-09 kl 18:22 »
Sen går det att såga så mycket mer med eget sågverk vad sägs om 3"3 i ena änden och 4"5 i andra, försök att beställa det på brädgården!

Kan nog tycka att 2 kedjor är lagom att växla med, vända svärdet när man byter kedjor och ta in hela rasket och slipa kedjor och fila svärd sedan. Men kul är det när man väl är igång! Sen uppstår det lustiga att en tretumsbräda igentligen bara är marginelt dyrare än tillochmed en entum. Så då kan man bygga gidiget i överkant utan att tömma plånboken ännu mmera.

Mvh Ptr
« Senast ändrad: 01 dec-09 kl 21:42 av Ptr »
Bara för att man känner att man borde, men det inte blir av så kan även möjligheten att man kunde, om det bara blev av även det vara rätt trevligt.

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Minisågverk
« Svar #48 skrivet: 28 nov-09 kl 21:53 »
Sen går det att såga så mycket mer med eget sågverk vad sägs om 3"3 i ena änden och 3"4 i andra, försök att beställa det på brädgården!

Always Look on the Bright Side of Life...  :D

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Minisågverk
« Svar #49 skrivet: 23 jan-10 kl 22:57 »
Sågverksbygget  har kommit  en bra bit nu!

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

 

Temeriaire

  • Inlägg: 1522
  • Allt kan göras, men det omöjliga tar längre tid.
    • Småland
SV: Minisågverk
« Svar #50 skrivet: 24 jan-10 kl 10:06 »
Jag har just skummat igenom tråden, och jag kan bara säga att jag handlöst skulle välja timmersågen före logosol, mycket stabilare, och att man har flera stöd för stocken möjliggör att såga krokiga bitar för stävar och spant.
Lejde bort lite sågning i sommras, och han hade en jonsered bänk med bandsåg istället för kedja. Blev kanonfint virke, både bordläggningsvirke och krokbitar. Dessutom behöver man ju inte lyfta virket och djävlas, utan bara rulla upp det på bänken och justera med ett spett. Manöverhandtag och annat är i ståhöjd, så det finns ingen anledning att bygga upp den högre.
Tror att det är jonseredhistorien som blivit timmersågen?
På båtbyggarskolan hade vi en woodmizer, det är ju lite rolls royce, men stabil och bra att såga med, och även där många stöd för stocken.
Ibland kommer äventyret och suddar ut det jag skrivit i kalendern.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

558 gäster, 4 användare
praktejder, Karlsdotter, Lilla i, Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser