Kolla efter återförsäljare på hemsidan, som du hittar via söket på Lantbruksnet. Apropå vedspis såg jag en mycket intressant och ny sak för en tid sedan, jag TROR det var Lohberger. De har gjort en slags side-by-side-konstruktion med en vanlig vedspis som dockats med en pelletsbrännare (med litet förråd) som sitter som en platt och likadesignad tillsats på sidan, ungefär som varmvattenberedarna satt förr.
Dessutom är det lite digitalteknik i det hela, så man kan lägga full sin vedstad och ställa in en önskad tändtid, så brinner det igång utan hjälp. När det så brunnit ut börjar det mata pellets alldeles av sig självt...
Vi ska flytta in i granngården i vår, och jag har verkligen funderat på värmefrågan. Där har det aldrig funnits något vattenburet värmesystem, utan vedspis i köken nere och uppe, och dessutom kamin i rummet nere. Till det har man haft vanliga torr-el-element. Men el är nu dyrt!
Jag funderar allvarligt på att göra investeringen och köpa en side-by-side. Den där viktiga stödvärmen på natten och när man är borta drar inte mycket pellets. Sen lär jag testa ifall det funkar med fintuggad flis också.
Sen detta med värmeförflyttning. Det svåraste med kamin- och spisvärme är att den samlas vid taket i samma rum som eldstaden, när den egentligen behövs vid golven i hela huset. Jag skrev en del om detta på en annan tråd, men några korta ord kan väl knappast skada.
En vanlig takfläkt är ful men kan vara förbluffande effektiv! Ibland räcker det. Jag har också haft köket i ena änden av huset och löste värmespridningen genom att ställa en vanlig bordsfläkt så att den blåste över spisen och in mot vardagsummet. Funkade utmärkt!
Vanliga toafläktar (Clas Ohlson har en sort som både är tystoch billig) vid taket blåser effektivt in varmluft i nästa rum. Eftersom fläkten sätter fart på luften i rummet brukar det bli varmt vid golvet. Sedan finns det kanalfläktar som man sätter ihop med vanliga ventilationskanaler, endera av spirorör, plaströr eller sådana där slangar av plast eller aluminium som man kan dra ut till runt tio gånger deras hopfällda längd.
Inte minst är detta praktiskt när man ska ha värmen till rum som är längre bort i huset. I princip kan man med dessa enkla medel värma ett helt hus med hjälp av en vedspis. Kan man sedan ha lite möjlighet att variera varvtalet på fläktarna är det ingen nackdel, eftersom termiken har sina egna idéer om luftströmmar.
Inget av detta är dyrt, men väldigt effektivt. Detta med kanalfläkt och rör kan man också använda för att bygga tak-till-golv-förflyttare ifall man har en garderob eller liknande att gömma konstruktionen i. På väggen ut mot rummet blir det ett litet ventilationsgaller vid tak och golv, vilket knappt syns. Men det känns!
Har du en luftvärmepump får du samma trevliga förhållande. Det gör inget att den bara blåser ut i ett rum, utan du flyttar varmluften dit du vill ha den.
Räkna med lite experimenterande, men det är det väl värt. Sen finns det färdiga värmeförflyttare med termostat också, men du får räkna med att betala några hundra extra per installation. Å andra sidan är de praktiska. Myson har också platta ventilationskanaler för ställen där det är trångt.
Och du som eldar med panna: underskatta inte hur stor effekt kompletteringseldning har. Vi har en kamin från Andersen (4kW) installerad i stora rummet och vedspis i köket i lillstugan. Används de på rätt sätt drar det ner den totala vedförbrukningen med ungefär en fjärdedel. Sen förutsätter det att man har termostater på elementen eller att man inte glömmer att skruva ner shunten.
Vänligaste Hälsningar
Fredrik Larsson i Riskälen