Om ullen är väldigt smutsig är det bra att tvätta den först. Särskilt om det kommer att dröja ett tag innan du ska använda den. Urin bryter ner fibrerna, ullfettet kan härskna och gulfärgas och så trivs ju de eländiga skadeinsekterna bättre i smutsig ull. Förvara ullen i en pappsäck i ett kallt och torrt utrymme så minskas risken att den förstörs. Om det är så mycket fett i ullen att den är seg att karda skulle jag definitivt tvätta den. Om ullen är så fet att den är segkardad och du inte orkar tvätta den kan du sitta nära ett varmt element eller spis så mjuknar fettet. Jag kan tycka att viss ull är mer lättspunnen om det är lite fett kvar i den. Det färdiga plagget blir också mer vattenavstötande.
Vad har du för får?
Om det finns dubbelklipp, dvs fibrer som råkat klippas av två gånger och därmed är mycket korta, försök sortera bort dem så tidigt i processen som möjligt, eller så kommer du att bli galen när du sätter dig att spinna (de bildar klumpar och gör garnet stickigt och mindre slitstarkt).
Ju mer väl du har kardat ullen innan spånad desto lättare är det att spinna. Man brukar säga att du ska ta en tuss svart och en tuss vit ull och när du kardat så länge att du inte längre kan skilja den svarta tackans ull från den vitas, då är det färdigkardat. Vilket spånadsredskap ska du använda?
Om du har mycket ull att karda rekomenderar jag en skrubb-bänk eller vevad kardmaskin att förkarda i innan du går över till de små handkardorna.
Som du säkert vet är ullen olika lättbearbetad beroende på ras, individ, hur fåren har skötts och klippts. Jag rekomenerar varmt allt som Allan Waller och Kerstin Gustafsson har skrivit om får, ull och ullberedning!
Lycka till!