Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  äppelvin igen... jag vet :P  (läst 13628 gånger)

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #20 skrivet: 12 nov-09 kl 19:58 »
Häpp
Nu måste jag flytta härifrån så jag kan ta mig upp till Dalarna å skattungebyn. Det gör att jag måste hetsa lite med vinet. Vad ska jag ha för klarningsmedel?
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #21 skrivet: 12 nov-09 kl 20:40 »
Tappar om nu... Hur mycket ska man lämna i det gamla kärlet? Vill inte ha med för mycket bottensats ju :P Blir till att improvisera helt enkelt... Måste jag tillsätta jäststopp sen eller kan jag strunta i det?
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #22 skrivet: 12 nov-09 kl 21:56 »
Nu när du tydligen måste har brått, så i med jäststopp, vänta minst ett dygn, skaka ur kolsyran, i med klarningsmedel, försök vänta minst tre dygn och tappa sedan upp på flaskor.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #23 skrivet: 13 nov-09 kl 18:10 »
Tack för det Radar. Ska införskaffa dom grejerna :)

Jag tog dom tre liter som jag inte tappade om och hällde upp i en glasburk och nu har jag precis smakat mitt första glas av mitt hemmagjorda vin! Det smakar faktiskt helt okej så när det är klart och fått stå en tre månader tror jag faktiskt att jag får godkänt av de som dricker det! :)

Känns såååå jävla kul. Tyvärr är det lite alkoholförbud på folkhögskolan jag ska gå på men jag ska försöka hitta några alternativ- människor i närheten av Mora som man kanske kan ha vinet hos! :) Så man kan träna vidare inom denna ädla konst! :D
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #24 skrivet: 13 nov-09 kl 18:55 »
Klarningsmedlet och jässtopp kan du köpa vilket som. Annars består jässtopp av vinsvavla och kaliumsorbat. Kaliumsorbat kanske finns under andra namn och är det som aktivt dödar jästen.
Klarningsmedlet består av flytande gelatin och kiselsol.

En sak jag glömde skriva. När vinet klarnat tappar du om till en ny hink, och lämnar naturligtvis kvar bottensatsen, och smakar om det behöver mera sötma. Det är den personliga smaken som avgör detta.
Om du har så du kan mäta sockerhalten borde ett värde av runt 0 vara ganska lämpligt för ett äppelvin. Kanske någon grad på +sidan.
Jag tror säkert ditt vin blir lyckat. Personligen älskar jag inte vin baserat på äpple, men det är en annan sak.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #25 skrivet: 16 nov-09 kl 17:41 »
Så om jag köper jässtopp så räcker det så? Det är klarningsmedel i så att säga? Har inte köpt nåt än så har du nåt tips på vart jag köper det så är jag tacksam. Bor i stockholm :)
Tack för all hjälp :)
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #26 skrivet: 21 nov-09 kl 11:43 »
Tillsatte jässtoppen i torsdags kväll. Tänker tappa om det idag (Lördag) och låta det stå till söndag. Sen tappa upp det på flaskor samt eftersöta det imorgon (söndag).

En fråga som dök upp; Spelar det nån roll att det blir luft kvar i flaskan när jag stänger till den? Man brukar väl tillsätta socker för att få lite kolsyra som tätar men det går ju inte nu utan nån aktiv jäst? Och hur ska man förvara flaskorna? Ska man låta dom luta så att vinet ligger mot kapslen eller? Jag har såna där gamla flaskor med en metallbygel och gummipackning :)

Känns som att man lär sig vääääldigt mycket hela tiden när man gör själv såhär! :D
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Yrmff

  • Gäst
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #27 skrivet: 22 nov-09 kl 08:58 »


luften är inget problem, den lilla mängden oxiderar snabbt och "gifter" sig med vinet och blir en del av mognadsprocessen.

Näe det är som du säger det går inte att "prima" med socker för att få kolsyra om du tatt död på jästen.
och det blir svårt att få nån sötma kvar om du inte använder "plastsocker".
Ställer du flaskorna kallt så klarnar det fortare och med äpplevin så tycker jag att det vinner på att luftas en stund inna det dricks :)


Jag gjorde för några år sedan ett ljusrosa vin 6-8% baserat på vinbär/krusbär/äpple som jag sedan via sodastreamern kolsyrade och buteljerade på vanliga 33cl flaskor  ;) det blev kanon men hua va slabbigt. och lång tid tog det att buteljera.... men det går..

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #28 skrivet: 22 nov-09 kl 22:51 »
Som ni ser på bilderna gjorde jag så att jag inte har någon luft alls i flaskorna. Kan det leda till nåt problem? Kändes som en smart lösning och en kompis har gjort så med sitt vin...

Det blev totalt 20 liter vin. Inte illa. Det ser fint ut och jag hoppas att det smakar gott när man provar det senare :) Vi får se vad det blir av det... Ett första försök iallafall som nu är klart. Tack för all hjälp!
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

 

Dea

  • Inlägg: 55
SV: äppelvin igen... jag vet :P
« Svar #29 skrivet: 05 dec-09 kl 08:45 »
Ser ju fint ut. Mitt äppelvin är långt ifrån klarnat och smakar inget vidare just för tillfället, men så använder jag inte klarningsmedel.

Är det någon som vet om Edelmans Vinsvavla innehåller kaliumsorbat? Det funkar iallafall alldeles utmärkt att använda som jäststopp.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

652 gäster, 1 användare
Stengrim

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser