Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hönsen i ett alternativt perspektiv - göra som strutsen eller ta sitt ansvar?  (läst 5919 gånger)

MonicaA

  • Inlägg: 222
Eftersom du bor i Skåne är väl blommehönsen egentligen bästa valet. Det är lite mer kött på dem också om du vill ha till slakt. Jag slaktade ett par blandisar, blomme-leghorn igår, det var helt okej utdelning tyckte jag. De blir ju fullvuxna fortare än de större raserna också, som sussex, plymouth rock och andra som brukar räknas som köttraser (eller kombinationsraser).

Blommehönsen lägger bra med ägg också, enda minuset är att ruvningen inte är så bra på dem. Fast min Klara ruvade duktigt i år och var en toppenmamma.

Jag tycker tyvärr att de är väldigt fula. Ja, jag vet att det inte spelar så stor roll, men jag ska ju vara med dem varje dag. Det viktigaste för mig är ju ruvning, äggläggning tillsammans med att de kan leta upp så gott som all föda själv under en stor del av året. Måste de leva längre för att få en bra vikt så går det bra för mig. Jag ska bara ha dem till självhushåll. Vad är vikten på en kyckling när man slaktar dem?
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
Blommehöns är väl inte fula! Tycker de är jättevackra, finns ju många olika färgvarianter på dem också.

Jag slaktade tupparna nu som var sen i maj, kunde tagit dem tidigare också men hann inte. Jag vägde dem inte, men de var fullvuxna, visserligen inte äkta blomme utan hälften leghorn vilket är en mindre ras, men upplevde att de fick storleken av blommeföräldern, så en två och ett halvt till tre kilo tror jag de vägde.

Åsbo är väl en rätt liten ras, lär ju inte bli speciellt stora hur länge de än får växa, bara segare...
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

MonicaA

  • Inlägg: 222
Blommehöns är väl inte fula! Tycker de är jättevackra, finns ju många olika färgvarianter på dem också.

Åsbo är väl en rätt liten ras, lär ju inte bli speciellt stora hur länge de än får växa, bara segare...

Smaken är ju som baken, men om det är den bästa rasen för mina önskemål, så är det ju klart att jag kommer att skaffa mig blommehöns. Jag tycker inte om det vitfläckiga som är deras kännetecken. Jag älskar viltfärgat.
Nej, segt kött är jag ju inte intresserad av. Jag har frågat jättemycket om hönsraser här på forumet och jag verkar få olika rekommendationer varje gång.
Jag hoppas hitta en gård runt höör så småningom, för det är tillräckligt nära Köpenhamn med tåget och tillräckligt nära svärföräldrarna som barnen älskar och så är det tillräckligt mycket skog runtom kring så att jag blir lycklig.
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

Fredrikslund

  • Inlägg: 2768
    • Södermanland
tycker också blomme är rätt fula. gillar inte heller de vita fläckarna. de ser så osymetriska ut. så du är inte ensam Monica A  ::)

MonicaA

  • Inlägg: 222
tycker också blomme är rätt fula. gillar inte heller de vita fläckarna. de ser så osymetriska ut. så du är inte ensam Monica A  ::)

Det var ju skönt att jag inte var ensam om det. Jag vill ju inte göra hönsälskare ledsna för att jag inte tycker deras höns är fina.
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

Ingemar

  • Gäst
Citera
Det viktigaste för mig är ju ruvning, äggläggning tillsammans med att de kan leta upp så gott som all föda själv under en stor del av året. Måste de leva längre för att få en bra vikt så går det bra för mig. Jag ska bara ha dem till självhushåll.
Jag förstår att det kan bli mycket funderingar med många olika råd beroende på vem du frågar. Tänk efter själv och skit i oss  ;D
Kan dock inte låta bli att utifrån det jag citerade ovanför här som du skrev, konstatera att det är Åsbohöns du letar efter  8) :-X
Lycka till
Ingemar

MonicaA

  • Inlägg: 222
Jag förstår att det kan bli mycket funderingar med många olika råd beroende på vem du frågar. Tänk efter själv och skit i oss  ;D
Kan dock inte låta bli att utifrån det jag citerade ovanför här som du skrev, konstatera att det är Åsbohöns du letar efter  8) :-X
Lycka till
Ingemar

Snälla Ingemar, kan du inte förklara varför du tycker en så liten höna som Åsbo kan passa mig när jag vill kunna slakta för självhushåll och gärna sälja några stycken också om det finns det som vill köpa av mig. Jag vill fortfarande ge dem föda enligt det du skrev i detta inlägg. Varför passar till exempel inte Gotlands- eller ölandshönan mig bättre när de är säkert ett kilo större och även de verkar vara avlade för att hitta föda själva.
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

MonicaA

  • Inlägg: 222

Några logiska slutsatser som jag kan dra, som föder upp mitt eget kött:

Låt djuren ha så fri tillgång till naturligt födosök som det bara går. När det gäller höns betyder det utegång i stor hage eller fritt när jag är hemma. Då kan de under en stor del av året förse sig av naturens godsaker. Jag behöver inte komplettera med annat än lite säd. Skaffar jag en hönsras med bra foderomvandlingsförmåga, ökar effekten, har hon bra fodersök ännu bättre.

Vill man helt utesluta allfoder från menyn kan man få många bra tips i Fleming Schiöttes Hönsskötsel på naturligt vis, som kan köpas genom Högberga eller SLK. Har själv slagit nässlor sommartid och torkat i buketter som var mycket uppskattade i vintermörkret. Egenproducerad grönkål torde ge betydligt mindre påverkan än vad importfodret ger.

Det är som jag ser det inga som helst problem att ta bort lantmännens foder helt, eller begränsa sig till en säck i början av våren tex.

Snäckskal talar inte denna lilla skrift något om, men jag har själv funderat på vart de kommer ifrån och vilken balans som rubbas på andra sidan moder jord för att vi inte håller hönsen på ett naturligt (alternativt) sätt. Jag har inte snäckskal till mina - de  går fritt och får i sig den kalk och de mineraler de behöver. Har aldrig upplevt ett behov.

Mvh
Ingemar

Det du har skrivit låter för mig väldigt naturligt och därför är ditt råd värdefullt för mig.

Jag har öppnat ett inlägg om "vilken hönsras" och de som äger hönor blev upprörda över en sådan begränsad fodertillgång. Är du säker på att det funkar?
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

Lars på Solbacken

  • Inlägg: 542
    • Västergötland
Du kan välja vilken hönsras som helst, dom mindre hönsraserna får du mindre slaktkroppar av. Vad som är viktigt kanske för dej är att välja när du ska köpa in dina höns hos uppfödaren att hönsen tar reda på sina kycklingar och att dom har just utevistelsen.

Hönor som går med sina kycklingar ute lär från grunden att hitta allt matnyttigt dom behöver, varningssingnaler när fara hotar osv. och har dom gjort det i generationer så har du en stam höns som har ett bra fodersök/beteende i det fria. Det finns ju Åsbohöns, blommehöns, mm. som går i sina hönsgårdar och inte kommer ut på födosök alls, visserliggen är allt nedärvt hos dom.

En annan sak man kan tänka på när man har dom frigående är att det ska finnas biotop som gynnar insektlivet och hönsens vistelse kring husen med skydd för rovfågel. Går dom fritt och när kycklingarna börjar bli självständiga så märker man att dom söker sej ut längre från gården och det tolkar jag som att det finns inte tillräckligt med mat i närområdet "kring husen" I och med det har det inverkan på hur mycket man ska stödutfodra.

Det var lite tankar som jag fick när jag läste i tråden.

MVH
/Lars

Jobbar för mångfald har Vadsbohöns, duvor,  hund "springer spaniel/wachtel" och bin, Trädgård, odling, blommor, fågelskådning, husbehov mm.
www.hovabrevduveklubb.n.nu     https://www.facebook.com/LarsiSolbacken/

MonicaA

  • Inlägg: 222
Tack Lars!
Det är just sådant som är bra att få veta.
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
Det du har skrivit låter för mig väldigt naturligt och därför är ditt råd värdefullt för mig.

Jag har öppnat ett inlägg om "vilken hönsras" och de som äger hönor blev upprörda över en sådan begränsad fodertillgång. Är du säker på att det funkar?

Det finns bland hönsägare många olika sätt att förhålla sig till sina djur och det kan ge upphov till en del rätt inflammerade debatter. Man får helt enkelt välja den väg som känns bäst för en själv.

För egen del har jag inte möjlighet att ge dem ett riktigt så fritt liv som jag hade velat, men jag vill ändå sköta dem så naturligt som möjligt och inte ge dem importerad soja.


Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
Jag tror att de flesta höns idag får väldigt mycket mat i förhållande till vad de behöver. Det är dags att tänka till och ta sitt ansvar för miljön.
Att bara ge hönsen mindre mat med hänvisning till att de förr fick mycket mindre riskerar i att urarta till vanvård. Forna tiders gårdsplan med många andra lösgående djur innebar att det fanns både spannmålsrester och andra proteinkällor. En modern välstädad grusplan eller gräsmatta som de flesta numera har på sin gård är fattig på protein stora delar av året.

Problemet vi har med hönsen är att vi ofta ger för mycket mat men med fel sammansättning. Högvärdiga proteiner ersätts med fett vilket gör att hönorna mår sämre och även kan drabbas av fjäderplockning.

Vi har både ekonomiska möjligheter och förhoppningsvis kunskap att sätta samman en lämplig foderstat även till hönsen. Det finns mycket kunskap att ta till sig i de artiklar och studier som bland annat SLU tagit fram. Mycket av senare tids forskning handlar om ekologisk uppfödning av höns.

Ingemar

  • Gäst
Snälla Ingemar, kan du inte förklara varför du tycker en så liten höna som Åsbo kan passa mig när jag vill kunna slakta för självhushåll och gärna sälja några stycken också om det finns det som vill köpa av mig. Jag vill fortfarande ge dem föda enligt det du skrev i detta inlägg. Varför passar till exempel inte Gotlands- eller ölandshönan mig bättre när de är säkert ett kilo större och även de verkar vara avlade för att hitta föda själva.
Jag vet inte om den passar dig. Mig passar de. De är enorma fodersökare, ruvar och värper hyfsat. Vill du ha större slaktkroppar för att det är lättare att sälja, låter Gotlandshöns eller Ölandsdito bättre. Du får räkna  med lite större foderåtgång, men det är ju du som ska trivas  ;)
Mvh
Ingemar

sonja på slätten

  • Inlägg: 2924
    • Halland

Fast.. sälja slaktkroppar,  är det verkligen något att satsa på?  Finns marknaden? Med tanke på vad kyckling kostar i butiken och med tanke på den tid det tar att plocka och rensa en ungtupp plus att man inte kan få så prydligt utseende på skinnet. Vad får man tänka sig för kilopris? Jag undrar verkligen, finns marknaden? Jag vet att den finns för gås, som tycks vara en bristvara. Men för ungtupp?
Dessutom kan man inte precis marknadsföra sig, för det är ju inte tillåtet.
Uppfödare av DVÄRG-KOCHIN och DVÄRG-WYANDOTTE  sedan mer än 20 år.  Ägare till en underbar långhårscollie.

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
Fast.. sälja slaktkroppar,  är det verkligen något att satsa på?  Finns marknaden? Med tanke på vad kyckling kostar i butiken och med tanke på den tid det tar att plocka och rensa en ungtupp plus att man inte kan få så prydligt utseende på skinnet. Vad får man tänka sig för kilopris? Jag undrar verkligen, finns marknaden? Jag vet att den finns för gås, som tycks vara en bristvara. Men för ungtupp?
Dessutom kan man inte precis marknadsföra sig, för det är ju inte tillåtet.

Visst finns marknaden, men som du så riktigt påpekar så är det svårt att få tillstånd eftersom regler kring slakthygien och livsmedelshantering inte direkt är anpassade för småskalig uppfödning. De studier som tittat på portabla slakterier har visat att vi har svårt att få lönsamhet. I USA finns exempel på småskalig slakt (se exempelvis hur ett mobilt slakteri kan se ut i USA:
).
Många invandrargrupper efterlyser ungtupp för att lyckas med vissa recept. Gödkycklingen av modern typ saknar helt den köttkvalité som krävs, mörkare kött som faktiskt har smak.

MonicaA

  • Inlägg: 222
Jag vet inte om den passar dig. Mig passar de. De är enorma fodersökare, ruvar och värper hyfsat. Vill du ha större slaktkroppar för att det är lättare att sälja, låter Gotlandshöns eller Ölandsdito bättre. Du får räkna  med lite större foderåtgång, men det är ju du som ska trivas  ;)
Mvh
Ingemar

Slaktar du dina hönor? Hur många hönor behöver du för att mätta en vuxen? En massa ben är ju bara bra, för vi kokar alltid kycklingbuljong på dem, men köttet måste ju mätta en måltid.

Vi kör långt för att få tag på den enda ekologiska kyckling vi vet och det är bosapskycklingen i Skåne. Jag hade inte tänkt sälja så mycket kyckling utöver egen produktion. Kanske bara till folk i närheten som är intresserade av ekologiska kycklingar eller tuppar för den delen. Vi hade tänkt att köpa slaktade tuppar från en gård i närheten, men det blev aldrig av för de flyttade. Jag känner annars inte till så många som föder upp ekologsikt.
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
Mina blommehöns och kalkoner får bara vete och korn som jag får från en bonde. Matrester bjuds det också på. Krossade äggskal som kalktillskott. De går fritt ute året om och hittar det mesta ute i naturen. De är mycket bra fodersökare tycker jag. Växer som de ska och har ett naturligt äggläggningsuppehåll på vintern. Det är bara nykläckta kycklingar som får lite startfoder från Granngården men det är enbart för jag inte hinner (orkar) koka ägg till dem vilket annars är ett utmärkt startfoder. Jag tror det är överdrivet att ge dem dyrt hönsfoder om man har dem frigående.

Mvh Anette
...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

 

Ingemar

  • Gäst
Bor man i Skåne är väl Blomme och Åsbo de mest naturliga valen? Den ena stor den andra liten. Kommer från olika bygder med olika fodertillgång. Rimligen speglar det av sig i vad de behöver för att växa. Går du in på http://www.kackel.se/lantras_hons.html ser du levandevikten och kan kanske bilda dig en uppfattning om vad det ger i grytan. Tror du får vända på steken och bedöma hur många vuxna en tuppstek räcker till. Självklart fler på en Blomme. Sen är vi ju olika stor i maten.
Tror oavsett lagar och förordningar inte att någon större ekonomi finns i att sälja kött från lathöns eller lantraser överhuvud. Men som självhushållningsdjur lämpar de sig väl.
Lycka till :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

474 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser