Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur länge kan det jäsa???  (läst 51097 gånger)

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Hur länge kan det jäsa???
« skrivet: 09 maj-09 kl 11:06 »
Jag har gjort ett vanligt bröd med 50 gram jäst. (hälften av vad som stod i receptet)
Hur länge kan jag låta det jäsa??  Det står 30 minuter i receptet. . .
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

februaribarn

  • Gäst
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #1 skrivet: 09 maj-09 kl 11:13 »
Brukar det oftast inte vara 30 min i två omgångar när det gäller jäst-bröd? Först får det jäsa i bunken 30 min, sen bakas det ut, jäses i ytterliggare 30 min och sen in i ugnen?

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #2 skrivet: 09 maj-09 kl 11:21 »
Jo det står så men jag undrar vad som händer om manlåter det jäsa tex 2 timmar?? Blir det bättre eller sämre??
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

johena

  • Inlägg: 430
    • Dalarna
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #3 skrivet: 09 maj-09 kl 23:23 »
står det svalt kan det jäsa många timmar, t.ex. över natten, vilket är bättre eftersom det blir mer smak på brödet då! då kan man också minska jästmängden till hälften. men har man bråttom räcker det med 1-2 timmar. 30 minuter tycker jag är alldeles för kort tid. det skall öka till dubbel volym.
33 år. bor i en skogsby mellan falun och rättvik. längtar efter snickeriverkstad, höns och en nordsvensk, men har fullt upp med gossar, odling och hundar just nu. men drömmen lever...

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #4 skrivet: 10 maj-09 kl 19:05 »
Finns det nåt sätt att se på degen när den är färdigjäst?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

johena

  • Inlägg: 430
    • Dalarna
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #5 skrivet: 10 maj-09 kl 19:32 »
peta i med fingret, om den "svarar emot" är den färdig.
33 år. bor i en skogsby mellan falun och rättvik. längtar efter snickeriverkstad, höns och en nordsvensk, men har fullt upp med gossar, odling och hundar just nu. men drömmen lever...

Varg-älva

  • Inlägg: 1303
    • Finland
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #6 skrivet: 11 maj-09 kl 20:25 »
Finns det nåt sätt att se på degen när den är färdigjäst?

Senast när den börjar krypa över kanten på degbunken är det dags att börja baka ut...

Brobacken

  • Inlägg: 51
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #7 skrivet: 13 maj-09 kl 11:35 »
Lite kort: Mycket jäst ger kortare jästid och lite jäst ger längre jästid, men också väldigt mycket godare bröd!

Om du utgår från ett grundrecept på 1000 g mjöl, 650–800 g kallt vatten och 15–25 g salt så kan du använda allt mellan 5 och 25 gram jäst.
Räkna med att degen fördubblar sin storlek på 1 timme med 25 g jäst, på 2-3 timmar med 12 g. På ett ungefär. Det bör inte vara för varmt där degen jäser, då går det för fort. Du kan också prova att ta ca 5 jäst och låta degen jäsa i kylskåpet över natten.
(Tack Bröd-Martin för såväl recept som räkneexempel!)

Det känns väldigt ovant att baka med kallt vatten, lite jäst och långa jästider, men det blir väldigt mycket enklare (man hinner ju hitta på saker medan degen jäser!) och väldigt mycket godare bröd!
» Hellre en inkonsekvent ängel än en konsekvent jävel! «

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #8 skrivet: 13 maj-09 kl 13:28 »
Tack för alla bra svar!! 
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

johena

  • Inlägg: 430
    • Dalarna
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #9 skrivet: 13 maj-09 kl 13:32 »
det är en vanesak. jag blir bara stressad av snabbak, medan långbak inte alls känns lika jobbiga.
33 år. bor i en skogsby mellan falun och rättvik. längtar efter snickeriverkstad, höns och en nordsvensk, men har fullt upp med gossar, odling och hundar just nu. men drömmen lever...

magnuz

  • Inlägg: 5
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #10 skrivet: 09 jun-09 kl 23:31 »
Hej

En till bra tumregel.
En jäsdeg med cirkus 10 g jäst i kan stå i rumstemperatur cirka 3 timmar.
I svalen där det är 10-12 grader cirkus 12 timmar.
Riktigt kylskåpskallt 6-8 grader 24-48 timmar.


Maurice

  • Inlägg: 13
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #11 skrivet: 30 jul-09 kl 12:43 »
Mitt tips är att prova dig fram. Själv har jag experimenterat mig fram med att allt från surdeg som tar en vecka till att att snabb jäsa en kvart och sedan låta det jäsa i ugnen. Det som känns mest praktiskt tycker jag är att låta degen jäsa i kylen över natten så är det bara att grädda på morgonen.

Neiklot

  • Gäst
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #12 skrivet: 11 aug-09 kl 17:40 »
Det är inte så noga egentligen.
Jag brukar slänga ihop en deg på kvällen, låta den jäsa över natten, på morgonen bakar jag ut, låter jäsa ungefär en timme (bröd) och sen in i ugnen en timme.
Gör jag bullar/frallor istället är dom i ugnen ca 10-15min.

Jag följde alltid recept-tiden innan, men den funkar nog bara om man bor i centraluppvärm lägenhet alá 23grader konstant...

 

Neiklot

  • Gäst
SV: Hur länge kan det jäsa???
« Svar #13 skrivet: 14 aug-09 kl 15:15 »
Obs.. glömde lite.

Första jäsningen, i bunken, kan jäsa lääänge...
Men, har du väl bakat ut brödet/bullarna så ska dom jäsa max 1 timme (lite drygt).
Annars klarar inte glutenfibrerna att hålla ihop det hela och allt sjunker ihop. :)



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

595 gäster, 2 användare
Tångräkan, Hörnvatten

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser