Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur snabbt måste tuppen tas ur?  (läst 5690 gånger)

johannassk

  • Inlägg: 18
    • Västmanland
Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« skrivet: 31 okt-09 kl 12:47 »
Nu har vår elaking till tupp blivit av med huvudet. Nu kommer nästa utmaning- att ta ur den. Hur snabbt måste det göras? Kan man låta den hänga ett tag och kallna först? Känns som att det blir mindre äckligt med alla inälvor då.  ::)

Linkoso

  • Inlägg: 10321
    • -
    • Höns i Trunsby
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #1 skrivet: 31 okt-09 kl 13:02 »
Upplever det som mycket lättare att ta ur den när den är "nydöd" och varm utan någon likstelhet. Om ni låter den hänga något halvt dygn brukar likstelheten ha hunnit släppa. =) Och ja, ni lär kunna hänga den ett tag först innan ni tar ur den, inte precis månad för "snabbruttning" nu. =)
Var rädd om det liv ni har, ni vet aldrig när det tar slut ...
♥♥♥ www.honsitrunsby.webs.com ♥♥♥ ~~~ www.hönsträff.se ~~~ Visar vägen till kacklet ~~~
Kommer ni till Byledagen 25/5 - 2013? :) http://www.facebook.com/events/465511106842445/?fref=ts

Existens?

  • Gäst
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #2 skrivet: 31 okt-09 kl 13:03 »
Det blir nog bara värre om den börjar stelna och krångla.. Skär upp lite i bak och in med näven och dra ut alltihop bara.. ta en tunn handske på dig om det känns så där..  Det blir ju precis tomt därinne sen när du fått ut allt, bara att jämföra med en kyckling som ligger i frysdisken eller hänger i en grill i affären :)

Har du flått eller plockat den?

johannassk

  • Inlägg: 18
    • Västmanland
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #3 skrivet: 31 okt-09 kl 13:10 »
Den ska flås men just nu sitter och jag försöker läsa på hur man gör det lättast... Tips?

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #4 skrivet: 31 okt-09 kl 13:54 »
Gå in på Linkosos hemsida och där finns en flik 'slakt', visserligen en anka men principen är ju densamma. Jättebra beskrivet.

Jag karvade sönder två tuppar i går och önskar att jag hade sett den sidan innan... Fick tips om den efter när jag satt här och ojade mig över hur svårt det var...
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

Existens?

  • Gäst
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #5 skrivet: 31 okt-09 kl 14:04 »
Flåningen var busenkel.  Vi hängde upp dom i en snara som knöts runt halspelaren som sticker upp där huvet satt, men man får dra åt ordentligt. Knipsa av vingar och fötter med en sekatör. Sen är det bara att ta tag i skinnet uppe vid halsen och dra neråt, så åker allt av.

Dezdemona

  • Inlägg: 496
    • Halland
    • Hispig husägare
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #6 skrivet: 31 okt-09 kl 14:13 »
När ni låter dem hänga, var och hur hänger ni upp dem då?
ofrivilligt hönslös

johannassk

  • Inlägg: 18
    • Västmanland
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #7 skrivet: 31 okt-09 kl 14:43 »
Hängde tuppen ett presentsnöre, hittade inget annat.  ::) Sen upp på en avkapad gren. Det var dock svårt att flå den så, hängande, så den fick ligga i en skottkärra istället.
Tycker allmänt att allt var väldigt svårt. Inte alls som så många skriver här att "det gick så lätt". Kanske hade den hunnit bli lite för kall?  ???
Vågade iaf sticka in handen och lyckades få ut gallblåsan intakt. Men det fanns ju en massa annat kvar, njurarna?, lungorna mm. Det hela slutade med att jag karvade loss 4 stora bitar. Känns som en del kött gick till spillo och annat som man koka buljong av men det får väl duga ändå m tanke på att det var första gången.
Hoppas verkligen det går lite lättare en annan gång annars tror jag inte jag ids hålla på m slakt av egna höns/tuppar. Lukten är så vidrig också! Till på köpet har vi ingen vettig vass kniv, därav karvandet.  :P Blä!

Existens?

  • Gäst
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #8 skrivet: 31 okt-09 kl 15:57 »
Kanske hade den kallnat lite, det vet jag inte. Annars är just själva grejen att flå dom hängande, att göra det i en skottkärra låter otroligt komplicerat :)  Sylvass kniv upptäckte jag är väldigt bra, fjädrar är inte lätta att forcera, helt klart..

Man plockar ju ut allt bakvägen..lungorna och hela köret, njurarna upptäckte jag sen att dom gärna satt kvar uppe vid ryggraden..åtminstone tror jag det var njurar :) hittade dom när jag tog in dom i lyset och sköljde rent..

Rooster

  • Inlägg: 1016
  • En av två
    • Östergötland
    • Hönsraser
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #9 skrivet: 31 okt-09 kl 16:07 »
är det en ungtupp så bör den bara hänga ett par dar..lättare att flå dom varma..inälvorna kan sitta i fram till dom hängt klart..så kommer inte flugor etc åt att lägga ägg/skita ner inuti fågeln..höns har inälvorna separerade från köttet genom bröstbenet så dom tar inte smak i förta taget

kanonbeskrivning linkoso :)
ÅKERHULTS RASHÖNS - Vi håller på med uppfödning av fasaner och rashöns. Har mer än 25 olika raser i ett flertal färger. Vill du köpa avelsägg? Besök vår Hemsida:
http://honsraser.se

Fredrikslund

  • Inlägg: 2768
    • Södermanland
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #10 skrivet: 31 okt-09 kl 16:37 »
vi brukar hänga djur som ska bloda av m.m nere i källaren. svalt och inga djur eller flugor kommer in. möjligen någon mus. Vi hade redan när vi gjorde källaren "gjutit" in två rör på var sin sida av källaren. där kan man hänga upp djur när det behövs. jätte praktiskt tycker jag. ett snöre i varsit ben på tex tuppen då och så upp på röret. sedan sätter jag alltid en platspåse runt för att slippa att få en massa blod på golvet :) det där med att ta ur en tupp/höna brukar vara krångligt just för att alla hinner är i vägen. men bara kör på!! är ju första gången och om något går sönder är det inte hela världen, men lär sig genom sina misstag ;)

Rooster

  • Inlägg: 1016
  • En av två
    • Östergötland
    • Hönsraser
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #11 skrivet: 31 okt-09 kl 16:49 »
brukar ta ur genom att jag skär ett paralellt snitt under bröstben och anal..sticka in två fingrar så långt in jag kan och ta tag runt hjärtat och dra hela härligheten bakåt ut ur fågeln..skär runt tarmen/analen som sitter kvar i fågeln och så är allt ute..lungorna tar jag ut genom att skrapa med en tesked eller med fingrarna
ÅKERHULTS RASHÖNS - Vi håller på med uppfödning av fasaner och rashöns. Har mer än 25 olika raser i ett flertal färger. Vill du köpa avelsägg? Besök vår Hemsida:
http://honsraser.se

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #12 skrivet: 01 nov-09 kl 09:45 »
När jag växte upp så hade vi hönseri med gårdsslakteri. Jodå, det var tillåtet då för 40 år sedan i Sverige! Numera är reglerna så strikta att vi måste tillverka kycklingfilé i fabrik. Jag slaktar därför mina husbehovskycklingar på samma sätt som vi gjorde då, handgreppen sitter kvar. Det som förvånar mig är att många flår sina kycklingar/höns när man har småskalig uppfödning. Resultatet av en hemslaktad kyckling kan enligt mitt sätt att se det ge en minst lika snygg slaktkropp som kycklingfabrikens.

Från avlivning till uttagen färdig kyckling brukar bör det inte ta mer än 30-40 minuter, det är svårt att ta ur en kall kyckling. Viktigt är att slutligen kyla kycklingen snabbt. Därefter förvarar jag den svalt i cirka ett dygn innan jag packar den i påsar för frysen. Det finns en del ganska bra beskrivningar (http://butcherachicken.blogspot.com/2007/09/introduction.html) hur man går till väga från USA. Där verkar det vara vanligare med husbehovskycklingar än här. (OBS: Det är inte tillåtet i Sverige att skära halsen av kycklingen utan att bedöva djuret).

De raser vi har i hobby är byggda litet annorlunda än fabrikskycklingen, exempelvis har de mindre bröstmuskulatur och mer ben. Många moderna recept är därför svåra att få att fungera med husbehovskycklingen utan att det blir segt. Däremot får man en mycket fylligare smak av det något mörkare köttet. Leta efter recept med längre tillagningstid, exempelvis Coq au vin, speciellt för äldre djur. Passa även på att ta vara på de delar som man numera har glömt bort: hals, hjärta, muskelmage och lever. Förr skickades alltid en påse med dessa med kycklingen.

Stycka kycklingen får man knappast lära sig numera, titta därför på en som faktiskt kan - Melker Andersson
. Missa inte att koka buljongen på skrovet! Jag brukar koka ihop buljongen ganska kraftigt och frysa i burkar.


Fredrikslund

  • Inlägg: 2768
    • Södermanland
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #13 skrivet: 01 nov-09 kl 11:03 »
jag har lärt mig mycket genom youtube, verkligen en super sida för allt. du kan nog lära dig hur man tex kastrerar där också  :P

 

johannassk

  • Inlägg: 18
    • Västmanland
SV: Hur snabbt måste tuppen tas ur?
« Svar #14 skrivet: 01 nov-09 kl 12:05 »
Vilken bra instruktion med styckningen! Man ser verkligen att en vass kniv är A och O! Det är så härligt att se på när proffsen jobbar, skulle gärna se ett proffs flå och ta ur en tupp/höna i verkligheten.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

528 gäster, 2 användare
Stengrim, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser