Proteinrika grönsaker är svårare att syra. De syras helst ihop med kolhydratrika grönsaker. Men späda ärtskidor är nog mer söta än proteinrika. Dock är socker också problematiskt, medan kolhydrat är bra. Betor, som är söta, kan syras ensamma, men får inte så bra hållbarhet. Bättre om de blandas med morötter och kålrötter.
Jag skulle tro att späda ärtskidor ihop med kål och/eller morötter kan funka. Kål och morötter ska grovrivas.
(Kålen helst hyvlas.) Packas ihop ordentligt. Får stå i rumstemp utan tillträde av luft i 7-10 dar. Därefter eftermognad 1-2 månader i ungefär kylskåpstemp.
Syrning i plastkärl ... humm. Jag har hört en variant där plastkärl belagts invändigt med bivax. Hellre keramik eller glas. Vattenlås är också bra att ha.
Man brukar inte sätta till gammalt spad som ymp. Möjligen kan det fungera som utfyllnad om blandningen blir för torr. Men det tror jag inte den blir.