Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kurs i kaninproduktion  (läst 5116 gånger)

Zari

  • Inlägg: 7
  • Permakulturist
    • Ångermanland
Kurs i kaninproduktion
« skrivet: 22 aug-05 kl 21:04 »
Jag har funderat mycket på självhushållning och tänkt att kaniner borde vara något som kan bidra till mathållningen. Jag har kollat runt lite på nätet för att hitta kurser i kaninuppfödning (och slakt) men den enda jag har hittat är den som Vreta kaningård i Enköping ger. Den kostar dock 5000:- för 4 dagar. Det tycker jag är i dyraste laget. Är det någon här som har gått den och som tycker att kursen är värt priset?
...där vägen tar slut och skogen tar vid,
   ligger min stuga i enskild frid...
Försöker väcka ett litet Per-Albintorp ur sin törnrosasömn

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #1 skrivet: 23 aug-05 kl 00:20 »
Kurs för att hålla lite kaniner till hushållet? Är inte det lite overkill? Grovt förenklat: man skaffar lite kaniner. Och när kaninerna gör det dom är bäst på......d.v.s. fler kaniner :-) Så föder man upp dom och slaktar.

Nej.....men det finns gott om tydlig literatur i ämnet. Och känner man sig osäker på själva slakten så får man lära sig av nån. Uppfödare brukar slakta av till hösten, ta kontakt med nån nu om att så vara med då. Dom brukar bara bli glada av att man är intresserad.

Tjotten

  • Gäst
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #2 skrivet: 23 aug-05 kl 18:45 »
Hej!

Jag har gått de kurserna och för mig var det väldigt givande. Men jag hade aldrig klarat av att slakta med bara en bok i handen  ;). Första delen av kursen den som handlar om kaninproduktion är mer för dem som tänker i lite större skala. Ska man bara ha lite kaniner för husbehov är den kursen onödig det du behöver veta går att läsa sig till och då rekommenderar jag med det varmaste boken (häftet): Kaniner som produktionsdjur av Åke Johansson. Den kostar ca. 125:- (billigt för så mycket matnyttigt) och går att beställa genom Sveriges kaninavelsförening. http://www.skaf.info/main.htm
Jag hade aldrig slaktat eller ens nästan tänkt tanken så för mig var slaktkursen kanon bra. Jag tyckte att det även var bra att lära mig att stycka och även lite om hur man tillagar kanin, men visst är det dyrt.
Men är det bara för din egen familj kan du kanske ta kontakt med någon uppfödare i din närhet som kan vis/lära dig hur det går till när han/hon ändå ska slakta. Uppfödare slaktar året om och många som föder upp ras kaniner för utställning slaktar för att bara behålla vackra djur så det finns nog fler i din närhet som kan än som du har en aning om.
« Senast ändrad: 23 aug-05 kl 18:53 av Tjotten »

LillaLiza

  • Gäst
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #3 skrivet: 27 nov-05 kl 17:21 »
Hej!

Jag har en fråga gällande inavel. Låt oss nu säga att jag vill ha kaniner för husbehov (kött alltså) och jag startar med en hona och en hane. När naturen haft sin gång och honan fått sin första kull, låter man henne bli betäckt när ungarna blivit större, ca 10 v, om jag fattat rätt. Men kan man para ungarna med fadern eller hur fungerar detta?  Hur gör harar och vildkaniner ute i naturen? Enligt mina tankegångar så borde det bli inavel med pappa+barn eller syskon+syskon. Ska man då starta med 2 par (ej släkt) för att klara detta?
Tacksam för svar

LillaLiza

Tjotten

  • Gäst
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #4 skrivet: 27 nov-05 kl 18:22 »
Hej!

Jag har en fråga gällande inavel. Låt oss nu säga att jag vill ha kaniner för husbehov (kött alltså) och jag startar med en hona och en hane. När naturen haft sin gång och honan fått sin första kull, låter man henne bli betäckt när ungarna blivit större, ca 10 v, om jag fattat rätt. Men kan man para ungarna med fadern eller hur fungerar detta?  Hur gör harar och vildkaniner ute i naturen? Enligt mina tankegångar så borde det bli inavel med pappa+barn eller syskon+syskon. Ska man då starta med 2 par (ej släkt) för att klara detta?
Tacksam för svar

LillaLiza

Först beror det lite på hur mycket kött du och din familj vill ha /år. Vill man skona honorna och kunna ha samma honor i några år så bör du kanske nöja dig med 3 kullar / hona och år (visst går det att ta upp till 5 kullar / år men honan orkar då ej i mer en 2-3 år på det viset). Då får du ut ca. 35 kg kaninkött/år.  Vi är 5 i familjen och gör av med ca. 800g/ måltid (barnen ej tonåringar ännu).
2 honor och 2 hanar (alla helt obesläktade) skulle jag rekommendera att börja med och så kan du spara en hona senare från en kull. Djur som ändå skall gå till slakt kan ju vara inavlade (det spelar ju ändå ingen roll om de inte ska få längre liv än 16-17 veckor ::)) men jag känner att det är fel och skulle aldrig hålla på med inavel trots att det "bara" är slaktdjur. Sedan så är det så att även om du köper in två av vart kön så är det inte säkert att de passar för köttavel. Jag har fått avliva en hona som bara bet ihjäl sina ungar så kan det gå. En hona som aldrig ger mer än 3 ungar / kull är inte vinstdrivande i produktionssyfte och kan heller inte användas till just det syftet. Så man kan behöva byta ut djur efter hand och då är det viktigt att man inte fått in inavel i sina gener.
Huppas du fått lite hjälp.

LillaLiza

  • Gäst
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #5 skrivet: 27 nov-05 kl 19:13 »
Tack för hjälpen. Jag vill undvika inavel så mycket det går, känns oetiskt i allra högsta grad. (Men kaninerna bryr sig säkert inte om det). Ska göra som du skrev; starta med 2 honor och 2 hanar. Vill heller inte gå hårt åt honorna utan låta dom vila emmellanåt och ta igen sig ordentligt. 3 kullar/år och hona låter ganska mycket ändå. Det blir en hel del kött och man äter ju inte bara kanin, tänkte ha kycklingar också.
Har du erfarenhet av blandraskaniner och vilka som ger bra kött m.m? Undrar oxå om du/ni tar hand om skinnet? Vill gärna göra det men måste lära mig garva skinn först.

Tack igen!
LillaLiza

Tjotten

  • Gäst
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #6 skrivet: 28 nov-05 kl 17:16 »
Tack för hjälpen. Jag vill undvika inavel så mycket det går, känns oetiskt i allra högsta grad. (Men kaninerna bryr sig säkert inte om det). Ska göra som du skrev; starta med 2 honor och 2 hanar. Vill heller inte gå hårt åt honorna utan låta dom vila emmellanåt och ta igen sig ordentligt. 3 kullar/år och hona låter ganska mycket ändå. Det blir en hel del kött och man äter ju inte bara kanin, tänkte ha kycklingar också.
Har du erfarenhet av blandraskaniner och vilka som ger bra kött m.m? Undrar oxå om du/ni tar hand om skinnet? Vill gärna göra det men måste lära mig garva skinn först.

Tack igen!
LillaLiza


Den erfarenhet jag har av blandraskaniner är att jag parat en Belgisk jätte med en New Zeeland och det blev jättebra kaniner för köttproduktion (växte snabbt och blev stora) , annars är det mest New Zeeland och Fransk vädur som jag håller för köttproduktion, har provat med Gotlänningen (som många här inne uppskattar för att det är en lantras) men jag tycker den är för liten och inte lika ekonomiskt gångbar samma gäller vit lant (enligt mig) som jag också provat. Men man får testa sig fram, se vad du själv tycker, det är det som bl.a. är det roliga med kaniner.
Jag har gått en garvningskurs för att kunna ta hand om endel skinn, men ännu har jag inte gjort beredningen själv, skinnen ligger i frysen och väntar.

Jag är ordblind så du får strunta i att det blir vissa stav och syftningsfel, jag gör det !
« Senast ändrad: 28 nov-05 kl 17:20 av Tjotten »

Kicki

  • Inlägg: 721
  • Den som ser framtiden i motvind går åt fel håll.
    • Dalarna
    • Ensgårdens hemsida
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #7 skrivet: 01 dec-05 kl 15:38 »
Spännande blandning med B.jätte/New Zeeland. Själv har jag korsat gotlänningar med New Zeeland och det är också en bra kombination
Ensgården, 1 mil norr om Rättvik: Foundernära genbanksbesättning av Hedemorahöns   
 
Har kursverksamhet!

lilleulv

  • Gäst
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #8 skrivet: 01 dec-05 kl 17:52 »
Jag har korset Gotlandshane med vit land och stor silver och fått mycket fina slaktdjur.
Lilleulv

Beorn

  • Inlägg: 45
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #9 skrivet: 02 dec-05 kl 21:44 »
Hej
Egentligen handlar valet av ras , enligt min mening, mycket om vad man har för resurser och hur mycket kött man vill ha på en gång. En köpekyckling på 1 kg ger ca 500 g kött. En kanin med slaktvikt (dvs flådd, urtagen osv) på 1 kg ger ca 0,800 g kött. Jag slaktar mina djur vid ca 2,5 kg vikt och får då ca 1,2 kg Detta sker för Franska vädurar vid 10-12 veckors ålder och Gotlänningar vid 14-20veckors ålder.
Alla äter samma mat. Ingen pellets numera. Förut, med Rabbfor, så hade jag FV som vägde 2,5 kg vid 8 veckor. Då var kropparna fetar, köttet "blaskigare" och kilopriset väldigt högt. Jag har endast för eget bruk och då räcker "klassisk" kaninmat men långasammare tillväxt. Ja, jag har byggt burar och inhängader till förbannelse, så jag har glada kaniner "to the bitter end".  Är man en större familj så kan säker slaktkroppar på 1,5-2, 0 kg var aktuellt,(jag tar fram två ur frysen om det behövs..) och visst, det uppnår vissa  gotlänningar också på kortare tid om man använder pellets. En NZ gör det ännu snabbare, och ganska snabbt med annan mat än pellets.
Jag blev med FV av en ren slump och har skafffat mig Gotlänningar senare mest pga att de just utfodras med lokala,m enkla fodermedel(och billigare). Mina FV börjar fungera bra på det också efter några generationer. Dvs kullvikter och kullstorlekar är normaliserade, och tillväxthastigheten är ok. Jag skyndar gärna långsamt. Heller kvalitet före kvantitet.( lätt och säga när man står med en kaninkull på 10 ungar ;D)

Oj, vad långt det blev...MVH Beorn

Helenan

  • Gäst
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #10 skrivet: 19 dec-05 kl 13:58 »
Det här låter intressant tycker jag! Jag har några hönor sedan i sommras och en sällskapskanin men har funderat på att börja med köttkaniner. (Jag tycker som många av er att det skulle kännas bättre att äta kaniner som jag vet haft gott om plats och ett bra liv än de kycklingar man köper i affären) Jag bor dock i ett bostadsområde (Älvsjö, Stockholm) och oroar mig för vad grannarna ska säga, men det får jag väl ta då.

Hur gör ni för att slakta? Finns det någon i närheten av Älvsjö som kan hjälpa mig/har slakteri/kan lära mig (om det går... Hjälp!) Om någon som läser detta och har köttkaniner i närheten av Älvsjö skulle jag tycka det vore jätte intressant att se hur din anläggning ser ut. Vilka burar man behöver osv. Kaninburar jag har hittat har varit väldigt små och dyra. Min sällskapskanin har ca 5 kvm och ett litet hus. Kan man ha några kaniner tillsammans i en sådan bur?  Ja jag har många frågor! Tacksam för svar!

 

Tjotten

  • Gäst
Re:Kurs i kaninproduktion
« Svar #11 skrivet: 19 dec-05 kl 18:18 »
Det här låter intressant tycker jag! Jag har några hönor sedan i sommras och en sällskapskanin men har funderat på att börja med köttkaniner. (Jag tycker som många av er att det skulle kännas bättre att äta kaniner som jag vet haft gott om plats och ett bra liv än de kycklingar man köper i affären) Jag bor dock i ett bostadsområde (Älvsjö, Stockholm) och oroar mig för vad grannarna ska säga, men det får jag väl ta då.

Hur gör ni för att slakta? Finns det någon i närheten av Älvsjö som kan hjälpa mig/har slakteri/kan lära mig (om det går... Hjälp!) Om någon som läser detta och har köttkaniner i närheten av Älvsjö skulle jag tycka det vore jätte intressant att se hur din anläggning ser ut. Vilka burar man behöver osv. Kaninburar jag har hittat har varit väldigt små och dyra. Min sällskapskanin har ca 5 kvm och ett litet hus. Kan man ha några kaniner tillsammans i en sådan bur?  Ja jag har många frågor! Tacksam för svar!


Du kan ta kontakt med Gösta Johnsson, han är stor på köttkaniner och håller kurser.   Han är mycket hjälpsam och trevlig. Han har hemsidan: http://www.vretakaningard.se/

Lycka till!
« Senast ändrad: 19 dec-05 kl 18:19 av Tjotten »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

459 gäster, 1 användare
imlo

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser