Typisk proteinbrist.
Tackans proteinbehov ökar vid lamning och är störst under digivningen, till lammen är 2 mån. Ju fler lamm desto störr proteinbehov naturligtvis: en finullstacka med tre lamm (eller fler) har ett kolossalt. Hur stort? Kolla i boken FÅR av Erik Sjödin.
Tackans hull är ett mått på energin i fodret, protein är en annan femma.
Det är vanligt att man ger havre som kraftfoder har jag förstått... vilket är märkligt, för speciellt proteinrikt är det ju inte (kolla i fodertabeller för att veta exakt).
Förslag 1: analysera grovfodret för protein och energi och justera kraftfodret därefter. Scanna tackorna så att du vet hur många lamm varje tacka bär...Då kan man räkna ut exakt hur mycket varje tacka skall ha...
Förslag 2: Skörda grovfoder tidigare och spara detta till några veckor före lamning och därefter. Helst skall det skördas redan i slutet av maj om det går.
Om du köper in grovfoder, försök hitta en mjölkbonde som säljer- de brukar ta tidigt. Om du har annat grovfoder innan skall övergången till det späda, proteinrika och energirika fodret ske successivt för att undvika våmstörningar. Förmodligen får man komplettera med kraftfoder ändå...
Förslag 3: Byt fårras (tex pälsfår, allmogefår eller rya, köp linjer som inte får så många lamm) eller byt lamningstidpunkt (låt dem lamma på bete- i slutet på maj) och byt till parasitfritt bete så fort de lammat.