Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skala ägg  (läst 10703 gånger)

niagara

  • Inlägg: 49
SV: Skala ägg
« Svar #40 skrivet: 26 feb-09 kl 20:35 »
Släng in de nykokta och avspolade äggen i kylen på en gång.. då brukar det gå bättre.
om man ändå får ett ägg som inte vill som man själv vill så skala med hjälp av en tesked... så kan man lyckas få fina ägg ändå.

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Skala ägg
« Svar #41 skrivet: 27 feb-09 kl 20:53 »
Otvättade ägg håller länge, särskilt vid kallförvaring. Har ätit 5 mån gamla ägg som smakat precis som vanligt...
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

Henrik Penrik Filivilivenrik

  • Inlägg: 4602
  • F.d. Armand
    • Blekinge
    • Hönsbloggen
SV: Skala ägg
« Svar #42 skrivet: 27 feb-09 kl 22:05 »
Jag prövade Linkosos metod i dag. Det gick bra, förutom att det blev liiite skalsmulor när jag gjorde första jacket. Men jag högg inte riktigt, utan petade/sågade mer.
Skötare av en liten hushållsflock av mestadels blandrashöns, samt svenska myskankor.

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Skala ägg
« Svar #43 skrivet: 28 feb-09 kl 01:52 »
Jag har oxå testat att hugga ägg nu! Det funkade ju faktiskt riktigt bra! Dock var mitt ägg rätt så hårdkokt... Ska testa med lösare kokt nästa gång.  :P

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Linkoso

  • Inlägg: 10321
    • -
    • Höns i Trunsby
SV: Skala ägg
« Svar #44 skrivet: 28 feb-09 kl 11:06 »
När du hugger löskokta så kom ihåg att inte hugga i mitten av ägget för då kan det bli lite kladdigt!
Hugg av toppen så att du inte har sönder något elelr för mycket utav gulan!  ;D


Armand: Om du sågade så förstår jag att det blev lite skal i... Man ska hugga snabbt och tvärt!  ;D (Har upplevt själv att det går mycket bättre om man hugger lite mer med knivens yttersta område ... Eller hur man ska försklara det.. Mer åt spetsen än om man hugger med "mittenpartiet")
« Senast ändrad: 28 feb-09 kl 11:08 av Linkoso »
Var rädd om det liv ni har, ni vet aldrig när det tar slut ...
♥♥♥ www.honsitrunsby.webs.com ♥♥♥ ~~~ www.hönsträff.se ~~~ Visar vägen till kacklet ~~~
Kommer ni till Byledagen 25/5 - 2013? :) http://www.facebook.com/events/465511106842445/?fref=ts

duett73

  • Inlägg: 42
SV: Skala ägg
« Svar #45 skrivet: 28 feb-09 kl 11:32 »
Kul tråd om äggskaladets konst :D
Det där med att kolla om ägget är för gammalt eller inte så lärde jag mig av min farfar att sätta tungspettsen mot först ena ändan av ägget sedan den andra ändan det skall då vara en tydlig värme skillnad mellan ändarna ett sådant ägg är det inget fel på medans om det är samma i båda ändarna så skall man inte äta det. Detta har altid fungerat för mig kollade en gång ett ägg som var lika i båda ändar det skulle man inte äta, luktade illa :P
När jag var liten ca 10 så hittade vi flera jättegamla ägg de var jätte kul att kasta så att dom small och vilken stank sedan ;D

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Skala ägg
« Svar #46 skrivet: 09 mar-09 kl 18:32 »
Otvättade ägg håller länge, särskilt vid kallförvaring. Har ätit 5 mån gamla ägg som smakat precis som vanligt...

Skitiga ägg äter man upp tidigare än rena. Man tvättar inte ägg eftersom man då förstör hållbarheten.
snus? vad är priset på en pris?

 

Inga-Karin

  • Inlägg: 648
  • Två av våra 12 Hedemorahönor med sina tuppar
    • Västmanland
SV: Skala ägg
« Svar #47 skrivet: 14 mar-09 kl 14:57 »
Mina kokas från första bubblan i 8 minuter efter att ha blivit ilagda direkt från kylen i kallt vatten. Efter 8 minuter hälls kokvattnet av och ersätts med kallvatten, men de kan inte ligga torra med skalet på för länge för då fastnar det i alla fall!!! Dessa ägg är annars perfekta till ägghalvor i ex. nässelsoppa. Snart är det vår!!!

Våra löskokta kokar bara 4 minuter och så är gulan lös och vitan fast. Intressant detta med att de blir mer lättskalade om man lägger i dem rumstempererade. Det har jag inte testat än.

Men nu talar jag förstås om Hedemoraägg runt 53g

Maka, mamma, svärmor, trippelmormor, dubbelfarmor, matte, hönsmora, f.d.skolsyrra, dotter, syster, faster och moster. Nybliven statsanställd friherrinna.
Vi fick hem våra Hedemorahöns 080320 och fick beviljat Genbank 090325


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

524 gäster, 2 användare (1 dolda)
Michaelarids

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser