Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur varmt ska osten stå?  (läst 8825 gånger)

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Hur varmt ska osten stå?
« skrivet: 20 nov-07 kl 09:57 »
Jag gjorde mitt första försök med hårdost i går kväll, och det var riktigt roligt! Nu ska jag vända den en vecka, men hur varmt ska den stå under tiden?
Och hur varmt ska den stå under lagringen?

Jag kan ställa den i skafferiet där det är 12-14 grader, är det lagom?

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:Hur varmt ska osten stå?
« Svar #1 skrivet: 20 nov-07 kl 10:12 »
Jag har aldrig gjort hårdost själv, men i förra veckan pratade jag om detta med en som brukar göra det. Hon sa att rumsvärme var nödvändig (inte svalare), dels för att den annars möglar lättare och dels för att optimera avdunstningen.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Hur varmt ska osten stå?
« Svar #2 skrivet: 20 nov-07 kl 20:16 »
Rumstemp tills det bildats en "rand" och sen kan ditt skafferi fungera alldeles utmärkt. Beror lite på hur bråttom du har  ;) Men det beror på vad du vill göra för ost också.

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:Hur varmt ska osten stå?
« Svar #3 skrivet: 21 nov-07 kl 07:11 »
Jag vill göra en god ost!  ;D
Vad finns det för alternativ? Ju längre desto bättre?

git

  • Inlägg: 806
    • På våran gård är det
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #4 skrivet: 11 jan-09 kl 22:36 »
Hur blev din ost??
Sjuhäradsbygden
våra djur är svenka lantraser, Blandhöns,Gammalsvensk dvärghöna, Bondkatter, Drever,Västgötaspets, Rödkullor. Häst,barnkanin och akvariefiskarna  Finns också förutom oss gårdsfolk

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #5 skrivet: 15 jan-09 kl 08:17 »
Är det samma med färskost, eller ska den stå kallt när den är "klar"? Har fått lite olika bud...
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #6 skrivet: 16 jan-09 kl 04:04 »
Mjölksyrebakterierna arbetar vidare vid 21 grader. Om man inte har gått efter recept där man hettat upp någonstans över 40 grader, ja....eller 37-39......jag minns inte exact när bakterierna dör. Så vill man ha lite mer smak så kan den stå framme lite. Vill man ha den mild, ställer man den i kylen.

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #7 skrivet: 25 jan-09 kl 18:27 »
Hur blev din ost??

Mja.... Jag tyckte inte den blev något vidare, men enligt svärmor som gjort mängder med ost i sitt liv så blev den precis som den skulle. Det var nog smaken i sig som inte tilltalade mig, helt enkelt!  ;)

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #8 skrivet: 25 jan-09 kl 18:36 »
14-15 grader är bra temperatur, vid lagringen, sedan är det väldigt olika vid mogningen, vanligen  något över 20 grader.

Jag har någon gång köpt ost, som inte har varit speciellt lagrad (hushållsost) och själv lagrat tom upp till ett år, och då har  ca 15 grader visat sig OK.  Finns viss risk att osten bli lite torr.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #9 skrivet: 25 jan-09 kl 23:34 »
Jag provade att lägga undan en billig hushållsost i matkällaren (temp varierar mellan +8-12 grader) strax efter jul 2007. Hade den på julbordet 2008 och den var fantastiskt god! Lagrad ett helt år!
Kan verkligen rekommenderas.
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #10 skrivet: 26 jan-09 kl 11:24 »
Jag provade att lägga undan en billig hushållsost i matkällaren (temp varierar mellan +8-12 grader) strax efter jul 2007. Hade den på julbordet 2008 och den var fantastiskt god! Lagrad ett helt år!
Kan verkligen rekommenderas.

när man gör detta måste man läsa innehållsförteckning och kolla att det inte finns konserveringsmedel i osten. då får man bara gammal ost inte lagrad :)
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #11 skrivet: 27 jan-09 kl 00:42 »
Ja, det är nog sant, poze, men god var den!
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Roanie

  • Inlägg: 72
    • Bohuslän
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #12 skrivet: 03 feb-09 kl 16:07 »
Blev väldigt intresserad när jag läste denna tråden att göra ost, blev så sugen på att prova, men hur gör man.
Har någon en liten förklaring? :) skulle gärna vilja prova själv
Gabås står för.......2 vackra Tinkrar, och en mini shettis..
Även en Dalmatiner och en Gotlandsstövare =)

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #13 skrivet: 03 feb-09 kl 17:50 »
Bläddra bakåt i ämnet  ;)

Draupner

  • Inlägg: 197
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #14 skrivet: 03 feb-09 kl 20:41 »
Jag är rätt ny på ystningsområdet. Jag har lagrat mina ostar invirade i kökshanddukar på verandan, men de verkar bli väldigt torra av det, dessutom kan det vara för kallt ca 10 grader. Jag vet inget ställe som är hyfsat varmt och mindre torrt tror jag. Hur gör ni med ostarna?

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #15 skrivet: 03 feb-09 kl 20:55 »
Här finns en beskrivning som handlar om att lagra hushållsost.
http://www.levabilligt.se/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?46

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #16 skrivet: 06 mar-09 kl 21:42 »
Jag har börjat på mitt första hårdostförsök. Men eftersom jag inte har mjölk i överflöd och inte heller kommer över löpe utan att åka iväg till ett mejeri, så har jag fuskat från början. Har köpt kvarg (nu står det inte att den är gjord med löpe, vet inte om det spelar någon roll, får testa), vilket ju är den naturliga mellanprodukten efter löpetillsättningen; pressat den (jag vet att det inte var så bra pressat, hade den i en gammal rutmönstrad tygblöja i en stor konservburk som jag hade gjort hål i och lagt stenar som tyngd - det funkade inte med "klämmorna" ur verktygslådan) och lagt den i den kalla tvättstugan, där fönstret är öppet om dagarna för att mina köttbitar ska torka bra. Tänkte tvätta av osten med saltlake (ska man det?) varje dag och vända den. Men är det alltså bättre att lagra den i rumstemperatur? Vad säger ni? Kan jag få något bra resultat?

jenses

  • Gäst
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #17 skrivet: 07 mar-09 kl 00:34 »
Har köpt kvarg (nu står det inte att den är gjord med löpe, vet inte om det spelar någon roll, får testa), vilket ju är den naturliga mellanprodukten efter löpetillsättningen;

Jag har haft samma tankebana för några sen och prövade detta med Quark,
men icke sa' Nicke.
I stort sätt allt kvarg som finns i tyska livsmedelsaffärer är pastöriserad och därmed kemisk/biologisk död.
Istället för ost får man bara en möglig hög som slutprodukt.
Du får leta efter kvarg från någon "Vorzugsmilchbetrieb".

http://de.wikipedia.org/wiki/Quark_(Lebensmittel)
http://de.wikipedia.org/wiki/Pasteurisierung
http://de.wikipedia.org/wiki/Vorzugsmilch

ninna b

  • Gäst
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #18 skrivet: 07 mar-09 kl 07:34 »
Löpe finns på Apoteket, en svagare variant än mejerilöpe men dock löpe.

 

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Hur varmt ska osten stå?
« Svar #19 skrivet: 07 mar-09 kl 07:51 »
Okej, tack, jenses. Då äter jag upp kvarken som den är då!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

654 gäster, 1 användare
Hantverkaren

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser