Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bröd i järnspisen!!!  (läst 4659 gånger)

småbrukartanten

  • Gäst
Bröd i järnspisen!!!
« skrivet: 01 nov-08 kl 10:11 »
Nu har jag äntligen fått igång min järnspis och börjat baka o laga mat på den. Det har gått över förväntan. Fast man får elda ganska länge innan tempen har gått upp i ugnen tillräckligt. Nästan två timmar, fast det gör inget för det är just nu väldigt roligt att det funkar.
Brödkakor fungerde bäst när man är lite ovan tyckte jag. Har även gjort äppelkakor och råmjölkspannkaka med framgång. Det här är ju inget brödrecept precis men jag ville bara dela med mig av min glädje över strömlösa brödbak. Hej Hopp! Datorn har också varit trasig men nu är den tillbaka igen. Så nu har jag mycket som jag inte har läst här på sidan också att ta igen ;D

edit

  • Inlägg: 60
  • Var sak har sin tid
SV: Bröd i järnspisen!!!
« Svar #1 skrivet: 16 nov-08 kl 21:27 »
Jag håller med dej att det e så härligt att kunna baka i vedugn, men jag blir så arg på mej själv att jag inte använder den oftare än jag gör.... Det är ju så lätt o bara sätta på elspisen fast ändå så eldar jag nästan varje dag  på vintern så då skulle jag ju kunna baka...jag får heltenkelt skärpa till mej :D
Jag har en ny täljstensugn med plattor på ovansidan o liten lucka för o elda till det o stor ugnslucka för o elda i för mat o bak. Grannen skulle vilja ha en sån o är ganska avis på mej så jag borde ju skämmas lite att jag inte använder den mer än jag gör. Finns det nån som har några tipps för hur man kan komma igång lite mera...kram Eva
Jaghardetgött!!

Humleblomster

  • Inlägg: 1684
    • Södermanland
    • Sanduddens djur
SV: Bröd i järnspisen!!!
« Svar #2 skrivet: 17 nov-08 kl 10:50 »
Håller med Edit, det är för enkelt att sätta på elspisen! Att elda och baka kräver mer planering. Jag har förutom järnspis även en bakugn man kan elda i och baka, har aldrig nyttjat den :-[
Här finns både barn och djur, alla unika på sitt sätt. Innehar genbank för en del av dom.
Citat från min gammelfarmor: "En kan leva hur länge som helst, bara inget kommer åt en"
http://humleblomstret.blogspot.com

fräsen

  • Gäst
SV: Bröd i järnspisen!!!
« Svar #3 skrivet: 21 nov-08 kl 20:51 »
Vi är säkert jättemånga som sitter på en järnspis.. Jag eldar oxå min varje dag på vintern o lagar ofta mat på den, men bröd? Nej det har jag aldrig provat! Så snälla ni som har recept o bra tips!!!!!!! Dela med er!!! ;D ;D

GrävlingsJanne

  • Inlägg: 374
    • Uppland
    • Grävlingsnaturprodukter
SV: Bröd i järnspisen!!!
« Svar #4 skrivet: 22 nov-08 kl 18:03 »
Jag brukar använda ved spisen till bröd på vintern eftersom jag ändå eldar i den. Värmen brukar jag reglera med en spiskrok mellan ungnsluckan och spisen. Det blir lite passning men det fungerar bra, bara att ta ut brödet när det ser färdigt ut.
http://www.gravlingsnaturprodukter.se
Bor på Gräsö, sysslar med skyddsjakt, skogsröjning, slipning av knivar, saxar, liar m.m. Säljer lädersmorning, salvor, tjärljus och mycket annat spännande.

norris

  • Inlägg: 182
    • Norrbotten
    • Sirpa & Hantverket
SV: Bröd i järnspisen!!!
« Svar #5 skrivet: 24 nov-08 kl 15:38 »
Jag har också äntligen fått min järnspis!  :) Jag lagar i stort sett all mat i den och det är jätteroligt! ( Familjen däremot använder elspis, men dom är under utbildning!)
Bröd har jag också bakat flera gånger. Bäst går det med frallor. Vad man måste tänka på är att man måste vända på plåten efter halva tiden för att gräddningen ska bli jämn, annars är det inga problem.  Limporna vände jag två gånger: först vände plåten en gång och till slut vände jag limporna upp och ner för att gräddas färdigt på undersidan. Gott blev det!

Använd era järnspisar, då man lika eldar för värmens skull!!! :)  Man vänjer sig att planera, numera använder jag elspisen mest som avställningsyta!  :D

småbrukartanten

  • Gäst
SV: Bröd i järnspisen!!!
« Svar #6 skrivet: 24 jan-09 kl 10:32 »
Kul att höra att flera använder sina härliga köksspisar. Lägger man i någon granpinne så blir det ett sånt härligt rogivande knaster också. Jag undrar nu om det finns någon som läser detta som har något särskilt sorts bröd som lämpar sig särskilt bra för vedeldad spis och som iså fall skulle vilja dela med sig av något recept?

Tingeling

  • Inlägg: 393
    • -
SV: Bröd i järnspisen!!!
« Svar #7 skrivet: 24 jan-09 kl 22:25 »
Hurra för vedspisen  ;D !!! Idag har jag bakat 2 bröd som blev supergoda, det var första gången jag bakade bröd i den.
Jag har testat med tekakor och det funkade också bra, men det är som jag läste här: man måste vända plåten
en eller två gånger under baktiden, men det gör ju inget, man är ju ändå där.
Vi har inget val......vi har bara vedspis. Har 2 elplattor också, men använder inte dem nu på vintern. (har bara bott så här i 7 mån)

bröden blev ljusa undertill.......men jag ställde brödformarna en stund uppe på spisen så fick de lite färg ändå. De var genombakta
i alla fall.  Jag ska skriva ner mitt brödrecept här i morgon......(Hoppas jag kommer ihåg det bara  :-[)
Det svåra är inte att åldras...
Det svåra är att vänja sej av med att vara ung

 

Sonila

  • Inlägg: 127
  • Var dag e en ny chans :)
    • Västerbotten
    • Hobbyryttaren
SV: Bröd i järnspisen!!!
« Svar #8 skrivet: 04 feb-09 kl 17:05 »
Jag har också järnspis som både ger värme och mat! Visserligen har jag elspis med två plattor men den används nästintill aldrig. Bakandet går det si och så med dock pga värmen - svårt!! Men trägen vinner antar jag..
Trivs så evinnerligt bra i mitt nya hus. Tack alla ni som sporrade mig att flytta!! Snö och kyla, toppen!
Känner att jag lever ;)
www.hobbyryttaren.ning.com


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

637 gäster, 3 användare
kretslopp, eriksjos, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser