Här har jag hittat på nätet, har provat ett av rånreceptet men det är så svårt att låta bli att bränna sig på fingrarna när man ska rulla stutar o rullar. Aj, aj.
EFTERÄTTS-RÅN
Glassrån
100 gr smör
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
1½ dl vatten.
Smält fettet och låt svalna. Blanda socker, mjöl och vatten till en slät smet, tillsätt fettet och rör om. Använd rånjärn om du har som värms på båda sidor. Klicka på 1 msk fett och låt plattan stå på mellanvärme. Grädda guldgula. Rulla ihop dem eller ställ dem i ett glas så de får strutform.
Glass-strutar
100 gr smör 15 st
1 dl socker
1 2/3 dl vetemjöl
2 äggvitor
Smält fettet och låt svalna. Blanda mjöl och socker, tillsätt fettet och rör om. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned i smeten. Bred ut 1 msk smet på smorda, mjölade plåtar till tefatsstora rundlar. Grädda i 200º 6-7 min. Lossa kakorna direkt och forma till strutar.
Godrån
4 äggulor skalet av ½ citron
4 msk smält smör omkr. 200 gr vetemjöl
80 gr socker
1½ dl tjock grädde
Sockret och äggulorna rörs ljust och pösigt. Vispa grädden och blanda i tills med citronskalet. Rör i så mycket mjöl att det blir som en tjock välling. Ha sist i det avsvalnade smöret. Grädda till de är guldgula. Se Tunnrån.