Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd  (läst 6115 gånger)

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« skrivet: 06 sep-08 kl 06:22 »
Jag tröttnade på att jaga färskt bröd i affärerna och klämma på limporna med kärringarna så jag läste på, köpte en Philips köksassistent och sedan flera andra. Nu kör jag detta mest som smakar lite olika varje gång, för jag har slutat mäta allt så noga och kollar aldrig tiden 8)

Jag tar C:a 1 dl grahamsmjöl och 1 dl grovt rågmjöl i min Elux assistents stålskål, häller på ½L vatten som kokats till pärlstadiet, kör maskinen på högsta fart utan att peta i det, står ett dygn med handduk på och får inte stå kallt, då slår jag i kanske ½ L vetemjöl och kör med blandaren, det jäser upp på ett dygn. Vetemjöl har jag inte mätt på länge men det ser du och beror på hur tungt bröd man vill ha.
Sedan ner med det i en rapsoljad helst refflad form om du hittar någon, låt stå och jäsa lite utan duk tills det jäser upp en bit och se upp så det inte jäser över. När det höjt sig lite, in i kall ugn, sätt på 50 grader tills det höjer sig mer och se upp så det inte rinner över, lås höjningen på 100 grader 2-3(?) timmar och fixa skorpa på 150 grader om du vill ha, till lagom färg.
Notera tider och grader till en början, sedan kan man kära på känn :P 8) :D ;)

Blir kanongott, billigt och kan väga 2 kg, men kan bli väldigt syrligt på sommaren. Tar tid men bara mjöl och vatten.  :P
Alternera med havregryn eller vad som helst ätbart.
Det var svårare med gasspis men med el är det lätt.
« Senast ändrad: 16 okt-08 kl 23:15 av LL »
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Spinn dimma

  • Inlägg: 74
    • Gästrikland
    • Assint Rämmil
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #1 skrivet: 17 sep-08 kl 07:13 »
Hej!

Gjorde mitt första försök att baka med surdeg här om dagen, men det blev verkligen inge vidare, jäste inte upp alls...=/
Ska testa att göra på ditt sätt nu, hoppas jag lyckas bättre med det =)

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #2 skrivet: 19 sep-08 kl 06:17 »
Hej!

Gjorde mitt första försök att baka med surdeg här om dagen, men det blev verkligen inge vidare, jäste inte upp alls...=/
Ska testa att göra på ditt sätt nu, hoppas jag lyckas bättre med det =)
Vems recept var det?
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Spinn dimma

  • Inlägg: 74
    • Gästrikland
    • Assint Rämmil
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #3 skrivet: 19 sep-08 kl 16:57 »
Det var från den här sidan, http://web.telia.com/~u46315620/surdeg.html
Vet inte riktigt vad jag gjorde för fel, för det verkar ju funka jättebra för han som har sidan.
Lyfte nyss på bakduken och blev jätteglad! Degen har jästupp jättefint =)
Ska just gå och stoppa in det i ugnen. Ska bara läsa lite på ditt recept så jag vet hur varmt det ska vara.
Ser fram emot att smaka sen =)

Spinn dimma

  • Inlägg: 74
    • Gästrikland
    • Assint Rämmil
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #4 skrivet: 20 sep-08 kl 17:21 »
Som jag skrev tidigare, så jäste degen upp jättebra i bunken.
I går eftermiddag hade jag över degen i en smord form, och lät den stå utan bakduk, inget hände...hade inte hänt nått i morse heller. Gräddade brödet iaf, det är fullt av luftbubblor av varierande storlek, de största är ca 5mm, så lite har det jäst antar jag men för övrigt blev det väldigt platt, degigt i mitten och skorpan väldigt hård.

Vad tror du att jag har gjort för fel?
Ska det stå och jäsa i ett dygn i formen också innan jag stoppar in det i ugnen?

Tacksam för tips =)
« Senast ändrad: 20 sep-08 kl 17:47 av Trollunge »

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #5 skrivet: 22 sep-08 kl 03:46 »
Som jag skrev tidigare, så jäste degen upp jättebra i bunken.
I går eftermiddag hade jag över degen i en smord form, och lät den stå utan bakduk, inget hände...hade inte hänt nått i morse heller. Gräddade brödet iaf, det är fullt av luftbubblor av varierande storlek, de största är ca 5mm, så lite har det jäst antar jag men för övrigt blev det väldigt platt, degigt i mitten och skorpan väldigt hård.

Vad tror du att jag har gjort för fel?
Ska det stå och jäsa i ett dygn i formen också innan jag stoppar in det i ugnen?

Tacksam för tips =)
Om det jäser i bunken ska det jäsa i formen som inte får stå kallt och kan vara klart på 1-3 timmar, jag fick ofta platt bröd i början med gasspis, nu händer det nästan aldrig, men är ätbart det med.

Det ska skrapas över försiktigt för att bevara luften :-*
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #6 skrivet: 14 okt-08 kl 09:36 »
Bara för att förtydliga för en dumskalle som jag, du har inget jäst i eller? Har letat efter ett sånt recept som är lite enklare. Låter toppen i såna fall... Det ska jag testa. Tack!
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Spinn dimma

  • Inlägg: 74
    • Gästrikland
    • Assint Rämmil
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #7 skrivet: 14 okt-08 kl 10:03 »
Bara för att förtydliga för en dumskalle som jag, du har inget jäst i eller? Har letat efter ett sånt recept som är lite enklare. Låter toppen i såna fall... Det ska jag testa. Tack!

Hej Snickarn!

Jag har testat det här receptet några gånger, första försöken blev verkligen katastrofalt dåliga.
Första gången jag gett mig på att baka surdegsbröd, är ju lite speciellt, just för att det inte innehåller någon jäst.

Jag har gjort två små ändringar i LLs recept:

Efter lite försök så har jag kommit fram till att degen jäser bättre om jag har i ca 1 tsk honung och 1 rivet hemodlat äpple tillsammans med vattnet, rågmjölet och grahamsmjölet.
Sen efter jag har haft i vetemjölet och låtit det knådasrunt så häller jag i degen i brödformen på en gång och låter den jäsa där i.
För övrigt så gör jag som LL skriver.

Hoppas det går bra för dig =)

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #8 skrivet: 14 okt-08 kl 10:17 »
Har precis satt en deg... Kanske ska dra i lite honung då. Jag är ju biodlare så jag har hela skafferiet fullt :)
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #9 skrivet: 14 okt-08 kl 14:23 »
 ;D

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #10 skrivet: 15 okt-08 kl 05:07 »
Bara för att förtydliga för en dumskalle som jag, du har inget jäst i eller? Har letat efter ett sånt recept som är lite enklare. Låter toppen i såna fall... Det ska jag testa. Tack!
Ingen jäst, det jäser av surdegen. Man kan köra bara graham/råg och inget får knådas efter jäsning.
« Senast ändrad: 15 okt-08 kl 05:18 av LL »
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #11 skrivet: 15 okt-08 kl 05:16 »
Hej Snickarn!

Jag har testat det här receptet några gånger, första försöken blev verkligen katastrofalt dåliga.
Första gången jag gett mig på att baka surdegsbröd, är ju lite speciellt, just för att det inte innehåller någon jäst.

Jag har gjort två små ändringar i LLs recept:

Efter lite försök så har jag kommit fram till att degen jäser bättre om jag har i ca 1 tsk honung och 1 rivet hemodlat äpple tillsammans med vattnet, rågmjölet och grahamsmjölet.
Sen efter jag har haft i vetemjölet och låtit det knådasrunt så häller jag i degen i brödformen på en gång och låter den jäsa där i.
För övrigt så gör jag som LL skriver.

Hoppas det går bra för dig =)

Honung borde döda degen, äpple tvärtom, ingen deg ska knådas, bara blandas.
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Spinn dimma

  • Inlägg: 74
    • Gästrikland
    • Assint Rämmil
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #12 skrivet: 15 okt-08 kl 07:16 »
Honung borde döda degen, äpple tvärtom, ingen deg ska knådas, bara blandas.

Isånna fall kanske jag har lurat Snickarn... =/
Får höra hur det går för honom, fattade det som att han bara skulle tillsätta honung.
Min deg kanske har jäst tack vare att jag haft i mer äpple än honung så äpplets jäsförmåga tagit över honungens dödande effekt.

Pratade med nån som sa att vatten och lite honung som får stå ett tag blir som kolsyrat. Min tanke med honungen var att det kanske hjälper degens jäsande på traven. Men det kanske handlar om två olika jäsningsprosesser...?

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #13 skrivet: 15 okt-08 kl 09:24 »
I en del surdegsrecept ingår 1 tsk honung som extra jäsmedel, och i andra rivet äpple. Åter andra säger enbart vatten och mjöl, så man får nog prova sig fram till det man trivs med.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #14 skrivet: 15 okt-08 kl 21:30 »
Om man har bra honung så är där en massa vilda jästsporer i den. Det är som bina dragit in från blommornas nektar. Men eftersom sockerhalten är så hög i honungen så jäser det inte. Dessa sporer använder man sig av för att göra vildjäst. Bara att späda ut honungen med vatten så börjar den jäsa. Fungerar precis som vanlig jäst, men lite olika varje gång och inte så snabbt. Och lite olika smaker. Man får gå efter hur mycket degen reser sig.

Men det finns inget som hindrar att man bakar med surdeg OCH vildjäst i samma deg. Blir lite olika resultat varje gång man bakar bara, men vad gör man inte för lite spänning i tillvaron...

A.

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #15 skrivet: 16 okt-08 kl 21:07 »
Såhär gjorde jag:

första dagen
1 kopp havregryn
1 kopp råg
5 koppar vatten
En tesked honung som mina bin samlat ihop åt mig :)

Dag två
En halvliter mjöl, röra om, jäsa under duk

Dag tre
Ner i oljad kastrull, jäsa under duk 40 min. In i ugnen på 50grader i en timme.
Två timmar i hundra grader.
En kvart i hundrafemtio grader.

Såhär gick det
Jag fick aldrig till någon skorpa men jisses vad saftigt brödet blev, helt otroligt! Jäste väl inte sådär skitmycket men helt okej. Undrar lite över tiderna där, ska jag ha brödet längre i ugnen och i högre temperaturer eller? Kändes inte som att det gräddade klart riktigt.
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #16 skrivet: 16 okt-08 kl 22:29 »
Såhär gjorde jag:
första dagen
1 kopp havregryn
1 kopp råg
5 koppar vatten
En tesked honung som mina bin samlat ihop åt mig :)
Dag två
En halvliter mjöl, röra om, jäsa under duk
Dag tre
Ner i oljad kastrull, jäsa under duk 40 min. In i ugnen på 50grader i en timme.
Två timmar i hundra grader.
En kvart i hundrafemtio grader.
Såhär gick det
Jag fick aldrig till någon skorpa men jisses vad saftigt brödet blev, helt otroligt! Jäste väl inte sådär skitmycket men helt okej. Undrar lite över tiderna där, ska jag ha brödet längre i ugnen och i högre temperaturer eller? Kändes inte som att det gräddade klart riktigt.
Havre kan vara lite sämre har jag för mig som mest kör graham och grovt rågmjöl, antingen båda eller ena.
Skippa honung.
Grädda i kastrull? Jag har avlång veckad plåtform och har provat annat.
Jäs tills det tydligt börjat resa sig.
Vi har varmluftsugn men jag körde nog samma med vanlig förut. Ugnsjäsning så det ökar och inte rinner över. Blir det degigt öka tiden och/eller kör 110 grader, sedan 130-160 grader tills man ser att det får önskad färg på ytan, eller låt bli om man vill ha mjuk yta. :P
« Senast ändrad: 16 okt-08 kl 22:34 av LL »
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #17 skrivet: 16 okt-08 kl 22:34 »
Ja, jag är ingen bagare precis. Blev ju typ av med oskulden nu  :-[ Ska försöka igen vid ett senare tillfälle. JAG ger inte upp!
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #18 skrivet: 16 okt-08 kl 22:36 »
Ja, jag är ingen bagare precis. Blev ju typ av med oskulden nu  :-[ Ska försöka igen vid ett senare tillfälle. JAG ger inte upp!
Jag misslyckades massvis i lgh med gasugn så det blev degigt, det gick bättre i en usel bänkspis i Spanien 8)
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!

 

Long Life

  • Inlägg: 1084
  • Vid datorn
SV: Mitt goda billiga enkla Surdegsbröd
« Svar #19 skrivet: 16 okt-08 kl 23:04 »
Förtydligande gjort i TS: Jag ställer in i kall ugn och sätter på 50, så värms det upp sakta. Mm
« Senast ändrad: 16 okt-08 kl 23:20 av LL »
Obs. "Netiketten" gäller även här men är inte inlagd än vet jag. Enligt Netiketten får man inte lägga ut några spår till privata uppgifter om någon här, som inte lagt ut det själv. Den som gör det kan raderas precis som med personangrepp eller avvikelser från ämnet. Sänd PM om du inte förstår detta!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

566 gäster, 1 användare
Hans Hultén

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser