Jag tycker att jag känner igen svampen på bilderna, men det är svårt att säga utan skala. Lägg en vanlig tändsticksask bredvid nästa gång.
Här kommer en liten svampskola. Jag rekommenderar att man skaffar sig ett par böcker, går på svamputställningar och plockar, plockar, plockar och jämför och examinerar, inte minst sporfärg och avtryck, för att lära sig svamp. INNAN man äter den.
1. Soppar har rör.
2. Brödticka och fårticka har fina porer. Fårticka är god, brödticka kan man vara utan.
3. Taggsvmapar har taggar. Man äter blek taggsvamp med förtjusning och använder rödgul taggsvamp som utfyllnad/blandsvamp. Min syster äter fjällig taggsvamp, men det är hon ganska ensam om.
4. Kremlor och riskor har skör fot som går att bryta rakt av, till skillnad från andra skivlingar, vars fot trådar sig. Riskor avger saft, kan vara vit, röd eller ofärgad, och har ofta ringar på hatten. Kremlor har färgad hatt och är svåra att bestämma på utseende.
5, Champinjoner är en stor och vairerande grupp svampar som jag inte plockar, trots min snart femtioåriga erfarenhet av svamplockning. Svåra att bestämma.
6. En champinjon har ALDRIG vita skivor.
7. Om man inte är stensäker på vad man gör äter man ALDRIG vita svampar med vita skivor eller bruna svampar med bruna skivor.
8. Kantareller är inte skivlingar. De har åsar, liksom sina nära släktingar trumpetsvamparna. Falska kantareller har skivor.