Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Årgång 2008  (läst 2722 gånger)

koko

  • Gäst
Årgång 2008
« skrivet: 17 jun-08 kl 13:22 »
En lite tråd om såra jäsningar i år månne??

Jag börjar gärna med att berätta om fläderpysslet hemmavid. En sats saft och en halv sats vin satte jag i går.
Ändrade mej i dag och vill göra cider av vinsatsen i stället.
Funderar på: Måste nog tillsätta lite citron (och socker såklart), nu finns bara vatten, fläderblom och citronsyra i kastrullen.
Men inte öka vattenmängden så jättemycket. Kanske koka upp 1 liter vatten, slå över några skivade citroner och slå allt i blommorna som snart ska silas från. ::)
Sen lägga i en sockerlag...
Förra året gjorde jag fusk-äppelcider på äppeljuice med extra socker, den blev för torr för min smak, men styrkan var bra, 10%.
Vilken grad av Oe ska man ha på jäs-saften för att få till bra styrka och viss sötma? Finns tabeller på nätet?
 

Delar med mej av min bild på saftkrukan, så gott...

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Årgång 2008
« Svar #1 skrivet: 19 jun-08 kl 07:39 »
Vilken grad av Oe ska man ha på jäs-saften för att få till bra styrka och viss sötma? Finns tabeller på nätet?
 


Du kan lättast räkna bakvägen eftersom man oftast vet hur mycket alkohol man vill ha. Önskad volymprocent multiplicerat med 7,4, så får fram hur många oechslegrader man ska jäsa ut.
Ex. om du vill ha 15 volymprocent blir uträkningen 15 x 7,4=111, alltså ska du jäsa ut 111 oe-grader.

Sedan beror det ju på hur mycket jästen jäser ut innan den är klar (0 eller -5, eller...?), olika jästsorter jäser ut olika mycket. Du kan ju också bestämma dig för att stoppa i förtid, kanske vid +5, eller +15, eller...?, typ när det smakar lagom sött. Är det för torrt går det ju alltid att eftersöta, om du använt jässtopp, är säker på att det inte finns någon levande jäst kvar och klarat vinet/cidern, breezern.

Tillägg: Utifrån vad du siktar på enligt ovan, får du räkna fram hur många oe din startmust ska ha

Jag hittade det här på nätet och jag vet att Radar har någon tabell på sin hemsida också, med vägledning på lämplig oe vinet ska ha när det är drickdags, sedan är ju allt individuellt:

Rödvin
Torrt -2 0
Lätt torrt 0 +2
Fylligt +2 +4Rosévin
Lätt torrt -2 0
Lätt sött 0 +3Vitt vin
Mycket torrt -1 -2
Lätt torrt -2 +1
Lätt sött +2 +5Körsbär
Frisk ej söt +20 +30
Söt fyllig +35 +40Portvin/Madeira
Lätt söt +20 +30
Fyllig +30 +40Sherry
Torr +8 +10
Halvtorr +15 +20
Söt +25 +30Kir
Lätt torr +10 +20
Söt fyllig +20 +25Vermouth vit
Torr +5 +25
Halvtorr +15 +25Vermouth brun
Torr +15 +20
Söt +20 +30
« Senast ändrad: 19 jun-08 kl 07:45 av Rafiki »
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

koko

  • Gäst
SV: Årgång 2008
« Svar #2 skrivet: 19 jun-08 kl 20:13 »
Gud så bra, kollar närmare när det är dags och återkommer!!

koko

  • Gäst
SV: Årgång 2008
« Svar #3 skrivet: 28 jun-08 kl 11:38 »
Jahapp! Nu har cidern spruttat i gång och pruttbubblar på så trevligt i köket.
Har INTE mätt någon Oe, bara kladdat i gång 8) (hittade inget mätglas och glömt köpa nytt)
Man vet aldrig vad som kommer att hända.

Dock hade flädersaften vildjäst i petflaskorna i väntan på jäshinken. Rätt rejält oxå, vågade knappt dra upp kapsylerna, hade grillvante på och lät pysa lääänge.

Så, vad brygger ni just nu och hur går det??? Planer, drömmar??

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Årgång 2008
« Svar #4 skrivet: 01 jul-08 kl 11:20 »
Så, vad brygger ni just nu och hur går det??? Planer, drömmar??

Jag brygger flädervin enligt Niklas Lindblads recept, med blommor, russin, citronsaft och te, som jag nog skrivit i någon annan tråd. Det är första gången med fläder och jag missade lite i andra sockertillsatsen, så det blev väl mycket. ::)  Jag får se om jästen orkar jäsa ut till 18% och sedan se hur jag ska göra. Kanske koka upp en del av vinet och blanda med det andra för att ta ned alkoholstyrkan, alternativt kommer jag att sätta ett svagare äppelvin i höst som får jäsa ut mycket med kanske champagnejäst (jäste sist till -6), som jag sedan kan använda och blanda med... speciellt om flädervinet inte jäser ut tillräckligt med socker och blir för sött. Men det får smaken avgöra så småningom. :)

Nu har jag lämnat allt åt sitt eget öde eftersom min far fyllde 70 igår och jag blir kvar här i Norrland hos honom två veckor till. Jag hoppades in i det sista att jag skulle kunna tappa om vinet en första gång innan jag åkte men det jäser långsamt den här gången så oe låg fortfarande på +38 innan avfärd. Det kanske tar dessa veckor på sig för att jäsa klart, vem vet, jag vill ju inte att det ska stå klart för länge med den gamla jästen kvar, så den sätter bismak på vinet.  ???
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Årgång 2008
« Svar #5 skrivet: 23 jul-08 kl 10:19 »
speciellt om flädervinet inte jäser ut tillräckligt med socker och blir för sött.

Nej, inte jäste flädervinet ut... men jag tror att jästen var gammal och inte så verksam för i förra veckan satte jag ett nytt vin på en blandning av krusbär, svarta vinbär och hallon och det kom aldrig igång. Först trodde jag att jag varit lite för generös med svavlingen (ville inte ha okontrollerad jäsning och hallonen var sådär i kvalitet), så jag spädde med mer vatten och mer bär av alla sorter och tillsatte mer jäst som inköpts samtidigt som den förra (i höstas). Ingenting hände nu heller. Jo, en morgon var det lite hinnmögel. Men jag rörde bara om då det smakade bra om vätskan, tillsatte mer jästnäring och mer jäst, nyinköpt, och nu jäser det så det sprutar... Så nu är jag orolig att det ska smaka konstigt i slutänden av att det jäser alltför kraftigt. Luktar starkt... :-X  men jag rör kraftigt i jäshinken med jämna mellanrum så det tillförs mer syre och då blir det en bättre doft.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

roger

  • Inlägg: 69
SV: Årgång 2008
« Svar #6 skrivet: 17 aug-08 kl 18:21 »
Hur mäter man oe? och vad är det?

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Årgång 2008
« Svar #7 skrivet: 17 aug-08 kl 18:26 »
Jahapp..här ska sättas äppelvin enligt instruktioner från Åter :)

Men det här med jäst.. har ju inte en chans att komma över vinjäst här i skogen.. Förutom postorder då, men jag vill ju göra detta imorgon..helst igår..

Vad exakt blir sämre med helt vanlig bakjäst?
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Årgång 2008
« Svar #8 skrivet: 17 aug-08 kl 20:02 »
Jahapp..här ska sättas äppelvin enligt instruktioner från Åter :)

Men det här med jäst.. har ju inte en chans att komma över vinjäst här i skogen.. Förutom postorder då, men jag vill ju göra detta imorgon..helst igår..

Vad exakt blir sämre med helt vanlig bakjäst?
Det sägs att alkoholhalten blir troligtvis lägre och vinet har mycket svårt att klarna. Dessutom sägs smaken blir sämre då brödjäst är framtagen för att jäsa bröd och inte vin. Att byta ut öljästen mot brödjäst sägs dock i vissa fall fungera bra. Men du kan ju alltid testa och rapportera här hur det blev! :)
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Årgång 2008
« Svar #9 skrivet: 18 aug-08 kl 14:34 »
russinjäst då?! Används ju visserligen också till brödbak med levain, men i mina öron låter det lämpligare än vanlig jäst...?
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

 

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Årgång 2008
« Svar #10 skrivet: 23 aug-08 kl 19:06 »
Hur mäter man oe? och vad är det?


Här är en länk till en sida om oechslevikt, det är bara att surfa runt och läsa hur det funkar:
Oe
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

588 gäster, 2 användare (1 dolda)
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser