Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Häggbärssnaps, häggbärslikör  (läst 10574 gånger)

Björkved

  • Inlägg: 8
Häggbärssnaps, häggbärslikör
« skrivet: 22 aug-08 kl 21:38 »
Hallåj!

Nu haver jag satt snapsessens på häggbär.

Är det nån därute i cybermarkerna som vet om man kan köra samma recept (i tid) som för slånbär, rätt av? Bären är ju besläktade, med bittermandelsmaksättande stenfrukt etc.

Följde detta recept:

1. Lägg bären sköljda & färska i burk. (Man kan med fördel frostnypa även häggbär medelst en natt i frysen. Och gärna pricka dom, med gaffel eller nåt, före burkläggning. )

2. Häll på Brännvin Special (32 %; lagom starkt/svagt för att extrahera smakämnena optimalt) så att det täcker bären.

3. Låt stå i ett par veckor. Skaka ofta.

4. Sila av.

5. Låt stå och klarna i några månader. Dekantera sen bort bottensatsen.

6. Färdigt -- eller om man så vill: blandas 1:1 med brännvin. Eller efter tycke och smak.

Vill man ha likör tillsätter man bara socker.

Ju längre lagring sen desto bättre, gäller både snaps & likör.

...

Så, alltså, frågan igen: I slånbärssnaps- & -likörrecept står att man ska låta bären ligga på burk i 1-2 månader, gärna mer. Är det lämpligt/tillrådligt att köra samma långa tid med häggbär också? Innan man silar av? Dom häggbärsrecept jag har läst har alla talat om betydligt kortare tider, 1-2 veckor.

Tror väl inte det kan spela så stor roll egentligen. Men är nyfiken på bästa brygden.

/Peter

PS Ännu en liten tid kan man nog skörda dom anonyma men vackra häggbären, innan dom mosat bort, eller norpats av fåglarna. I alla fall i södra Älvsborg. Jag tog mina vid Häggåns stränder (passande nog), strax nerströms Finabo bro, Fritsla, Mark, förra helgen.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Häggbärssnaps, häggbärslikör
« Svar #1 skrivet: 22 aug-08 kl 22:34 »
På "Den kryddade snapsens hemsida" skriver man så här:

Slånbär
Häggbär
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

 

Björkved

  • Inlägg: 8
SV: Häggbärssnaps, häggbärslikör
« Svar #2 skrivet: 23 aug-08 kl 10:03 »
Tackar!

Där kör dom samma -- korta -- tid för bägge bären, 1 vecka.

Det är nog känsla och lite rock'n'roll som gäller. Plus en nypa omdöme.

P


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

579 gäster, 2 användare
Tångräkan, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser