Jag har morötter i MYCKET välgödslad jord (se broccolitråden), men jag får stora,raka morötter. Visserligen med gigantisk blast också, men de grenar sig inte. Det kanske beror på vilken sorts gödsel man använder?
Det är bara färsk gödsel som ger greniga morötter såvitt jag vet. Stöter moroten på en bit färsk gödsel så tar den en eller flera omvägar kring den, och blir därmed krokig och grenig. Samma sak om den stöter på sten eller mycket hård jord. Välbrunnen gödsel och kompost är däremot rotvänlig. Med viss reservation dock: beroende på vilket skick och stadium den är i kan det också ske mineralisering, till t ex mineraliskt kväve (nitratjoner) som ger högre ledningstal, vilkt inte är så rotvänligt, särskilt för nysådda plantor.
Jag använder för övrigt min kompost (som kan jämföras med välbrunnen gödsel) så här:
Vid plantuppdragning: sådd i bra trädgårdsjord, (om)plantering i hälften kompost och hälften bra trädgårdsjord, dock lite mindre kompostandel för mindre krävande växter.
Frilandsodling: 5-10 liter per m2, eller mer om jag vill få en snabb förbättring av dålig jord.
Dina morötter blir väl långa och raka för att de har mycket näring, och den djupa gödseljorden är lucker. Den innehåller (alltför) mycket näring, vilket ger den överdrivet stora blasten. Jag misstänker även sämre hållbarhet på rötterna, men gott om bra (mogen, humifierad) näring kan kompensera. Den brunna gödseln är bra för dina växter, men det finns klara indikationer på att det blir för mycket av det goda.