Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  lös honung  (läst 6273 gånger)

Olga

  • Inlägg: 39
    • Hagröret
lös honung
« skrivet: 19 sep-07 kl 16:36 »
Hej på er!
Hur lång tid tar det för honungen att stelna efter att man slutat röra och tappat upp på burk? Jag tappade upp för en vecka sen ungefär och den är fortfarande lös i burkarna. Var jag för snabb tror ni?

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:lös honung
« Svar #1 skrivet: 19 sep-07 kl 17:06 »
Jag gissar att det delvis hänger samman med vad för slags drag som honungen kommer av. Ljung är geleigt och min sensommarhonung , som består av bl.a. lind och ljung är fortfarande lite rinnig, trots att det är över en månad sedan jag burkade den. Jämfört med midsommarhonungen som burkades två dagar före och stelnade efter ca 2-3 veckor. Sedan vet jag inte om vattenhalten har betydelse för hur snabbt honungen kristalliserar. Mina kontroller visade på ca 19%, 19,3 för sensommarhonungen.

(Jag ympar+rör honungen i 6-7 dagar före burkningen.)

Kan tilläggas att den honungen som varken ympats eller rörts (några burkar från varje skörd) fortfarande är jätterinnig.
« Senast ändrad: 19 sep-07 kl 17:11 av anette i bugared »
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Olga

  • Inlägg: 39
    • Hagröret
Re:lös honung
« Svar #2 skrivet: 19 sep-07 kl 17:58 »
Tack för svar!
Jg rörde i honungen varje dag (nästan..) i drygt en vecka.
Ympa.. det ver jag inte vad det är.. :-[.
Då hoppas jag att den kristaliserar sig efter hand då..:)

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:lös honung
« Svar #3 skrivet: 19 sep-07 kl 18:46 »
Att ympa, då blandar man en liten mängd honung med lite av den nyslungade. Lagom kan vara med ½burk färdig honung till 1 liter nyslungad. Blanda väl och ställ i kylskåpet. Rör sedan ympen flera ggr om dagen under ett par dagar. Under tiden låter du den nyslungade honungen bara stå,för att luft och ev. kvarblivet skräp skall flyta upp till ytan.

Efter ett par dagar så blandar du ner ympen i resten av honungen, blanda väl, och ställer svalt. (Kristalliseringen går bäst i en sval temperatur, ca 12 grader har jag för mig.)
Sedan kan man antingen hälla upp på burk genast eller, göra som jag, gardera sig och röra några dagar extra och SEDAN burka.

Här är en länk som bl.a. handlar om ympning (kallas för EKObi metoden)
http://www.karlstad.bostream.se/varmlandsbiodlare/Reports/Honungshantering1_.pdf

Och här är en till
http://www.kullabygdens-biodlare.net/honungshantering.htm

En annan sak är ju temperaturen i rummet där du har honungen, rumsvarmt eller svalt. Honungen kristalliserar, stelnar, snabbare i sval temp som sagt.
« Senast ändrad: 19 sep-07 kl 19:02 av anette i bugared »
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Olga

  • Inlägg: 39
    • Hagröret
Re:lös honung
« Svar #4 skrivet: 19 sep-07 kl 21:09 »
Ok.. där ser man. Ympning kanske vore nåt till nästa år då. : )
Den honungen jag tittade på står i skafferiet. Övriga burkar nere i källaren, där det är svalt. Kanske har det hänt mer där då..  

Vad händer med kvalliteten på honungen om man har rört den för lite?

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:lös honung
« Svar #5 skrivet: 19 sep-07 kl 22:05 »
Risken finns att den blir hård och kornig till konsistensen, men smak och näringsmässigt kan jag aldrig tro att den skulle bli sämre.
« Senast ändrad: 19 sep-07 kl 22:06 av anette i bugared »
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Margit

  • Gäst
Re:lös honung
« Svar #6 skrivet: 17 nov-07 kl 17:43 »
Sedan vet jag inte om vattenhalten har betydelse för hur snabbt honungen kristalliserar. Mina kontroller visade på ca 19%, 19,3 för sensommarhonungen.


Vad är det som avgör vattenhalten i honungen?

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:lös honung
« Svar #7 skrivet: 17 nov-07 kl 22:01 »
Bina avfuktar honungen i ramarna innan den täcks (den insamlade nektarn håller högre % vattenhalt än den "färdiga" honungen). Om man skattar otäckt honung så har bina ev. inte hunnit avfukta den tillräckligt.
« Senast ändrad: 17 nov-07 kl 22:02 av anette i bugared »
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Margit

  • Gäst
Re:lös honung
« Svar #8 skrivet: 17 nov-07 kl 23:48 »
Bina avfuktar honungen i ramarna innan den täcks (den insamlade nektarn håller högre % vattenhalt än den "färdiga" honungen). Om man skattar otäckt honung så har bina ev. inte hunnit avfukta den tillräckligt.


Tack, då vet jag.

lakaon

  • Gäst
SV: Re:lös honung
« Svar #9 skrivet: 18 maj-08 kl 15:35 »
Att ympa, då blandar man en liten mängd honung med lite av den nyslungade. Lagom kan vara med ½burk färdig honung till 1 liter nyslungad. Blanda väl och ställ i kylskåpet. Rör sedan ympen flera ggr om dagen under ett par dagar. Under tiden låter du den nyslungade honungen bara stå,för att luft och ev. kvarblivet skräp skall flyta upp till ytan.

Efter ett par dagar så blandar du ner ympen i resten av honungen, blanda väl, och ställer svalt. (Kristalliseringen går bäst i en sval temperatur, ca 12 grader har jag för mig.)
Sedan kan man antingen hälla upp på burk genast eller, göra som jag, gardera sig och röra några dagar extra och SEDAN burka.

Hej!

Jag provade detta i liten skala i höstas, och det gick jättebra, men hösthonung kristalliserar långsamt, så det är inget problem att låta den stå medans ympen bereds. Frågan är hur man gör nu, med rapshonungen i antågande. Kan den stå för sig själv, utan att kristallisera för mycket, de 2-5 dagar det tar att bereda ympen? Om inte, hur får man tag på okristalliserad honung innan man har slungat (de flesta beskrivningar säger att man skall bereda ympen i god tid innan slungningen)?

 

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: lös honung
« Svar #10 skrivet: 19 maj-08 kl 10:57 »
Jag gjorde ympen samma dag som jag slungade, lät den stå i kylen i ett dygn (omrörning 2-3 ggr) och tillsatte sedan ( efter ett dygn) till den nyslungade honungen.
För att gardera mig så rörde jag sedan alltsammans en gång om dagen i en vecka. Resultatet blev perfekt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

504 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser