Höensilage är ju så torrt att det inte blir nån prosess längre i det,därför ska det vara absolut lufttätt att inte syre kommer in..Vanligt ensilage på färskt gräs startar en prosess efter 2h och då bildas det gas,så där kommer inget syre in.. syra tillsätter man ensilaget att prosessen (jäsningen ) kommer snabbare igång..
Det är lika viktigt vid all ensilering, oberoende av TS-halt, att det är lufttätt. Hygien vid skörd är extremt viktigt för all ensilering. Jord, döda sorkar, mördarsniglar har är vanliga orsaker att balar blir dåliga. Hanteringsskador är också vanligt. Man ska undvika att flytta och hantera balen.
Han var finne som uppfann AIV.. Artur Iivari Virtanen 
Ensilering "uppfanns" av egyptierna men användes även av romarna. I Sverige finns "surhö" beskrivet redan för mer än hundra år sedan (kul läsning i Jordbrukslärans hufvudgrunder
http://runeberg.org/jordbruk/0253.html). Virtanen fick visserligen nobelpriset men det var för en process med syratillsats som inte längre används!
Men har nån erfarenhet hur höensilage håller sig och bästa metod att göra det ?
Hösilage med TS mellan 50% och 65% håller sig utmärkt under förutsättningen att den hanteras/förvaras korrekt och inte har inblandning av jord eller organiskt material. Vi och många andra som säljer hösilage ger "utbytesgaranti" om balar mot förmodan är dåliga. De flesta har begränsningen att garantin gäller till ungefär 1 maj året efter skörd men många gånger kan balen användas även året därpå. Högre TS än 65% kan vara svårt att pressa tillräckligt hårt men vi har haft balar med TS på drygt 70% som har fungerat utmärkt.