Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  familjemat  (läst 1744 gånger)

wickz

  • Inlägg: 174
familjemat
« skrivet: 21 jan-08 kl 22:42 »
Skulle vilja ha inspiration till lite vegetarisk mat till oss (mig, maken och vår 1åriga dotter), men vill inte köpa böcker utan tar hellre tips här.
Har redan skummat sönder alla veganmums sidor (och liknande).

Jag gillar inte typisk vegitarisk mat dvs ogillar stark tomatsmak, gillar inte blandingar dvs morotsbiffar och liknade (dvs där innehållet ändå är delat), men kan däremot äta qourn och liknade.
Det håller ju inte i längden så behöver fler prylar.

Soppa gör vi en asiatisk variantav, sedan finns ju pannkaka och annan "vanligmat": Men sedan blir det ju sojaförs eller liknade... och wourn då.

 

Blackbirdfly

  • Inlägg: 9
    • Östergötland
SV: familjemat
« Svar #1 skrivet: 08 mar-08 kl 22:35 »
Soppa går att göra av vad som helst! Och billigt! Några favoriter: Linssoppa, potatis och purjolökssoppa, broccolisoppa.
Brukar också äta mycket stekta rotfrukter! Men vet dock inte hur det går med ett litet barn.
Har du tillgång till en skog (eller svampplockande bekanta) så är svampstuvning underbart!
Du kan testa att prenumerera på arlas vegetariska veckomatsedel, kan ge inspiration!
Hoppas att idétorkan går över så småningom, finns mycket att äta om man vågar prova nytt!
Fjärde geten hette Vit. Den var känd för sin aptit!

 

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: familjemat
« Svar #2 skrivet: 09 mar-08 kl 11:17 »
Om du äter ägg och mjölkprodukter vilket det låter som eftersom du nämner pannkaka så kan man ju göra en massa olika varianter av grönsakspajer.

+Olika slags gratänger på grönsaker är ju också supergott.

+Div. soppor som tidigare nämns i denna tråd.

För att göra rotsaker mer lättuggat för mindre barn kan man väl grovriva ex. morötter, gulbetor, potatis, sötpotatis, palsternacka (och dyl. beroende på vad man har hemma)+ kanske lite kokta röda linser el dyl. för proteinets skull och sedan steka + krydda (ex. salt, peppar, örtkryddor), lägg sedan i smord gratängform och kanske klicka över polenta som man blandat ner en god ost i och bred över som ett lock och grädda i ugn, kanske kan man toppa rätten när den är klar med hackade färska örtkryddor. Alt. kan man ju använda något gott hemgjort potatismos istället för polenta.


Ett tips är att gå till biblioteket och titta i kokböckerna och håll dig inte bara till de som det står vegetariskt på det finns ofta många vegetariska recept i många andra böcker också ex. flera av Pauluns böcker har kapitel med enbart vegetariskt och många av recepten är riktigt goda. Jag gjorde en arabisk aubergine och kikärtsgratäng här i veckan (receptet var helt veganvänligt innehöll enbart grönsaker och kryddor) ur en av hans böcker men det var tomat i den så du kanske inte hade gillat den men jag tyckte den var urgod och jag är inte vegetarian.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

774 gäster, 4 användare
Bokohammare, Biofilo, jörgen66, beekeepern

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser