Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  ras funderingar  (läst 2608 gånger)

Ullis27

  • Inlägg: 27
ras funderingar
« skrivet: 18 aug-10 kl 22:39 »
Jag har tänkt att jag ska skaffa några höns och lusläser allt jag kommer över. Men jag vet inte riktigt vad jag ska ha för ras/raser. Vill ha en ras som passar en nybörjare och som kan bli tam så det blir lite roligt för dottern också.
Skulle vara kul att även få sälja lite ägg. Har kikat lite på dvärg kochin, men är det svårare att sälja mindre ägg? vill folk hellre ha dom större?

Min tänkta byggnad till hönsen är på ca 4m2, får jag plats med tillräckligt många höns för och kunna sälja lite ägg?

Till och börja med hade jag tänkt att bara ha hönor. Längre fram kommer jag säkert vilja ha tupp och ta fram några kycklingar. Går det eller blir det kaos i flocken? Kan man blanda raser hursomhelst eller är det vissa raser som passar bättre ihop?

Vad tycker ni jag ska ha i flocken? Hur många?

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: ras funderingar
« Svar #1 skrivet: 18 aug-10 kl 22:49 »
dv.kochin är supersnälla.. finns i alla färger nästan... värper o ruvar gärna... äggen är fina och går sälja oxå...
Fjäderfän och kaniner

Sebbar

  • Gäst
SV: ras funderingar
« Svar #2 skrivet: 18 aug-10 kl 23:06 »
Silkeshöns :D lär nog dottern gilla också!
http://honsraser.blogspot.com/search/label/Silkesh%C3%B6ns

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: ras funderingar
« Svar #3 skrivet: 18 aug-10 kl 23:09 »
Du kan blanda hejvilt utan problem .
Ska du sälja ägg är det väl roligt med olika färger o former ?
Mina kunder är lyriska över dom blåa o gröna äggen .
Ta en mellanstor ras då inte små ägg som dvärgarna o inte jätte hönor som käkar o skiter massor .
Normalstora finns massa av tex isbar (gröna ägg)araucana (blåa ägg) stora silkes är skitballa dom kan inte flyga då dom inte har fjädrar bara dun o finns i massa fina färger .
Eller ta en av varje ras du tycker är vacker  ;D
alla höns blir tama om man hanterar dom .
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

flax

  • Inlägg: 1956
    • Halland
SV: ras funderingar
« Svar #4 skrivet: 18 aug-10 kl 23:24 »
Måste få slå ett slag för dv.kochins!
Blev med höns förra sommaren 3 hönor + en tupp av just den rasen och dom är helt underbara! :)
Tuppen är supersnäll, hjälper till med kycklingarna och håller ordning i flocken.
Alla hönsen värper gärna och två älskar att ruva!
Nu har vi tio kycklingar, skall behålla ett par hönor och en tupp tror jag.

Lycka till!
Om du går igenom ett helvete - bara fortsätt att gå!

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: ras funderingar
« Svar #5 skrivet: 19 aug-10 kl 08:32 »
Kan du ha tupp ska du skaffa det samtidigt som hönorna. Flocken blir mer harmonisk då.

Dvärg Kochin är en mycket trevlig ras som värper bra när den värper ;) Rasen är dock en av de mest ruvningsbenägna som finns och en höna som ruvar värper inte. Om du vill ha lite ägg att sälja så är det nog ingen toppen ide att bara skaffa dvärg Kochin ::)

Ett förslag som jag ofta kommer med är att skaffa några hönor av en ras som inte gärna ruvar och som värper bra och några Dv Kochin. De flesta raser går bra att blanda men har man riktigt små och riktigt stora djur ihop måste man ha lite större ytor.

Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Ullis27

  • Inlägg: 27
SV: ras funderingar
« Svar #6 skrivet: 19 aug-10 kl 09:35 »
Nu är det mycket som surrar i huvudet!! :)

Blandade färger och former låter kul, det vill jag ha!

Ja, en tupp borde jag jag kanske ha från början.
Nybörjare som jag är så har jag inte riktig koll på hur det här fungerar med obefruktade/befruktade ägg..Hur ser jag jag det? :-[

Vad säljer ni äggen för?

Vad roligt det här ska bli!!

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: ras funderingar
« Svar #7 skrivet: 19 aug-10 kl 10:14 »
Förstår att det snurrar i huvudet på dig som aldrig haft höns och som får så blandade svar!
Att blanda hej vilt är ett dåligt råd till en nybörjare. Mitt råd är att prova med en allmänt väl fungerande ras som inte är allt för extrem. Tupp är bra för det ger ett visst lugn i flocken, förutsatt att det är en tupp som är mån om hönorna och inte är aggressiv mot andra arter (typ människor). De allra flesta tuppar av de allra flesta raser fungerar så. Tyvärr finns undantag, men då är det bara att försöka med en ny. Jag skulle börjat med kycklingar och pysslat med dem så mycket som möjligt för att få dem lugna och trygga i sin miljö och med sin skötare/vårdare. Då spelar rasen mindre roll. Den ras som jag skulle ta reda på lite mer om och gärna göra ett studiebesök hos någon som har en etablerad flock är skånsk blommehöna. Den har det mesta.

Har du 4 kvadratmeters golvyta inomhus ska du nog inte fundera så mycket på att sälja ägg. Lite beroende på hur mycket de har att röra sig på utomhus och hur inredningen placeras, så tycker jag hur som helst inte att du bör hålla fler än 8-12 medelstora, vuxna höns (inkl. tupp) på den ytan, gärna några färre.

Ur konsumentsynpunkt så har det ingen större betydelse om äggen är befruktade eller inte.

Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Ullis27

  • Inlägg: 27
SV: ras funderingar
« Svar #8 skrivet: 19 aug-10 kl 12:06 »
Tack för tipsen!


Ska läsa på mer om skånsk blommehöna!
Just nu har jag inget hus alls till hönsen så jag har möjligheten och tänka om och tänka större!
Men min tanke är att köpa en byggstas typ förråd och bygga om.

Svårt det där, tänkte först att jag börjar med några få höns, och ett litet hus. Men ju mer jag läser ju roligare verkar det vara att va hönsägare! Och så många fina raser och välja bland!(att det inte går och välja)

Men tänk om jag ångrar mig och inte vill ha höns längre, då har jag ett stort hus som jag inte vet vad jag ska göra med!!

Hur stort skulle du rekommendera att jag har? Antal hönor?
Det är ingen jätteprodution jag planerar..

Hade tänkt gör en rastgård på ca 40-50m2. Kanske mer, har lite för mycket tomt...!

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: ras funderingar
« Svar #9 skrivet: 19 aug-10 kl 17:06 »
Tackar som frågar!

Jag hade utgått från hönsens naturliga revirbildande och planerat för 20-25 vuxna individer i en normalflock. Frågar du mig, så hade jag definitivt valt en av de större lantraserna och inte blandat en massa höns av olika typer och storlekar. Väljer du blommehöns, gotlandshöns eller ölandshöns kan du årligen räkna med 140-150, 50-60 grams ljust bruntonade ägg och stor fjäderfärgvariation inom rasen med på köpet, för det ville du ju ha! Med 20 hönor (och 1-3 tuppar) blir det garanterat ägg över till försäljning, åtminstone större delen av året.

Minst 10 m2 fri golvyta. Då finns plats även för kycklingar om någon höna kommer på den lysande idén att säkerställa återväxten. Bra med så stor rastgård som möjligt, om de inte kan gå helt fritt.
« Senast ändrad: 19 aug-10 kl 17:14 av Ronny »
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Fixarfia

  • Inlägg: 12
    • Bohuslän
SV: ras funderingar
« Svar #10 skrivet: 20 aug-10 kl 11:26 »
Bra tråd! Vi är flera som är i Ullis27 sits. Jag har dock inte så stor tomt... samt en bilväg (50km/t) precis vid tomtgränsen. Har ett staket och en häck åt det hållet men är ändå orolig över att en höna skulle få för sig att titta på vad som finns på andra sidan, när de får gå runt fritt. Så jag vill gärna hitta en ras som inte FLYGER!
Har kollat lite på Orpington. De verkar vara stora, vackra och lite tröga. Men på minussidan tar de stor plats, äter och skiter mycket...
Har även kollat på Hedemorahönsen. De är mindre, kan ha en mängd olika färger, är köldtåliga och verkar gå att göra tama! Men flyger de?
Dvärg-Kochin verkar vara en bra nybörjarras... men jag tycker de ser lite "skitiga" ut, med sina långa fjädrar på benen som släpar i marken... men det kanske är något man vänjer sig vid.

Ska försöka hitta höns att åka och titta på  :)


Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: ras funderingar
« Svar #11 skrivet: 20 aug-10 kl 13:11 »
Alla höns har vingar och alla höns flyger, mer eller mindre. Stora och tunga sämre än små och lätta. En gammal metod är att klippa av de yttersta vingpennorna på ena vingen om det skulle bli problem med flygandet. Tanken har aldrig slagit mig trots att mina åsbo tillhör kategorin flygkunniga. De kan behöva förmågan om de blir hotade av markpredatorer.
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: ras funderingar
« Svar #12 skrivet: 20 aug-10 kl 15:03 »
Visst kan de flesta höns flyga men dom gör det inte hur som helst och hela tiden. Höns över lag är inte rymmningsbenägna utan håller sig helst hemmavid.

 Där jag bodde innan hade jag en tomt på knappt 500m2 med 80cm högt staket runt tomten. Mina höns gick lösa i trädgården stora delar av året och det hände nästan aldrig att någon flög ut på fel sida. Då hade jag ändå flera raser som flög bra och till och med satt i träden på natten.
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Ullis27

  • Inlägg: 27
SV: ras funderingar
« Svar #13 skrivet: 29 aug-10 kl 09:31 »
oj oj oj vad det här är svårt!
Har försökt engagera maken lite oxå så han kan hjälpa till med rasval.. Men det gick sådär! Han tyckte jag skulle plocka ut några raser och sen berätta för och nackdelar med dom..

Raser som jag funderar kring och försöker läsa på om är:

Hedemora, skånsk blomme, australorp, isbar, appenzeller.

Finns det raser (tänker framförallt på tuppen) som är mer/mindre pratsamma? Vill inte gärna ha klagomål från grannarna att de blir väkta kl 03,00..

Om jag vill ha en blandad flock (så jag får vita, blå/gröna och bruna ägg) hur skulle jag kunna blanda då? Vilken ras ska ev tupp ha? Jag vill inte ha blandrashöns, plockar jag bara äggen varje dag då, och om en höna lägger sig för och ruva- byter jag hennes ägg mot låtsas ägg då?


Väljer jag en ras, så vill jag ha en med många färgvariationer, så inte alla är likadana. Och då kan jag tänka mig att köpa några att börja med och sen låta en höna ruva fram några kycklingar att utöka flocken med.

Vi kommer att börja med ett litet hus på ca 4-5m2. Som förhoppningsvis kommer utökas med tiden!! ::)

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: ras funderingar
« Svar #14 skrivet: 29 aug-10 kl 12:08 »
Finns det raser (tänker framförallt på tuppen) som är mer/mindre pratsamma? Vill inte gärna ha klagomål från grannarna att de blir väkta kl 03,00..

Om man vill ha tyst på nätterna är det bra att ha ett hönshus som man kan mörklägga helt. Så länge det är riktigt mörkt brukar de flesta tuppar vara tysta.

Min erfarenhet är att det är större skillnad mellan individer än mellan raser när det kommer till hur mycket/ofta dom gal. Stora raser har ofta ett dovare ljud och små lite gällare. Vilket man tycker är jobbigast att höra är nog väldigt individuellt.

Samma sak om man stör sig på tuppars galande. Själv vaknar jag om jag sover borta för att det är för tyst ::) medan jag sover som en stock här hemma trots att tupparna brukar säga godmorgon när det ljusnar :D
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

sallyzevenwacht

  • Inlägg: 597
    • Halland
SV: ras funderingar
« Svar #15 skrivet: 29 aug-10 kl 19:16 »
Vi har ett hönshus på 5 m2 med 17 kycklingar i, vi planerar att sälja några för de blev lite fler än vi tänkt  ::)
Raserna vi har är Öländska dvärghöns som är väldigt fina, men liiiite skygga. Än så länge  ;)
Vi har också Mille fleur, benbfjädrade dvärgar eller Sabelpoot, vad man nu vill kalla dom för. De är finare tycker jag, supersöta och sociala. Alltid när jag kommer in i hönshuset kommer de rusande mot mig och vill hälsa :-* de är väldigt gulliga när de går runt och sprätter med sina stora fjädrar runt klorna ;D
Vet inte om de värper bra än, men det vore nog kul för din dotter att ha såna sociala och snälla höns, det är iallafall våra. Ps. Sebright och Silkes flyger inte bra.
Lycka till!
« Senast ändrad: 29 aug-10 kl 19:21 av BlåNelson »
Dv. höns, undulater & ragdoll

 

Lundahund

  • Inlägg: 224
  • Mina höns är vad som skiljer mig från de utbrända
    • Uppland
SV: ras funderingar
« Svar #16 skrivet: 30 aug-10 kl 22:39 »
Själv ganska ny, men med ett par erfarenheter i bagaget.
Köp gärna en grupp som redan fungerar, det är jobbigt med strider och "elakheter" inom flocken i början, speciellt när man har barn.
Ta med en tupp, annars måste en höna ta kommando och det kan "slå slint".
Vi köpte två hönor med tillhörande kycklingar, det var ett bra drag. Kul med kycklingar, hönor som tar hand om de små medan de är känsliga och sedan börjar värpa.
Vi har mellanstora blandrashöns i brunt, svart, grått, vitt och fläckigt. Vackra friska, snälla och varierat mellan lugna och pigga. De två vuxna hönorna lägger just nu ca 13 ägg var på 14 dagar - det tycker jag är riktigt bra! ;)
Lycka till!
Bor på landet mellan Bålsta och Sigtuna med make, barn, hundar, katter och 13 vackra höns & tuppar; Isbar och blandraser.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

494 gäster, 1 användare
eriksjos

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser