Hej,
jag har plommonvin på gång just nu. Det jäser explosionsartat. Efter första, vilda jäsningen tillsatte jag saft av röda vindruvor och sockerlaget. Hur det blir kommer jag att se sedan.
Jag har gjort så här: 4 kg "plommonkross" med kärn och skal kokas upp tre gånger i 1,7 l vatten, med en dag vilotid mellan kokningarna. Sedan passerade jag den gäggiga saften, rörde ned jästen (sherry) och fyllde allt i damejeannen. Tillsatte en hel påse närsalt (10 g?) också. Två dagar senare kokade jag upp 6 kg plommon i 3,5 l vatten och passerade även dem. Dagen därpå blandade jag saften med 500 g socker och såsen åkte i damejeannen.
Två dagar senare fyllde jag på med 9 l saft av röda vindruvor. Jäsningen får verkligen fart.
Två dagar senare var jäsningen betydligt långsammare och nu fick vinet hela 3 kg socker och 1,75 l vatten . 30-l damejeannen är bra mycket full nu. Den här påfyllningen ägde rum den 20/9.
Idag jäser det bra mycket regelbundet. Nu väntar jag på tills det ploppar bara 1 gång i minuten ungefär, då kommer jag att tappa om för att bli av med bottensatsen (som är voluminös) för första gången. Sedan får det stå tills det klarna av sig självt.
Martin