Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vinglögg?  (läst 2186 gånger)

dessbee

  • Inlägg: 38
Vinglögg?
« skrivet: 20 dec-07 kl 12:47 »
Någon som har ett bra recept på kryddat vin till julen?

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Vinglögg?
« Svar #1 skrivet: 20 dec-07 kl 13:00 »
Kom igen nu då, det finns redan flera aktuella glöggtrådar på gång...

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Vinglögg?
« Svar #2 skrivet: 20 dec-07 kl 14:16 »
Dom trådarna som finns handlar mest om att jäsa glögg från grunden, man kan göra många goda glöggvarianter utan att jäsa nåt.

Enklaste varianten, vanlig röd vinglögg. Värm vinet (billigt rödvin) försiktigt i en gryta med lock tillsammans med 2 kanelstänger, 5-10 nejlikor, lite hackad ingerfära, några krossade kardemummakorn. När det sjuder, stäng av värmen och låt stå och dra på eftervärmen en timme. Värm igen och söta efter tycke och smak. Man kan förstärka denna dryck med en skvätt konjak.

Min favorit är äppelglögg. Vi brukar göra den genom att värma äppelvin med kryddor, har man inget äppelvin kan man göra med vanlig äppeljuice istället.

Spä juicen lite starkare än vanligt, 1:3 istf. 1:4. Värm tillsammans med 3 kanelstänger, 5 nejlikor och en bit apelsin eller pomeransskal under lock, låt dra en timme. Värm igen och smaka, ev. vill man ha lite socker i men det är en smaksak. Blanda med rom eller konjak eller vilken sprit man nu gillar.

dessbee

  • Inlägg: 38
Re:Vinglögg?
« Svar #3 skrivet: 20 dec-07 kl 17:39 »
Tack vitis!

Vad tror du om att man låter kryddorna till vinet dra i lite sprit några dagar för att få ut extra mycket smak?

Tycker det verkar vara en stor fördel att göra glöggen själv just när det gäller sockret, eftersom den på systemet innehåller extremt mycket socker.
« Senast ändrad: 20 dec-07 kl 17:42 av dessbee »

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Vinglögg?
« Svar #4 skrivet: 20 dec-07 kl 18:30 »
Jag missade att det bara gäller smaksättning. Har själv tidigare kokat koncentrat på kryddor och vatten och sen blandat i glöggen, men jag tycker ändå att smaken inte har varit tillräcklig. Nu när jag har jäst glögg själv ser jag skillnaden. Då har alltså kryddorna varit i ett bra tag. Så jag tycker du har en poäng där med att låta glöggen dra länge. Har ett originalrecept för romersk vinkryddning någonstans. Om jag hittar det så återkommer jag. Men det är inte svensk glöggsmak i det fallet.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Vinglögg?
« Svar #5 skrivet: 20 dec-07 kl 20:21 »
Man kan göra ett kryddextrakt genom att låta kryddorna dra i sprit. Alkoholen löser ut många smakämnen/eteriska oljor som inte är vattenlösliga. En vecka i spriten kan vara lagom, om man lägger kryddor + sprit i en burk i ett hett vattenbad går det snabbare, nån timme.

dessbee

  • Inlägg: 38
Re:Vinglögg?
« Svar #6 skrivet: 21 dec-07 kl 11:49 »
Stort tack Vitis och Sommartorparn.

Romersk vinkryddning låter spännande

 

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Vinglögg?
« Svar #7 skrivet: 21 dec-07 kl 13:23 »
Tror tyvärr att jag har lovat för mycket. Har försökt visualisera var jag har gjort av receptet på romersk kryddblandning genom att bläddra i min omåttligt stora receptsamling, men jag kan inte ens minnas att jag överhuvudtaget har sett det på länge. Hmm... Jag vet att jag fick det när jag besökte Cambodonum-centret i Kempten, Tyskland. Men sen dess har jag flyttat två gånger.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

474 gäster, 1 användare
Varg-älva

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser