Grönkålen kan dö av kyl, slask eller en kombination. Eller så kan den klara vintern. Det beror på. Grönkålen äts troligen av både hare, rådjur och älg. Men snö kan kanske skydda. Nät verkar säkrare. Frysen är säkrast men smakar inte lika bra. Dock är grönkål rätt OK att äta efter frysning (vilket jag inte tycker om många grönsaker).
Vill man att själva plantan ska klara vintern, som man vill vid fröodling, så är det säkrare att sent på hösten ta bort alla blad utom en tofs i toppen, ta upp plantan och lägga den under en lövhög el dyl. Står den kvar på friland utsätts den för påfrestningar. Bäst för den är isåfall troligen att vara inbäddad i snö. Men en mild stabil vinter är troligen OK också -gissar jag.
Kålrötter kan förvaras ungefär som potatis. Optimal temp är ca +1 snarare än +4. De tål även minusgrader (hur många beror på).