Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Schwartsvaldtårta  (läst 4909 gånger)

anlet

  • Inlägg: 91
    • Närke
Schwartsvaldtårta
« skrivet: 05 jun-06 kl 17:33 »
Är det någon som har recept på schwartsvaldtårta ???

Lennart Andersson Jättendal

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Schwartsvaldtårta
« Svar #2 skrivet: 09 jul-06 kl 20:30 »
Menar Du riktigt äkta "Schwarzwälder Kirschtorte" eller den hemska gräddhögen som kan köpas här i Sverige? Ett äkta recept från "Svartskogen" (Schwarzwald) letar jag just nu, hoppas jag hittar ett i mina böcker.

http://www.schwarzwald.com/essen/kirschtorte.html

Det här med körsbärspriten blir nog ett problem och körsbär finns det inte heller i Sverige att köpa på glas /burk. Iaf har jag inte hittat några än (varken Jämtland eller Västragötaland). Återkommer om jag lyckas hitta ett recept :)

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Schwartsvaldtårta
« Svar #3 skrivet: 09 jul-06 kl 20:51 »
till bottnarna:
140 g svart och besk choklad (kuvertyr kanske det heter?)
75 g smör
6 ägg
180 g socker
100 g mjöl
50 g stärkelse (potatismjöl)
2 ts bakpulver
till fyllningen:
800 g inlagda körsbär (sura!!! utan spad)
5 dl körsbärsspad
4 ms stärkelse (potatismjöl)
2 ms socker
1 dl körsbärsprit ("Kirschwasser")
8 dl grädde
30 g vaniljsocker eller äkta vanilj
17 kanderade körsbär
100 g blockchoklad

Obs: all choklad ska vara gjord på endas kakaosmör och kakao. Inga skräpfetter som palm!

1) Smält kuvertyren (ser hemskt ut, ordet) med smör i varmt vattenbad.
2) Delar äggvitor och -gulor. Vispa vitorna hårt.
3) Vispa gulorna med sockret till kräm.
4) Rör gulorna under choklad-smör-massan
5) Sila mjölet, stärkelsen och bakpulvret över vitorna, "dra under" försiktigt
6) Blanda försiktigt. Grädda i 175 grader  i 40-45 min.
7) Låt denna biskuitbotten svalna på ett galler.  Dela den horisontalt i mitten (använd en tråd)
8 ) Blanda stärkelsen med sockret och tillsätt lite körsbärspad. Rör tills det blir som "tandkräm".
9) Koka upp körsbärspadet.
10) häll i "tandkrämen" och körsbären och hälften av körsbärsspriten.
11) aromatisera två bottnar med den andra hälften körsbärsspriten och lägg på hälften av körsbärmassan som Du nyss kokat upp.
12) Vispa grädden med vaniljsocker tills den blir styv. Som hos mormor, för hand. Elvisp duger bara inte till sånt.
13) lägg en botten på tårttallriken och lägg på 1/4 av grädden
14) lägg på den andra botten och bred på en till 1/4 av grädden.
15) lägg på den sista botten och aromatisera den med resten av spriten.
16) lägg på ett skikt av grädde runt hela tårtan.
17) Fyll resten av grädden i en spritstub
18) dekorera tortan med chockladsflingor
19) garnera med 16 gräddrosetter (runt kanten) och en rosett i mittn  ur spritstuben och lägg på ett körsbär på alla rosetter utom den i mitten.

Mums mums!


 
« Senast ändrad: 09 jul-06 kl 20:51 av martinki »

tulipan

  • Inlägg: 124
  • Hon bor i sitt paradis i skogen med sambo och barn
Re:Schwartsvaldtårta
« Svar #4 skrivet: 30 maj-07 kl 09:50 »
Finns en körsbärs gård i blekinge.. kommer ej ihåg vad den heter och exakt var den ligger.. men dom säljer saft sylt osv på marknader och i vissa specialbutiker.. har dock hört att dom kanske ska lägga av snart.. annars lär man få tag på det i danmark :-)

Månvind

  • Gäst
Re:Schwartsvaldtårta
« Svar #5 skrivet: 06 jul-07 kl 18:43 »
Fabrikatet "Svansö" har körsbär inlagda i rom. (har en burk i kylen som jag köpt på Ica) De är jättegoda och passar säkert bra till tårta!!


Mjölnare

  • Inlägg: 95
  • -Dat legem natura tibi, non accipit ipsa.-
    • Jämtland
Re:Schwartsvaldtårta
« Svar #6 skrivet: 06 jul-07 kl 18:56 »
har ni vägar genom gubbhögen i norra jämtland borde ni besöka det här stället

http://www.kanupiraten.de/Cafepage/tortensida/schwarzwald.html

då får ni 'äkta' schwarzwaldtårta med körsbärsvatten ;)

dessbee

  • Inlägg: 38
Re:Schwartsvaldtårta
« Svar #7 skrivet: 12 jul-07 kl 11:58 »
till bottnarna:
140 g svart och besk choklad (kuvertyr kanske det heter?)
75 g smör
6 ägg
180 g socker
100 g mjöl
50 g stärkelse (potatismjöl)
2 ts bakpulver
till fyllningen:
800 g inlagda körsbär (sura!!! utan spad)
5 dl körsbärsspad
4 ms stärkelse (potatismjöl)
2 ms socker
1 dl körsbärsprit ("Kirschwasser")
8 dl grädde
30 g vaniljsocker eller äkta vanilj
17 kanderade körsbär
100 g blockchoklad

Obs: all choklad ska vara gjord på endas kakaosmör och kakao. Inga skräpfetter som palm!

1) Smält kuvertyren (ser hemskt ut, ordet) med smör i varmt vattenbad.
2) Delar äggvitor och -gulor. Vispa vitorna hårt.
3) Vispa gulorna med sockret till kräm.
4) Rör gulorna under choklad-smör-massan
5) Sila mjölet, stärkelsen och bakpulvret över vitorna, "dra under" försiktigt
6) Blanda försiktigt. Grädda i 175 grader  i 40-45 min.
7) Låt denna biskuitbotten svalna på ett galler.  Dela den horisontalt i mitten (använd en tråd)
8 ) Blanda stärkelsen med sockret och tillsätt lite körsbärspad. Rör tills det blir som "tandkräm".
9) Koka upp körsbärspadet.
10) häll i "tandkrämen" och körsbären och hälften av körsbärsspriten.
11) aromatisera två bottnar med den andra hälften körsbärsspriten och lägg på hälften av körsbärmassan som Du nyss kokat upp.
12) Vispa grädden med vaniljsocker tills den blir styv. Som hos mormor, för hand. Elvisp duger bara inte till sånt.
13) lägg en botten på tårttallriken och lägg på 1/4 av grädden
14) lägg på den andra botten och bred på en till 1/4 av grädden.
15) lägg på den sista botten och aromatisera den med resten av spriten.
16) lägg på ett skikt av grädde runt hela tårtan.
17) Fyll resten av grädden i en spritstub
18) dekorera tortan med chockladsflingor
19) garnera med 16 gräddrosetter (runt kanten) och en rosett i mittn  ur spritstuben och lägg på ett körsbär på alla rosetter utom den i mitten.

Mums mums!


 

Tackar!

 

*Daniel*

  • Inlägg: 1
    • Uppland
Re:Schwartsvaldtårta
« Svar #8 skrivet: 15 jul-07 kl 23:39 »
Hej..

Om du behöver hjälp med översättningen av ett recept från Tyskan till Svenska kan jag hjälpa dig ..
Bor faktiskt inte långt ifrån självaste Schwarzwald..
Det som kan vara lite svårt att få tag i,i sverige e väl Kirsch (Körsbärs snaps). Inte att jämföras med körsbärs vin eller likör...
Nu era dax att konservera och inte va konservativ...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1489 gäster, 3 användare
torbjorn, Själv är bäste dräng, Torkel

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser