till bottnarna:
140 g svart och besk choklad (kuvertyr kanske det heter?)
75 g smör
6 ägg
180 g socker
100 g mjöl
50 g stärkelse (potatismjöl)
2 ts bakpulver
till fyllningen:
800 g inlagda körsbär (sura!!! utan spad)
5 dl körsbärsspad
4 ms stärkelse (potatismjöl)
2 ms socker
1 dl körsbärsprit ("Kirschwasser")
8 dl grädde
30 g vaniljsocker eller äkta vanilj
17 kanderade körsbär
100 g blockchoklad
Obs: all choklad ska vara gjord på endas kakaosmör och kakao. Inga skräpfetter som palm!
1) Smält kuvertyren (ser hemskt ut, ordet) med smör i varmt vattenbad.
2) Delar äggvitor och -gulor. Vispa vitorna hårt.
3) Vispa gulorna med sockret till kräm.
4) Rör gulorna under choklad-smör-massan
5) Sila mjölet, stärkelsen och bakpulvret över vitorna, "dra under" försiktigt
6) Blanda försiktigt. Grädda i 175 grader i 40-45 min.
7) Låt denna biskuitbotten svalna på ett galler. Dela den horisontalt i mitten (använd en tråd)
8 ) Blanda stärkelsen med sockret och tillsätt lite körsbärspad. Rör tills det blir som "tandkräm".
9) Koka upp körsbärspadet.
10) häll i "tandkrämen" och körsbären och hälften av körsbärsspriten.
11) aromatisera två bottnar med den andra hälften körsbärsspriten och lägg på hälften av körsbärmassan som Du nyss kokat upp.
12) Vispa grädden med vaniljsocker tills den blir styv. Som hos mormor, för hand. Elvisp duger bara inte till sånt.
13) lägg en botten på tårttallriken och lägg på 1/4 av grädden
14) lägg på den andra botten och bred på en till 1/4 av grädden.
15) lägg på den sista botten och aromatisera den med resten av spriten.
16) lägg på ett skikt av grädde runt hela tårtan.
17) Fyll resten av grädden i en spritstub
18) dekorera tortan med chockladsflingor
19) garnera med 16 gräddrosetter (runt kanten) och en rosett i mittn ur spritstuben och lägg på ett körsbär på alla rosetter utom den i mitten.
Mums mums!