Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vitklöver (del 2) och gullklöver därtill  (läst 792 gånger)

Västgöte

  • Inlägg: 14
    • Västergötland
Vitklöver (del 2) och gullklöver därtill
« skrivet: 02 nov-20 kl 12:18 »
Stort tack till er som svarat - mycket intressanta rader!  :D

Det där med tempskillnaden mellan vit- och rödklöver hade i vart fall inte jag koll på, ej heller det där med luftfuktigheten. Livet är ett oavbrutet lärande - härligt!

Men det var alltså en sak som gnagde efter samtalet med den f.d. biodlaren, något som gjorde att jag började luta åt att han kanske hade mera rätt än fel. Så igår kom jag på vad det var. Alldeles bakom kuporna (ca 10 m) växer nämligen mängder med gullklöver (tror jag det är, kan också vara jord- eller trådklöver, de är ganska lika de där tre). I samband med några besök vid kuporna vandrade jag runt bland de gula blommorna för att se om bina var där och tog för sig. Närheten borde ju vara lockande. Men nej, inte ett endaste bi i sikte vid något tillfälle. Däremot var det minst ett tiotal ivriga humlor igång samtidigt på blommorna.

Nu är ju gullklöver en bra dragväxt (2 på nektar, 2 på pollen) så visst blev jag lite fundersam över binas frånvaro. Hade de kanske i den perioden ännu bättre mat någon annanstans? Eller har gullklövern likheter med rödklövern så att humlorna måste "gå före" innan bina kan komma åt nektarn?

Mystiskt är det. Kanske läge att skicka in till Fråga Lund... :D

Thomas_

  • Inlägg: 2219
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Vitklöver (del 2) och gullklöver därtill
« Svar #1 skrivet: 02 nov-20 kl 12:33 »
Vid varje specifik timme hämtar bina nektar i fösta hand från den växt som har högst sockerhalt i nektarn bland de blommor som är utslagna just då, och helst om arten blommade igår samma tidpunkt, enär varje bi är blomtroget så länge de förmår.

Jag misstänker att du hade annat godis som hade högre sockerhalt i nektarn blommandes den aktuella dagen.
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

 

Västgöte

  • Inlägg: 14
    • Västergötland
SV: Vitklöver (del 2) och gullklöver därtill
« Svar #2 skrivet: 02 nov-20 kl 17:00 »
Du är säkert inne på rätt spår, Thomas.

En grundbult i binas uppträdande är ju blomtrogenheten och hela flygområdet har verkligen en enastående flora genom hela säsongen. Klart de är gottegrisar och väljer det bästa godiset för samhällets bäst.

Min förvåning gällde närmast att de har gullklövern serverad runt hörnet. De kan ju strängt taget kravla ut från flustret, göra ett spänstigt längdhopp och landa rakt ner i maten. Mycket energieffektivt och sliter inte ut vingarna alls. Men så tänker de ju inte eftersom de inte vet att vingarna till slut blir deras öde. 🐝

Jag väljer att hålla mig till din uppfattning!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

542 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser