Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!  (läst 6117 gånger)

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #20 skrivet: 04 maj-19 kl 19:25 »
Det här med vatten på vinden känns som en dålig lösning. Trycktank (hydrofor) i källaren är betydligt bättre. Men från en grävd brunn kan man ju ha direktverkande elpump och handpump. Handpumpen kan ju vara trevlig att ha på diskbänken som minne av gamla tider och extra säkerhet när elsystemet pajjar.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #21 skrivet: 04 maj-19 kl 19:31 »
En tanke om romantiken: Man kanske inte skall ge sig på något som innefattar svett eller smuts om man måste vara som en nyponros hela tiden. Även om man kryper upp ur tryckutgödslingen så kan man skicka en blick eller ett léende som påminnelse om bättre tider ;)


4-ever

  • Inlägg: 752
    • Skåne
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #22 skrivet: 04 maj-19 kl 21:32 »
Inser att mitt inlägg kanske lämnade ute en del förutsättningar.
Vi bor idag på ett torp och är näst intill självförsörjande på både kött och grönsaker så kunskapen om att odla finns ;)
I "ödehuset" finns inget avlopp alls - det finns 1 kamin och pipa till en till (den kaminen har blivit stulen)
Vi eldar idag här hemma med ved, så den biten har vi ganska bra koll på. Behöver fälla mer träd bara ;)
Att vi vill ha vattnet på vinden har med självtrycket att göra (det finns heller ingen källare) och att vi vill pumpa in det är för att om det inte finns vatten in så finns det heller inget krav på avlopp.
Vi kommer förmodligen att installera en enklare rening för BDT-vatten.
Utekök är en god tanke! Här hemma lagar jag inte heller mat på vedspisen när det är varmt ute.

Även om summan för att dra in el är den samma som att bygga med sol/vind så VILL vi inte det.

Det finns en jordkällare, men där har taket rasat in för längesedan. De har sedan lagt över "allehanda" saker som tak som idag är obefintliga. Så den behöver göras vid.

Är det någon som har erfarenhet av BDT-avlopp? Inte 3-kammar med infiltration då.

Är det någon som vet hur det fungerar med typ bindor/tamponger i en frystoalett?

Förbränningstoalett känns lite väl "dyrt" på alla sätt och vis.

Tror att tvätt kommer ske i en sådan gammal bykgryta och då kanske man ska kombinera detta med utekök och dusch i samma hus?

Vi kommer inte bo där permanent - inte på länge ännu i varje fall - men vi kommer vara där lite då och då.

Då det ligger ganska nära vårt hem så är det även bra ställe att hysa gäster året runt.

Nytorp2089 hittar ni oss på fb. Göingegetter, Linderödsgrisar, fjällnära kossor, myskankor, skånegäss, höns, gotlandskaniner. Försöker bevara det "gamla" för att överleva ;)

torpjens

  • Inlägg: 2387
  • Vi lever på naturens villkor
    • Södermanland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #23 skrivet: 04 maj-19 kl 21:45 »
Bindor / tamponger hör inte hemma i någon toalett, någonstans, någonsin. Dem eldar man enklast i vedspisen.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #24 skrivet: 04 maj-19 kl 22:01 »
Vad ska BDT-avloppet tjäna som? Ni ska ju ha nån form av torrdass. BDT vattnet brukar ju ledas till vattenclosetten för att spola den med redan använt vatten istället för att ta rent dricksvatten direkt ur ledningen. Du menar kanske nån form av biologisk rening av ert använda vatten innan det återbördas till naturen? Då skulle jag titta på järna modellen.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #25 skrivet: 04 maj-19 kl 22:10 »
I förbränningstoaletten kan du kasta bindor/tamponger.

Hur gör man av med det som hamnar i en frystoalett (som för övrigt behöver el)? Kastar man den frusna skiten i soptunnan, där den tinar under sommarhalvåret?

BDT-vatten behöver rening det med, men inte samma omfattning som om du tar med toavatten.

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14063
    • Medelpad
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #26 skrivet: 04 maj-19 kl 22:22 »
Jag instämmer i att vara skeptisk till att ha vattentank på vinden. Risk att "kallvattnet" blir odrägligt varmt och unket på sommaren, och risk att något fryser på vintern.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #27 skrivet: 04 maj-19 kl 22:59 »
Om man vill köra helt utan el då man använder vattnet i en hydrofor kan man ju pumpa upp trycket med en cykelpump, eller liknande. När vi fick mycket elavbrott här så körde jag den modellen eftersom jag har stor hydrofor och det är besvärligt att få igång trefasverket som krävs för att trefaspumpen i borrhålet skall mata upp mer vatten.

Jag är inte så rädd för vattenskador, så jag håller med torbjörn. Har faktiskt haft tanken på att lägga en tank på vinden, med tanke på att ha brandvatten tillgängligt även vid strömavbrott, men skrotat den idén pga frysrisken. Och så blir det vikter...

skogaliten

  • Inlägg: 1317
    • -
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #28 skrivet: 05 maj-19 kl 00:12 »
Även för ett BDT-avlopp krävs att man gör anmälan till kommunen om hur man tänkt utforma anläggningen, som då kommer att ha åsikter av olika slag, om vilka sorters anläggningar den aktuella kommunen kan tänkas godta. Vissa kommuner är mer stelbenta än andra avseende vilka sorters avloppsanläggningar som godtas, och i vilka fall.

Om fastigheten ligger nära en sjö, eller ett vattendrag med höga krav, nära ett vattenskyddsområde eller om det finns många fastigheter med enskilda avlopp i närheten , så kan kraven på rening eller urvalet av metoder, vara annorlunda än om fastigheten ligger långt från vattendrag och mer enskilt.

Det kan nog vara lämpligt att dels titta kommunens hemsida, om vilka anläggningar/varianter de kan godta, och om kommunen inte har någon skriftlig information som ger klarhet, att ringa och fråga.

Kommunen bryr sig nog inte så mycket om vatten kommer in i huset via en handpump, en bränsledriven pump, en traktorpump eller via en elektriskt  pump, de bryr sig mera om utflödet av vatten...

Jag skulle aldrig satsa på att ha en vattentank "på vinden", i ett hus som inte är bebott permanent, även om det finns en "vattentät låda" med avlopp ut under tanken.

Vi fick ett läckage från en  rörskarv vid ett expansionskärl, som satt monterat på vinden, med en proffsbyggd tät "låda" med avlopp, i vårt förra permanent bebodda torp. Det var bara det att det rann lite sakta längs med väggen, istället för att droppa ner i lådan...
Trots att vi bodde där, så tog det lång tid innan vi upptäckte läckaget.

Det slutade med att en hel del av ena ytterväggen och en del av golvet i rummet på huset blev rejält vattenskadade. Tack vare "lådan" och att det var en så olycklig "riktning" på läckaget, så fick vi ersättning på försäkringen, men processen med att att torka ut huset, och att så stor del av rummet blev påverkad, var dels tidsödande, men också dyr, eftersom vi blev tvingade att mer eller mindre helrenovera rummet p.g.a. läckaget.

Så en vattentank på vinden, kombinerat med att ingen bor i huset annat än sporadiskt, verkar inte något vidare om det börjar läcka.

Sedan så stillastående vatten, med de bakterier som kan börja växa, när det är varmt på sommaren? Nej, det låter inte som en bra idé.

För övrigt så kanske det inte behövs en massa tvättmöjligheter, och mer avancerade hygien möjligheter än en utomhus "campingdusch" och en enkel torrtoa, om ni ändå har ett mer permanent inriktat boende i närheten dit man kan ta med tvätten? Finns dessutom vedspis och kamin, så räcker det väl till att hålla värmen under odlingssäsongen i varje fall, och så pumpa vatten med handpump..
Komplettera med ett gasolkylskåp, och en gasoldriven gasspis för matlagning.

Då behövs ju inte mer solceller och batterikapacitet, än vad som krävs för att driva laddare för dator, mobil och några lampor för belysning. Och då räcker det med ett fåtal solceller till en relativt låg kostnad.

Ska det finnas frystoalett, elektrisk vattenpump som ständigt laddar en hydrofor, en massa vitvaror m.m., så handlar det om större anläggningar med solceller, där man får lägga en mer rejäl slant innan anläggningen är färdig.

kretslopp

  • Inlägg: 2332
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #29 skrivet: 05 maj-19 kl 13:32 »
Frystoalett har vi använt i många år. Bindor lägger du i en bit tidningspapper och eldar upp i spisen. Fryskompostens innehåll har vi komposterat på vintern. Sen  grävt ned vid fruktträd och buskar. Om sommaren använde vi mest utedass. För att få komposten att fungera krävdes mycket sugande material. Hopknölade tidningar fungerade bäst. Jag lade ut dom innan jag stjälpte ut isklumpen. För att få loss isklumpen ur spannen, fyllde jag i någon litervatten och spolade  den  utanpå. När den lossnat gick det enkelt att stjälpa ur utan klet och kladd. Frystoan drog en hel del ström men producerade också mycket värme.
kretslopp

JohnA

  • Inlägg: 1090
  • Snål nord-vallentunisk skrotfyndande återanvändare
    • Uppland
    • EM34
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #30 skrivet: 05 maj-19 kl 17:28 »
Mycket spännande med off-grid! Som insnöad ingenjör/uppfinnare älskar jag att fundera på tekniska system, men det är lätt att missa andra saker som är viktiga. Med lite tur kan jag ha mitt efterlängtade boende off-grid inom en tioårsperiod, och då dessutom vara helt fri från bolån, med ett schysst startkapital för den nya livsstilen.

De tekniska lösningarna/behoven jag kommer på är följande:

Vatten, eventuellt avlopp.
El?
Tvätt, torkning, personlig hygien, toalett.
Matlagning, disk, kyl, frys.
Uppvärmning av bostaden.

Att ha tillgång till vatten lokalt över huvud taget torde vara mycket viktigare än huruvida vattnet duger att drickas. Med filtrering bör även en dålig brunn eller källa kunna ge vatten som kan användas till tvätt, hygien och förhoppningsvis tandborstning, men vatten att dricka och laga mat med kanske inte är hela världen om man måste hämta/köpa på flaska? Att helt sakna avlopp tycker jag verkar idiotiskt, men det går att komma långt med ett uppsamlingskärl. Något som faktiskt kan vara fördelen med att inte ha rinnande vatten och riktigt avlopp inomhus är att man tvingas bli väldigt snål med vattnet. Även om man saknar egentligt avlopp tror jag det är en mycket god idé att bygga sig ett riktigt våtrum, med upphöjt golv för att en uppsamlingstank ska rymmas under. Hygien kan skötas med ljummet vatten, tvål och en trasa, men att kunna "blaska av sig" någon gång ibland är ändå bra. En vattentålig yta är också bra när man t.ex. torkar tvätt inomhus på vintern. En separat tvätt- och hygienstuga är nog en bra lösning, men att behöva hålla två separata utrymmen uppvärmda vintertid är förstås mindre kul. Om det handlar om att smita undan kommunala krav på avloppsanläggning skulle jag nog ordna mig en flyttbar vagn för toa, tvättstuga, dusch och kanske bastu. Uppvärmningen är tekniskt möjlig att centralisera med hjälp av vattenburen värme, eller luftkanaler som om de är tillräckligt stora kan fungera hyfsat med självcirkulation eller strömsnål fläkt.

Till mitt eget drömboende off-grid siktar jag på att ha enklare avlopp med infiltration, mulltoa/separett och rinnande vatten från djupborrad brunn med elektrisk pump av mindre modell och desto större hydrofortank. Jag tänker att om man vill leva ett hyfsat modern och bekvämt liv behövs el i någon grad, och att även om man kan komma långt med snålhet, solceller och batterier är det särskilt vintertid svårt att få elen att räcka utan att ta hjälp av ett elverk. Genom planering bör man kunna samordna de mer energikrävande elbehoven så att man t.ex. pumpar vatten, kör tvättmaskin, städar med dammsugare m.m. samtidigt eller efter varandra när man ändå har elverket igång, eller kanske då solen skiner lite extra eller vinden blåser duktigt i vindkraftverket.

Det egentligen knepigaste elbehovet tror jag är kylskåp, och inte minst frys om man vill ha sådan. Kylbehovet är som störst sommartid, men det är också då solceller ger mest el. Kyl och frys är apparater som oftast kräver att el finns tillgängligt redo dygnet runt när termostaterna slår till, och startströmmen hos en kompressor kan vara 10x driftströmmen. Ska man driva kyl/frys från 12V batterier behövs en rejäl inverter för omvandling till 230 VAC, eller att man satsar på förhållandevis dyr kyl/frys för 12V-drift. Gasoldrivna kylskåp anser jag man bör strunta i eftersom de förbrukar 4-5 ggr så mycket energi som en kompressorkyl, och gasol är dessutom ett ganska dyrt bränsle. Gasoldrivna frysar ger heller inte så bra kyla, så förvaringstiden i sådana blir sämre än i en kompressorfrys.

Man kan komma långt med ett kallskafferi, och har man möjlighet att gräva ner ett avloppsrör i marken som antingen tar in friskluft i ena änden via att insektsnät, eller byggs som en U-formad slinga och förses med en fläkt, kan man i princip få en jordkällare inomhus i ett isolerat skåp. Även om en sådan lösning inte är optimal mitt i sommaren så kan den kanske hjälpa ett kylskåp så att energibehovet minskar.

När det gäller off-grid och resurssnålhet generellt tror jag det är viktigt att "inte lägga alla ägg i samma korg", d.v.s. inse att man kan behöva anpassa teknikerna beroende på årstid och väder. I ett normalhushåll är det elektriska kylskåpet det självklara året runt, men off-grid tror jag man får vara beredd på att flytta matvarorna efter säsongerna, och även anpassa matlagningen. Utomhuskök om man vill laga mat på vet har redan nämnts i tråden och det är en bra idé. Kan dessutom vara väldigt trevlig att laga mat utomhus! Det tar tid och kostar besvär att värma upp en vedspis, men är billigt jämfört med gasolspis. Personligen kommer jag troligen ha gasolspis inomhus året runt av bekvämlighetsskäl. Även om ett gasoldrivet kylskåp är dyrt i drift skulle jag nog ändå välja att ha ett sådant att ta till vid behov, t.ex. om jag behöver resa bort över en helg och vädret är osäkert med tanke på sol- och vindenergi, och jag vet att batterierna inte klarar sig utan uppladdning. Tekniska prylar går sönder dessutom, och att ha olika tekniker för samma behov ökar säkerheten och möjligheten att improvisera.

Uppvärmning av bostaden är sannolikt bäst och billigast med ved, men det kräver mycket arbete. Eldning med pellets kan vara ett alternativ, men det kräver viss tillgång på el. Fotogen, sprit, bensin och diesel kan vara bränslen att ta till när man vintertid är hemifrån en tid, eller kanske ligger däckad i feber eller magsjuka. Förutsatt att det inte behövs så ofta blir det nog i slutänden inte så dyrt att "lyxa" ibland. Har man vedeldning till vardags bör man kunna stoppa in en gasolbrännare i vedspisen/kaminen/vedpannan, och en sådan kan fungera utan tillskott av el. Någon form av värmelagring typ stenmagasin eller ackumulatortank tror jag är en mycket god idé om man inte gillar stora temperatursvängningar eller är hemma 24/7. Vatten är så vitt jag vet överlägset för värmelagring.

Hade mer i huvudet innan jag började skriva, men tappade inspirationen nu... Jag kanske återkommer, ämnet är högintressant!


Skitless på översittare med attityden "köp en xxx istället så funkar det bättre". -Inte mitt fel att jag har gott om egna idéer medan de måste låna andras. Kör min 40 år gamla Saab V4 på drygt fyra deciliter milen till vardags. http://ecomodder.com/forum/em-fuel-log.php?vehicleid=847

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #31 skrivet: 05 maj-19 kl 20:15 »
Tror inte man behöver oroa sig för kylen så mycket. Min fullhöga kyl som står nära kaminen i köket snittar på 25 W, alltså 0,6 kWh/dygn. Och på vintern kan man ju ställa maten på verandan. Frysar är ju lite törstigare. Jag har tre stora som tillsammans snittar på 170 W, så 57 W (eller 1,4 kWh/dygn) för en stor box, och den vill man ju ha igång hela året. Här är det inte många veckor som temperaturen håller glassen stel om man lagrar den utomhus.

Så skall man köra några maskiner om dagen, ha frys mm så får man nog minst räkna med 5 kWh per dag, gärna 10. Och då är man ändå väldigt sparsam på elen.

sayerbýr

  • Inlägg: 798
  • sayerbýr - woodcutter settlement
    • -
    • Sayerbýr - Woodcutter Settlement
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #32 skrivet: 05 maj-19 kl 22:50 »
Har levt utan kyl och frys i snart två år... :)
Ska en leva enkelt och minimalistiskt får en tulla lite på sin egna välfärd ;)
- Min tråd här på alternativ: https://www.alternativ.nu/index.php?topic=191016.0 - En stuga utan el, vatten & avlopp inkopplat. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 1.5km till närmaste hus. En dåres vardag mer eller mindre. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdomar.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #33 skrivet: 06 maj-19 kl 00:23 »
Ja, man får hitta sin nivå. Och är man flera i hushållet så får man försöka enas om något som blir tillräckligt bra för alla.

 

kretslopp

  • Inlägg: 2332
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Ödehus ska bli off-grid boende. Tankar önskas!!!
« Svar #34 skrivet: 06 maj-19 kl 10:35 »
Jag har matkällare i ett rum i källaren. Det fungerar bra hela vintern. Där finns en ventil som sitter högt upp. När det är kalt rinner det in kalluft. Blir det  kallt ute stänger jag ventilen och har koll på temperaturen. Blir det mycket kallt har jag ett elelement som håller det frostfritt. Den där uppfinningen med en nedgrävd slang som ska kyla inkommande luft i källaren har jag provat  det fungerar inte.
kretslopp


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

560 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser